Οι νοτιοαφρικανικές εκλογές επιβεβαίωσαν την καθοδική πορεία του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), που κυβερνά τη χώρα διαρκώς από το τέλος του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Όμως το ιστορικό κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, ιδίως μετά το θάνατο του τελευταίου, βυθίστηκε στη συνδιαλλαγή με τους λευκούς επιχειρηματίες και τις πολυεθνικές, με αντάλλαγμα τον πλουτισμό των ηγετικών στελεχών του. Οι παρατεταμένες λαϊκές κινητοποιήσεις που εξανάγκασαν τον προηγούμενο πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα σε παραίτηση σηματοδότησαν και την προσπάθεια της νέας ηγεσίας, υπό τον σημερινό πρόεδρο της χώρας Σίριλ Ραμαφόζα, να ανασυγκροτήσει το ANC. Ένας από τους στόχους ήταν να ανακοπεί η αιμορραγία του ANC προς τους «ακροαριστερούς» Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας (EFF), που δημιουργήθηκαν μετά τη διαγραφή ριζοσπαστικών στελεχών της νεολαίας του ANC από την κομματική ηγεσία.

Η δυσαρέσκεια σε αυτή τη σημαντική χώρα της Μαύρης Ηπείρου (που είναι και μέλος των BRICS) εκφράστηκε και στις κάλπες. Το ANC και οι σύμμαχοί του (μεταξύ των οποίων το Νοτιοαφρικανικό Κ.Κ.) ναι μεν διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά με νέες σημαντικές απώλειες. Απώλειες σημείωσε και η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης, η κεντρώα Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς το κλίμα πολώνεται: η μαύρη φτωχολογιά απαιτεί την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών (ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τους EFF, οι λευκοί ελέγχουν το 98% των γαιών!) και οι τελευταίοι εγκαταλείπουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και ενισχύουν το ακροδεξιό κόμμα FF+. Την ίδια στιγμή, οι μαύροι EFF παγιώνουν τη θέση τους ως τρίτη πολιτική δύναμη στη Νότια Αφρική, αποσπώντας σχεδόν 2 εκατομμύρια ψήφων και ξεπερνώντας εύκολα το 10%.

Σε ανακοίνωσή τους οι EFF δηλώνουν ότι η ενισχυμένη κοινοβουλευτική ομάδα τους θα παλέψει ακόμη πιο σκληρά για την υπεράσπιση του αντιρατσιστικού Συντάγματος «που το κουρελιάζει η ανάξια ηγεσία του ANC». Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Αγωνιστήκαμε ενάντια στο στάτους κβο, και ιδίως ενάντια στην λευκή κυριαρχία και υπεροψία. Ταυτόχρονα, με τη δράση μας ενάντια στη διαφθορά και το οικονομικό απαρτχάιντ, αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας στην πολιτική. Παλεύουμε για μια κοινωνία ισότητας. Και είμαστε πεπεισμένοι ότι αν ενωθούμε θα αποσταθεροποιήσουμε για τα καλά τον ιμπεριαλισμό και τον νεοαποικισμό. Ευχαριστούμε Νότια Αφρική!».

Βλ. μεταξύ άλλων το άρθρο «Προς ραγδαίες αλλαγές η Νότια Αφρική;» (φύλλο 398, σελ. 18)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!