Δικαιώθηκε ο Τάσος Θεοφίλου μετά από πέντε χρόνια φυλακή

της Μαρίας Παρέντη

 

Ο Τάσος Θεοφίλου συνελήφθη στις 18 Αυγούστου του 2012 κατόπιν «ανώνυμου» τηλεφωνήματος, το οποίο τον κατονόμαζε ως εμπλεκόμενο στη ληστεία της Πάρου και στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Μια, μέχρι εκείνη τη μέρα, ληστεία του κοινού ποινικού δικαίου και μια ανθρωποκτονία, ξαφνικά αποκτούν ένα άλλο ενδιαφέρον για την αντιτρομοκρατική. Μια σκευωρία στήνεται σε βάρος ενός ανθρώπου κι όλα παίρνουν το δρόμο τους, καταπώς βολεύουν. Ένας άγνωστος τηλεφωνεί στην αντιτρομοκρατική και λέει ότι ένας τύπος ονόματι Τάσος που έχει σχέση με την τρομοκρατία συμμετείχε στη ληστεία. Η διεύθυνση που έδωσε ο μάρτυρας-φάντασμα οδήγησε στο σπίτι του Θεοφίλου στη Θεσσαλονίκη. Ο άγνωστος αυτός άνθρωπος ουδέποτε ήρθε να καταθέσει στο δικαστήριο, ουδέποτε εξετάστηκε ως προστατευόμενος μάρτυρας.

Τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έσπευσαν να δικάσουν τον Τάσο Θεοφίλου προτού καν περάσει από το πρωτόδικο δικαστήριο. Άκομψα και καθόλου μεθοδικά, αλλά μεθοδευμένα, έφτιαξαν την εικόνα ενός επικίνδυνου τρομοκράτη που δε δίστασε να σκοτώσει έναν βιοπαλαιστή για μερικές χιλιάδες ευρώ. Θα μας μείνει αξέχαστο και ένα κατάπτυστο «σκίτσο» σε γνωστό Μέσο που εκτός από τον Θεοφίλου προσέβαλε και την ίδια τη μνήμη του θύματος, το οποίο είχε πέσει νεκρό από τον πραγματικό δράστη της ληστείας που με όλα αυτά τελικά ουδέποτε συνελήφθη. Η οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα από πλευράς αρχών εγκαταλείφθηκε. Αν οι πραγματικοί δράστες έπεφταν στα χέρια της αστυνομίας ο Τάσος Θεοφίλου θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος. Μα δεν έπρεπε να έχει ήδη αφεθεί καθώς δεν υπήρχαν εις βάρος του αποδείξεις ενοχής;

Έπρεπε να περάσουν χρόνια πέντε, με τον Θεοφίλου έγκλειστο και με έναν τεράστιο αγώνα από την πλευρά των συνηγόρων υπαράσπισης, (Άννυ Παπαρρούσου, Κώστας Παπαδάκης, Σπύρος Φυτράκης) οι οποίοι δεν σταμάτησαν λεπτό να δουλεύουν σκληρά για να γίνει το αυτονόητο.

Στις 7/7/2017 το Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αθώωσε κατά πλειοψηφία (3-2) έναν άνθρωπο αθώο. Σε μια κατάμεστη από αλληλέγγυους αίθουσα δικαιώθηκε επιτέλους το δίκαιο, παρά τις πιέσεις των μηχανισμών. Το κύμα συμπαράστασης στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του ανθρώπου που κλήθηκε να απολογηθεί για πράξεις που ουδέποτε έπραξε.

Ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε για τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της ληστείας, της κατασκευής – προμήθειας – κατοχής εκρηκτικών υλών, και της διακεκριμένης κατοχής όπλων.

Η νίκη και η συγκίνηση για αυτή την απόφαση είναι τεράστια, μα δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι κατόπιν της ανακοίνωσης της αθώωσης του, ο Τάσος Θεοφίλου οδηγήθηκε με χειροπέδες στην κλούβα κατά την αποχώρησή του από το Εφετείο. Ο συμβολισμός των πράξεων μπορεί να μη μοιάζει ουσιώδης, αλλά είναι εξαιρετικά σπουδαίο για έναν άνθρωπο που δικαιώνεται να μη μείνει ούτε ένα λεπτό ακόμη δέσμιος.

Δε θα ξεχάσουμε τα ονόματα των ανθρώπων που διέσυραν τον Τάσο Θεοφίλου και λασπολόγησαν εναντίον του, ακολουθώντας εντολές ή όχι. Δε θα ξεχάσουμε επίσης ότι μια πενταετία από τη ζωή ενός ανθρώπου δεν χαρίζεται ούτε αναπληρώνεται κι είναι καιρός να απολογηθούν εμπρός του όσοι του τη στέρησαν.

Τάσο Θεοφίλου, καλή ζωή!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!