Συνάντησα την Ιωάννα Πετρίδου μέσα στον πυρετό του 4ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στο βιβλιοπωλείο Monogram στον Χολαργό. Κυριακή βράδυ και στο κατάμεστο βιβλιοπωλείο παρουσιάστηκαν τα «23 εγκλήματα στον Χολαργό» (εκδόσεις Κύφαντα), ένα βιβλίο που η ίδια χαρακτήρισε ως «παιδί» του Φεστιβάλ.

Στην εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος Έλενα Σπανδωνή, μίλησαν οι συγγραφείς Αντώνης Γκόλτσος, Κωνσταντίνα Μόσχου και Τέση Παπαθανασίου, ενώ παρέστησαν και πολλοί από τους συγγραφείς αυτού του συλλογικού τόμου.

Να πω ότι είμαι συμμέτοχος κι εγώ σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια εδώ και τρία χρόνια κι ένα διήγημά μου περιλαμβάνεται στον τόμο αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει για την ποιότητά του – και πιστεύω πως μιλώ αντικειμενικά.

Όμως πέρα από το βιβλίο υπάρχει ένα πλήθος εκδηλώσεων σε ένα πλουσιότατο πρόγραμμα.

Η έναρξη της μεγάλης γιορτής της Αστυνομικής Λογοτεχνίας, έγινε λίγες μέρες νωρίτερα, την Τετάρτη 3 Μαΐου, στον χώρο του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών με το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και θέμα «Μαντεύω τον ένοχο», ενώ η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πολυμεταφρασμένου συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη την Πέμπτη 25 Μαΐου, θα σηματοδοτήσει τη λήξη των εκδηλώσεων – με πολλές εκπλήξεις, τις οποίες δεσμεύτηκα να μην αποκαλύψω. Άλλωστε, όταν μιλάμε για αστυνομική λογοτεχνία κανείς δεν θέλει αν του αποκαλύπτουν τι θα γίνει στο τέλος!

Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου Φεστιβάλ, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε διάφορα σημεία της πόλης τις εξής δράσεις: παρουσιάσεις νέων βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παιδικές εκδηλώσεις, ομιλίες, debates, αφιερώματα σε τιμώμενους ξένους δημοφιλείς συγγραφείς, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, βίντεο και ντοκιμαντέρ, εργαστήρια ιστοριών και διαδραστικά παιχνίδια. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, πολλοί και αγαπημένοι συγγραφείς θα υπογράφουν τα βιβλία τους και θα συνομιλούν με το κοινό τους.

Φέτος για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ θα διοργανώσει μια σειρά παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων σε ένα εορταστικό τριήμερο (19-20-21 Μαΐου) στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Τρεις μέρες – ένας χώρος, με δράσεις, εκδηλώσεις, συναντήσεις, αλλά και μουσική, φαγητό και ποτό!

Από τις συμμετοχές συγγραφέων στο Φεστιβάλ ξεχωρίζει αυτή του Chris Carter, που συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό και του Arne Dahl, ενός από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο Σεράφειο.

Σήμερα το βράδυ (Σάββατο, 9 μμ) θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Σεληνιασμός», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουρούμπαλη, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Georges Simenon που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Αύριο Κυριακή, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, ο συγγραφέας Arne Dahl θα μοιραστεί τα μυστικά της γραφής του με τους συμμετέχοντες σε ένα Master Class δημιουργικής γραφής (γλώσσα Αγγλικά).

Παράλληλα ήδη «τρέχει» στο Σεράφειο έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ΚΑΘΑΡΣΗ» από τη Φωτογραφική Ομάδα Άρτας «ΦωτΟΑρτ».

Μέσα σε όλα αυτά, λοιπόν, προλάβαμε να πούμε και λίγα λόγια με την Ιωάννα.

«Το φεστιβάλ έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο, η ανταπόκριση από τον κόσμο είναι συγκινητική και κάθε μέρα που περνάει είναι και η μεγαλύτερη»

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας και τι διαφορετικό θα έχει φέτος;

Το φεστιβάλ ξεκίνησε σε ένα καφέ πριν από 6 χρόνια με μια συζήτηση με τον Γρηγόρη Αζαριάδη σχετικά με την άρνηση του κόσμου να διαβάσει ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Ξεκινήσαμε λοιπόν με λίγες παρουσιάσεις και φτάσαμε στο 2023 όπου πλέον το φεστιβάλ προσπαθεί να «αντιγράψει» της διοργάνωσης μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και να δημιουργήσει μία μεγάλη γιορτή για την αστυνομική λογοτεχνία

Ποιες θεωρείτε ως τις πιο κομβικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ;

Δεν ξέρω πως μία μητέρα μπορεί να ξεχωρίσει τα παιδιά της ,παρόλα αυτά θα πω ότι σίγουρα αξίζει τον κόπο να δείτε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Κρις Κάρτερ στις 19/5, τη θεατρική παράσταση «και μετά δεν έμεινε κανείς» της Αγκάθα Κρίστι με συγγραφείς στη σκηνή να υποδύονται τους ρόλους, την παρουσίαση του Άρνε Νταλ στις 20/5 αλλά και το σεμινάριο του, δημιουργικής γραφής, την επόμενη μέρα στις 21/5. Την ίδια μέρα το απόγευμα η αγαπημένη εκδήλωση του φεστιβάλ mystery walk όχι στο Χολαργό αλλά στο Σεράφειο όπου λαμβάνουν χώρα και οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις

Ήδη βλέπουμε πως γίνεται προσπάθεια να μην μείνει μόνο στην Αθήνα το Φεστιβάλ. Προβλέπετε να δούμε δράσεις σε πολλές πόλεις;

Το φεστιβάλ, το Νοέμβριο που μας πέρασε, ταξίδεψε στην Άρτα και υπάρχουν ήδη συζητήσεις ναι Βόλο, Καλαμάτα, Σάμο και Θεσσαλονίκη και για το φθινόπωρο ή την επόμενη χρονιά

Κυκλοφόρησε και το βιβλίο «23 εγκλήματα στον Χολαργό». Τι περιλαμβάνει;

Το βιβλίο περιλαμβάνει 23 διηγήματα με κοινό τόπο το Χολαργό από όπου ξεκίνησε το φεστιβάλ. 23 υπέροχες ιστορίες εγκλημάτων από 23 υπέροχους συγγραφείς

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε ήδη. Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις;

Μπορώ να πω ότι έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο, η ανταπόκριση από τον κόσμο είναι συγκινητική και κάθε μέρα που περνάει είναι και η μεγαλύτερη.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που θα με φιλοξενήσετε!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!