Τις επόμενες μέρες εκδικάζονται τρεις σημαντικές υποθέσεις

Η Ηριάννα και ο Περικλής, ήδη δέκα μήνες στη φυλακή, παρουσιάζονται και πάλι στο δικαστήριο την ερχόμενη Πέμπτη 10 Μαΐου διεκδικώντας το ελάχιστο: την αναστολή εκτέλεσης μιας ποινής καταφανώς αβάσιμης. Ο Τάσος Θεοφίλου, αφού υπέστη 5 χρόνια φυλάκισης, αθωώθηκε στο Εφετείο. Όμως την επόμενη Παρασκευή 11 Μαΐου τον ξαναβάζουν στο εδώλιο – του Άρειου Πάγου αυτή τη φορά.  Τέλος, ο Γιώργος Μήτσου, που καταδικάστηκε χωρίς στοιχεία και με ένα πρωτοφανές, χουντικής κοπής σκεπτικό μετά τη σύλληψή του σε απεργιακή διαδήλωση, αναμένει την εκδίκαση της έφεσής του τη Δευτέρα 21 Μαΐου. Τρεις σημαντικές υποθέσεις, στις οποίες ζητείται Δικαιοσύνη!

Επειδή έτσι θέλουν…

Ο Τάσος Θεοφίλου είχε συλληφθεί το 2012 και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2014 για την υπόθεση της ληστείας σε υποκατάστημα της Alpha Bank στην Πάρο, κατά την οποία είχε τραυματιστεί θανάσιμα ένας πολίτης. Τελικά, αφού πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή, τον περασμένο Ιούλιο το Πενταμελές Εφετείο τον έκρινε κρίθηκε αθώο – όπως από την πρώτη στιγμή διακήρυττε ότι είναι. Όμως, λίγο πριν εκπνεύσει η νόμιμη προθεσμία, ο Εισαγγελέας του Aρείου Πάγου (και πρώην επόπτης της Αντιτρομοκρατικής…) Ιωάννης Αγγελής άσκησε αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης. Όχι, ο κ. Αγγελής δεν βρήκε νομικά σφάλματα ή ελλείψεις στην απόφαση: ζητά να αναιρεθεί επειδή… «ο ίδιος» εκτιμά διαφορετικά τα πραγματικά περιστατικά! Αν η αίτηση αναίρεσης γίνει δεκτή, ο Τ. Θεοφίλου επιστρέφει στη φυλακή με τις αρχικές κατηγορίες, μέχρι να επαναληφθεί το Εφετείο από άλλους δικαστές.

Οι Κώστας Παπαδάκης και Άννυ Παπαρούσσου, συνήγοροι υπεράσπισης του Τ. Θεοφίλου, δηλώνουν: «Η άσκηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης δεν μας εκπλήσσει. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι έχει σημάνει η απόφαση αυτή για τους μηχανισμούς που τον έστειλαν κατηγορούμενο και ποια μηνύματα τους εκπέμπει. Ούτε το περιεχόμενο της αίτησης αναίρεσης μας ανησυχεί: αποτελεί διαφορετική εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και όχι αναιρετική προσέγγιση νομικών σφαλμάτων και ελλείψεων της απόφασης, που μάταια κανείς θα αναζητήσει. Όπως δηλώναμε την ημέρα που εκδόθηκε, η απόφαση αυτή απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού  δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως “δίκαιο” υποδείξεων. Και αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη. Είμαστε βέβαιοι ότι και στον Άρειο Πάγο υπηρετούν τέτοιοι δικαστές».

Ο ίδιος ο Τάσος Θεοφίλου τονίζει ότι «η υπόθεσή μου παραμένει μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου προσωπική… Είναι πολιτική, καθώς ανέδειξε κοινωνικά και έθεσε στη δημόσια κριτική όλες τις αιχμές της καταστολής, με πιο βασικές τον τρομονόμο, τη μεταφυσική χρήση του DNA και την ποινικοποίηση προσωπικών και πολιτικών σχέσεων. Είναι πολιτική, γιατί ανέδειξε τη δύναμη και την κοινωνική επιρροή του κινήματος». Mια μέρα νωρίτερα, στις 10 Μάη,  έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, η οποία επίσης στηρίχθηκε με τα ίδια «επιχειρήματα» από την Αντιτρομοκρατική. Είναι τρομακτική και ταυτόχρονα άκρως επικίνδυνη μια πολιτική χρήσης της βιολογίας με τόσο ευφάνταστο τρόπο στην καταδίκη ανθρώπων, όταν μάλιστα αυτό εμφανίζεται ως το μοναδικό «στοιχείο» απόδειξης της ενοχής τους…

Αθηνά Τέσκου

Έφεση κατά ενός απίστευτου σκεπτικού

Ο Γιώργος Μήτσου συνελήφθη στη διάρκεια μιας επικίνδυνης και απρόκλητης επίθεσης αστυνομικών των ομάδων Δέλτα και Δίας εναντίον διαδηλωτών της συλλογικότητας Δικαίωμα, που πορεύονταν ειρηνικά στις 15 Δεκεμβρίου 2010 – μέρα μιας μεγάλης γενικής απεργίας*. Οι ευφάνταστες αρχικές κατηγορίες των αστυνομικών που τον συνέλαβαν, οι οποίοι μιλούσαν για… 400 κουκουλοφόρους που τους επιτέθηκαν με καδρόνια, πέτρες κ.λπ. (αποσκοπώντας στην παραπομπή του συλληφθέντα με τον τρομονόμο), κατέπεσαν όταν δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες και μαρτυρίες που αποδείκνυαν τον ειρηνικό χαρακτήρα του μπλοκ –και του ίδιου του κατηγορούμενου– καθώς και την προσπάθεια των διαδηλωτών να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γιώργος Μήτσου παραπέμφθηκε με τρεις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Στη δίκη που έγινε μετά από 6 χρόνια καταδικάστηκε και για τις τρεις, αν και μόνες οι καταθέσεις των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας αρκούσαν τουλάχιστον για: 1. την απαλλαγή του από τη «διατάραξη κοινής ειρήνης» (οι αστυνομικοί, αναιρώντας όσα έλεγαν στην έκθεση σύλληψης, παραδέχθηκαν ότι το μπλοκ ήταν «απόλυτα ειρηνικό»), και 2. τη μετατροπή της «βαριάς σωματικής βλάβης» (οι αστυνομικοί δεν προσκόμισαν ούτε απλή ιατρική βεβαίωση…) σε «όλως ελαφρά». Επίσης, στον Γιώργο Μήτσου δεν αναγνωρίστηκε καν ο πρότερος έντιμος βίος, οπότε τυχόν επιβεβαίωση της πρωτόδικης ποινής δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Το σκεπτικό δημοσιεύθηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες (ενάμιση χρόνο πήρε η καθαρογραφή της απόφασης…) και δίνει στην υπόθεση ξεχωριστή σημασία. Διότι, πέραν της επιδεικτικής αγνόησης των γεγονότων, προβάλλονται μια σειρά απίστευτοι γενικότεροι ισχυρισμοί. Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές κατηγορούνται ότι βγήκαν στους δρόμους παρόλο που… «η κυβέρνηση είχε εκλεγεί προσφάτως» και «είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης», ενώ η συλλογικότητα Δικαίωμα συκοφαντείται ως «εγκληματική οργάνωση»! Αυτά είναι δύο μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα ενός σκεπτικού που προφανώς γράφτηκε… εν βρασμώ ψυχής. Ζητούμενο της έφεσης είναι η μοναδική εύλογη κατάληξη αυτής της υπόθεσης: η αθώωση του Γιώργου Μήτσου. Καλούμε όποιον μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στην κάλυψη των δικαστικών εξόδων, καταθέτοντας χρήματα στον παρακάτω λογαριασμό, με την ένδειξη «ΔΙΚΗ»:

Εθνική Τράπεζα: 163/944259-67
ΙΒΑΝ: GR5001101630000016394425967, BIC: ETHNGRAA
Δικαιούχοι: Σωτηρίου Ελένη, Τούντα Ζωή Γεωργίου

* Βλ. φύλλα 404 και 405

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!