Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

 

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (12-26 Νοεμβρίου 2014), που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, περιλαμβάνει, εκτός άλλων, αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Λεός Καράξ, που θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, καθώς και αφιέρωμα στην Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ, Αμερικανίδα ποιήτρια, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα πειραματικών ταινιών από το ’70.

Στο Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων, θα προβληθούν δεκατρείς ανεξάρτητες αμερικάνικες παραγωγές σκηνοθετών όπως Jonas Mekas και Julie Talen, που ενσωματώνουν αφηγηματικά στοιχεία με ρηξικέλευθες τεχνικές.

Στο ελληνικό τμήμα ξεχωρίζουμε το πλήρες αφιέρωμα στη Φρίντα Λιάππα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό της (δείτε και στη σελ. 28), αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη, με προβολές όλων των μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών του και παράλληλη έκθεση φωτογραφίας από τα γυρίσματα της ταινίας Μικρό ψάρι.

Στην ενότητα “Τα μπλουζ της μεταπολίτευσης”, ανάμεσα στις ταινίες της εποχής 1976-1979, θα προβληθούν Το άλλο γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976) και Η καγκελόπορτα του Δημήτρη Μακρή (1978).

 

Ιφ.Καλ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!