Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα –στις 3 Μαΐου– και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου. Μετά από δυο χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας επιστρέφει με δεκάδες εκδηλώσεις κάθε είδους, για μικρούς και μεγάλους. Η πολυαναμενόμενη διοργάνωση φέρνει κοντά εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και αναγνώστες. Με περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, μεγαλύτερες εκδηλώσεις και σε περισσότερα σημεία της πόλης, οι πρωταγωνιστές της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας συναντιούνται με το αθηναϊκό κοινό.

Το 3ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Monogram, υπό την αιγίδα των Δήμων Παπάγου-Χολαργού και Χαλανδρίου, της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και με τη συνεργασία των εκδόσεων Άγρα, Bell, Διόπτρα, Δρόμων, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο, Καστανιώτη, Κέδρος, Κείμενα, Κλειδάριθμος, Κύφαντα, Λιβάνη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Μολύβι, Όστρια, Πατάκη, Τόπος, Ψυχογιός, 24 γράμματα.

Συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές, πρωτότυπες δράσεις και βεβαίως μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας στη χώρα μας θα βρεθούν μαζί μας. Σημαντικό πως στο σύνολό τους σχεδόν τα βιβλία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και πλαισιώνονται συχνά από διάφορες εκδηλώσεις.

Βήμα δίνεται και στη νέα γενιά συγγραφέων που θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή παρουσία στο Φεστιβάλ.

Τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο αυτών που παλιά θα λέγαμε «προφεστιβαλικές εκδηλώσεις» παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας όπου περιέγραφαν τι άλλαξε στη ζωή και στη συγγραφική τους δραστηριότητα κατά την περίοδο της πανδημίας. Σημαντική σε όλα τα επίπεδα και η συμβολή της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Με αφορμή το Φεστιβάλ είχαμε μια σύντομη συζήτηση με την Ιωάννα Πετρίδου από το βιβλιοπωλείο Monogram, την εμπνεύστρια και «ψυχή» του Φεστιβάλ, που τρέχει μήνες τώρα για να μπορέσει να συντονίσει τους εκατοντάδες καλεσμένους και να οργανώσει κάθε είδους εκδηλώσεις.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Φεστιβάλ;
Το 2017 σ’ ένα καφέ ζεστό του Χολαργού σε μια ατελείωτη συζήτηση για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία με τον Γρηγόρη Αζαριάδη σκεφτήκαμε ότι είχε έρθει η ώρα να γνωρίσουμε στον κόσμο τους Έλληνες συγγραφείς και αυτό κάνουμε φέτος για 3η χρονιά με αγάπη και σεβασμό.

Ποια είναι η μέχρι σήμερα εμπειρία;
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πολύ στην αρχή και δυσκολεύομαι ακόμη. Θέλει μεγάλη προσήλωση και σεβασμό. Αυτό που έμαθα σίγουρα είναι ότι πρέπει να ξεκινάς την οργάνωση πολύ νωρίς και να ζητάς βοήθεια απ’ όπου μπορεί να σου προσφερθεί.

Ποιες στιγμές μένουν πιο έντονα χαραγμένες στη μνήμη σας;
Μέχρι στιγμής νομίζω ότι οι στιγμές που δεν θα ξεχάσω είναι η τεράστια εκδήλωση για τον Jo Nesbo και το πάρτι που ακολούθησε μετά και η εκδήλωση TRUECRIME με καλεσμένο τον διοικητή του τμήματος ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ. Παρ’ όλα αυτά είναι άπειρες οι στιγμές που θυμάμαι, να γνωρίζω από κοντά τους αγαπημένους μου συγγραφείς και να τους συναναστρέφομαι.

Τι περιλαμβάνει φέτος ως βασικές ενότητες;
Λοιπόν θα έχουμε παιδικές, εφηβικές εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους, παρουσιάσεις νέων βιβλίων, σεμινάριο δημιουργικής αστυνομικής γραφής, κυνήγι θησαυρού, ένα για παιδιά και ένα για ενήλικες, τιμητικές εκδηλώσεις για το συνολικό έργο συγγραφέων και ομιλίες για την αστυνομική λογοτεχνία και το έγκλημα γενικά.

Μέχρι τώρα πώς βλέπετε τις αντιδράσεις του κόσμου με την επιστροφή του Φεστιβάλ;
Πραγματικά ο κόσμος φαίνεται να αγκαλιάζει και φέτος το φεστιβάλ, περισσότερο από ποτέ καθώς όλοι είμαστε «στερημένοι» τα 2 τελευταία χρόνια από τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Βρείτε λοιπόν όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο www.monofest.gr στις σελίδες μας στο facebook: Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας ή στο instagram: Crime_festival.

INFO

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν: Στο βιβλιοπωλείο Monogram, Υμηττού 17, Χολαργός. Στο κλαμπ-πολυχώρο Omikron2, Τριπτολέμου 34 & Βουτάδων, Αθήνα. Στον Δήμο Χολαργού, Περικλέους 55, Χολαργός. Στη Βίλα Σαλίγκαρου, Αετιδέων 64, Χολαργός. Στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, Τομπάζη 18 και Φιλικής Εταιρείας, Χαλάνδρι. Στον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΟΝ, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124, Αθήνα.

Πληροφορίες: 210 6523515 και 6958465415

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!