Κυνικά αποκαλυπτικές οι δηλώσεις Γιούνκερ, Σόιμπλε, Μοσκοβισί

 

Μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό ζήτημα τις τελευταίες μέρες. Βασικοί παράγοντες της Ε.Ε. και της Γερμανίας «επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος» προχωρώντας σε κρίσεις και χαρακτηρισμούς, τόσο για τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου, όσο και για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο δίκτυο ARTE, στo πλαίσιo τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ γαλλογερμανικής παραγωγής, είπε ότι «οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό από εκείνο που απέρριψε ο ελληνικός λαός», κάτι που ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ειρωνικά «κατόρθωμα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τη μεριά του, απαντώντας σε ερωτήσεις της γαλλικής Liberation για τις ανάγκες του ίδιου ντοκιμαντέρ, εμφανίστηκε, για ακόμα μια φορά, επιθετικός και απαξιωτικός για την ελληνική κυβέρνηση. Υπεραμύνθηκε της πρότασης που έκανε τον Ιούλιο για «time out» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για γερμανική τιμωρητική πολιτική, αλλά για διέξοδο στο ελληνικό πρόβλημα που υποστήριξαν 15 ακόμα υπουργοί Οικονομικών και απορρίφθηκε με ευθύνη κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ από τις δηλώσεις του γίνεται φανερό ότι δεν έχει εγκαταλείψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος» ήταν μια ακόμα προκλητική αποστροφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Δεν είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, αφού λίγους μήνες πριν είχε προτείνει στις ΗΠΑ να ανταλλάξουν με την Ευρώπη την Ελλάδα με μια δική τους αποικία όπως το Πουέρτο Ρίκο…

Σε δηλώσεις, τέλος, προχώρησε και ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί. «O Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει μία στροφή, μία μετάλλαξη», τόνισε σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, μιλώντας με ανακούφιση για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση που εγκαταλείποντας τις ακρότητες των προηγούμενων μηνών δείχνει πρόθυμη να εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Οι δηλώσεις των Eυρωπαίων αξιωματούχων δεν δείχνουν μόνο έπαρση και αλαζονεία «νικητών» που έχουν καθυποτάξει το θύμα τους και το περιγελούν. Με διάφορους τρόπους υπενθυμίζουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μπορεί πλέον να έχουν μια πρόθυμη κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν εξαντληθεί τα σχέδιά τους να επιφέρουν νέα δεινά στον ελληνικό λαό. Γερμανοί, Γάλλοι, αλλά και Αμερικανοί, λιγότερο ή περισσότερο εχθρικοί, «προστατευτικοί» ή λιγομίλητοι, ανταγωνίζονται ή συμμαχούν για το μέλλον του «μη κράτους». Το μόνο που δεν χωράει αμφισβήτηση είναι ότι η αποικία θα παραμείνει στα δεσμά της.

 

Γ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!