Η αυτοκρατορία ξεφτάει

Καταλαβαίνεις το μένος των Αμερικάνων για τους Κινέζους κοιτώντας όχι μόνο τα πρωτοσέλιδα που προβάλουν την αποτυχία των πρώτων και την επιτυχία των δεύτερων στην υπόθεση του κορωνοϊού, αλλά διαβάζοντας και τις «λεπτομέρειες» στις μέσα σελίδες, όπως ότι το μικρός κράτος Κιριμπάτι σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και έπαψε να αναγνωρίζει την Ταϊβάν. Το Κιριμπάτι είναι το δεύτερο κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά τα Νησιά του Σολομώντα που έκαναν το ίδιο πριν από μία βδομάδα και το έβδομο από το 2016 που παύει να αναγνωρίζει τη σύμμαχο των ΗΠΑ και στρέφεται στην Κίνα. Πολύ θορυβημένοι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να χωνέψουν πώς χάνουν κράτη που οι αποικιοκράτες δημιούργησαν για να τα ελέγχουν, να τα χρησιμοποιούν οι στόλοι τους και να τα έχουν για ψήφους στον ΟΗΕ. Όλο και πιο πολύ θα χοροπηδάνε καθώς όλο και πιο πολύ θα βλέπουν το πουλόβερ τους να ξηλώνεται…
Αντώνης Παντελίδης

 

Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη

Το νερό νεράκι

Στο άλλοτε κραταιό και τώρα χρεοκοπημένο Ντιτρόιτ χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν νερό ούτε για να πλύνουν τα χέρια τους όπως συνεχώς καλούνται να κάνουν λόγω του κορωνοϊού, επειδή η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης τους έχει κόψει την παροχή λόγω απλήρωτων λογαριασμών από 150 δολάρια και πάνω. Ταυτόχρονα, ο δήμος πουλάει το νερό στην Κόκα Κόλα και την Πέπσι Κόλα που έχουν εργοστάσια στην πόλη στα οποία εμφιαλώνουν αυτό το νερό και το πουλάνε σε πολύ ακριβότερες τιμές στους κατοίκους της πόλης. Τα ίδια γίνονται σε όλη την Αμερική, όπου από το ξέσπασμα της κρίσης αυξήθηκαν οι πωλήσεις των βιομηχανιών εμφιάλωσης κατά 57%, ποσοστό που μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα που όλο και περισσότερες βρύσες σε αμερικάνικα νοικοκυριά δεν στάζουν ούτε σταγόνα! Ευτυχώς που οι ΗΠΑ δεν έγιναν Σοβιετία, που θα έλεγε κι ο Πορτοσάλτε.
Σταυρούλα Καρακίτσου

Πάρτι τα λαμόγια

Ποιος θα νοιαστεί, μέρες που είναι, για το νομοσχέδιο που θα κάνει ακόμα πιο «ανάλαφρες» τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος! Ενώ σε όλες τις χώρες της βόρειας Ευρώπης γίνονται αυστηρότεροι οι όροι για έργα στο περιβάλλον, στην Ελλάδα συνεχίζεται η αποψίλωση των δασών, η διείσδυση σε περιοχές Natura, η καταπάτηση των ακτών και η λεηλασία των δημόσιων χώρων για χάρη όχι τίποτα σοβαρών επενδύσεων που έτσι κι αλλιώς είναι άφαντες, αλλά για χάρη των διαπλεκόμενων επιχειρηματιών που θα διευκολυνθούν fast track να λεηλατούν νόμιμα τον φυσικό πλούτο και τη φυσική ομορφιά του τόπου με κρατικές επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και δάνεια από τις γονατισμένες τράπεζες, όπως γίνεται με τις ανεμογεννήτριες, το Ελληνικό κ.λπ. Από τη μια η ευκαιρία του κορονοϊού, απ’ την άλλη η απουσία αντιπολίτευσης, τα λαμόγια κάνουν πάρτι!
Μένιος Σαλακίδης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!