Homo Sapios

Μπορεί μέχρι τώρα ο κορωνοϊός να τους ευνόησε, όπως και άλλες υποβαθμισμένες χώρες, αλλά η πολιτική και πολιτισμική τους ένδεια δεν κρύβεται ούτε με φοίνικες σε παρτέρια ούτε με μπογιές στην άσφαλτο. Τελικά, κερδίζουν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ απανθρωπιάς, αφού έφτασαν στο σημείο να ξηλώσουν απ’ όλη την πλατεία Βικτωρίας τα παγκάκια που βρίσκονταν εκεί από τον καιρό που πρωτοδημιουργήθηκε ο δημόσιος χώρος προκειμένου να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να κάθονται σ’ αυτά. Έχοντας αφαιρέσει και από την Ομόνοια κάθε καθιστικό για τους ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, που δίνουν τα ραντεβού τους στο κέντρο της πόλης, δείχνουν όλη την κουλτούρα της μιζέριας που τους διέπει. Αν υπήρχαν βρύσες, σίγουρα θα έκοβαν και το νερό. Κι όπως έγραψε η Άννα Δαμιανίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Να βράσω τις ευρωπαϊκές αξίες και τις ανθρωπιστικές σπουδές, τις λέξεις, τις έννοιες, τον homo sapiens. Homo σάπιος όσο δεν παίρνει.»

Μέλπω Σπάθα

 

Τέχνη στα σχολεία

Η τέχνη δεν πρέπει να φύγει απ τα σχολεία. Όλα τα σχολεία, όχι μόνο τα καλλιτεχνικά. Τα μαθήματα τέχνης πρέπει να παραμείνουν και μάλιστα στον κορμό.
Αυτό ήταν το ψήφισμα του σημερινού καλέσματος φορέων και προσωπικοτήτων από τον χώρο της τέχνης, αλλά και εκπροσώπων συλλόγων γονέων και από την Ένωση Εικαστικών Εκπαιδευτικών στη σχολή Καλών.
Δηλώσαμε τη συμπαράστασή μας ως καλλιτέχνες, ως εκπαιδευτές καλλιτεχνών και ως γονείς, αλλά και ως πρώην μαθητές.
Σημειώθηκε απ’ όλους τους φορείς και πρυτάνεις τμημάτων ότι υπάρχει επίθεση στον πολιτισμό Και αναγνωρίστηκε η ανάγκη συσπείρωσης των ανθρώπων του πολιτισμού και των φορέων που ασχολούνται με τα πεδία αυτά να υπάρξει αντίσταση και δράση προς την κατεύθυνση του να ακυρωθούν πολιτικά αλλά και νομικά οι προθέσεις εκ μέρους της πολιτείας να εξοριστούν οι τέχνες από την εκπαίδευση

Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός)

 

Για τον Βασίλη Μάγγο

«Κι όταν μας σκοτώνουν,
νεκρούς μας φοβούνται πιο πολύ»

Ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τις δυνάμεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, που δρούσαν ως μπράβοι του δημάρχου Μπέου και της εταιρίας καύσης σκουπιδιών Lafarge πριν ένα μήνα, στη διάρκεια διαδήλωσης, και έμεινε στο νοσοκομείο 4 ημέρες με διαπιστωμένες βλάβες πλευρών και ζωτικών οργάνων.
Πέθανε εχθές..
Ο βάρβαρος ξυλοδαρμός του είναι έγκλημα και είναι αδιαμφισβήτητος!
Μένει να αποδειχθεί από την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και τους τεχνικούς συμβούλους της οικογένειας, αν προκύπτει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του θανάτου του και των βαριών σωματικών βλαβών, που προκάλεσε η δολοφονική συμπεριφορά των ενστόλων.
Εννοείται, ότι ο Χρυσοχοΐδης επιχειρεί να προκαταλάβει την ιατροδικαστική εξέταση, δηλώνοντας ότι ο θάνατος του Βασίλη Μάγγα δεν έχει καμία σχέση με τα τραύματα και τις βλάβες που προκάλεσαν οι άνδρες του.
Ίχνος ντροπής δεν έχουν…
Ίχνος σεβασμού…

Αλέκα Ζορμπαλά

 

Πολωνικός νεοφασισμός

Κάποτε οι δημοτικές αρχές πολλών πόλεων σε όλο τον κόσμο, αλληλέγγυες στο παγκόσμιο κίνημα κατά των πυρηνικών, συμβολικά ανακήρυσσαν τους δήμους σε «ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά». Αυτό τον ευγενή σκοπό παραφθείροντας οι ρατσιστές που έχουν το πάνω χέρι στη δημοκρατική μετασοσιαλιστική Πολωνία ανακηρύσσουν τους δήμους που ελέγχουν σε «ζώνη ελεύθερη από ομοφυλόφιλους»! Αν αυτό δεν είναι καθαρόαιμος φασισμός και πογκρόμ, ας μας πει κάποιος τι είναι!

Ηλίας Παπαδάκης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!