Το περασμένο Σάββατο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής των αποκλεισμένων Παλαιστίνιων της Γάζας, που συνέπεσε με το γιορτασμό της Ημέρας της Γης. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της τεράστιας ανοιχτής φυλακής, τρομάζοντας με τον όγκο τους και την αποφασιστικότητά τους τον κατακτητή, και υποχρεώνοντάς τον να αλλάξει τα σχέδιά του – που περιλάμβαναν ένα «παραδειγματικό» μακέλεμα των διαδηλωτών, πιθανά και μια εισβολή χερσαίων δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Έτσι εξηγούνται οι «λιγοστοί» νεκροί και τραυματίες του περασμένου Σαββάτου – σε σύγκριση με προηγούμενες μαζικές δολοφονίες αμάχων, ιατρικού προσωπικού, ακόμη και αναπήρων από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.

Ισραηλινοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτή στη διάρκεια διαμαρτυρίας ορθόδοξων Εβραίων (που δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ) ενάντια στη στρατιωτική θητεία.

Η οργή του ισραηλινού κατεστημένου για το ρεζίλεμα λίγες μόλις μέρες πριν τις ισραηλινές εκλογές εκφράστηκε χαρακτηριστικά από τον Ναφτάλι Μπένετ, υπουργό Παιδείας(…) της απερχόμενης κυβέρνησης Νετανιάχου και επικεφαλής του δικού του ακροδεξιού κόμματος. Πρόκειται για αυτόν που παραλίγο να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο, όταν απείλησε να αποσυρθεί από τη συμμαχία υπό τον Νετανιάχου. Αιτία ήταν ότι δεν έγινε υπουργός Άμυνας στη θέση του επίσης ακροδεξιού Λίμπερμαν – που είχε παραιτηθεί επειδή διαφώνησε στην κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς. Ο Μπένετ λοιπόν καλεί τώρα ανοιχτά στη «φυσική εξάλειψη» της ηγεσίας της Χαμάς και των άλλων οργανώσεων της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Αν και λόγω προεκλογικού κλίματος τέτοιες «πλειοδοσίες» θεωρούνται συνηθισμένες, δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το ισραηλινό καθεστώς δολοφονεί επιφανείς ηγέτες του παλαιστινιακού κινήματος.

Ενώ όμως το Ισραήλ, παρά τους λεονταρισμούς του, βιώνει μια πολύπλευρη κρίση (ένα από τα συμπτώματα της οποίας είναι ο ρατσιστικός παροξυσμός των ηγετών του), υπάρχουν και μερικές ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και δείχνουν ότι αυτή η κοινωνία δεν είναι εντελώς «τελειωμένη». Έτσι, αυτήν την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι εννέα ισραηλινοί στρατιώτες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης επειδή αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις, το σενάριο των οποίων αφορούσε μια χερσαία ισραηλινή εισβολή στη Γάζα. Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, οι 9 στρατιώτες ανήκουν στην 51η Ταξιαρχία του Γκολάν και βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού σε στρατιωτική βάση της Δυτικής Όχθης. Η μοναδική πρόσθετη πληροφορία ήταν ότι αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις ασκήσεις με στόχο τη Γάζα λόγω «συνειδησιακού κωλύματος». Υπάρχουν και κάποιοι που σέβονται τη μνήμη των προγόνων τους…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!