jeso-pazzoΑπό τις 9 ως τις 11 Σεπτεμβρίου τέσσερις νέοι άνθρωποι από την Ελλάδα βρεθήκαμε στη Νάπολι για να πάρουμε μέρος σε ένα πολιτικό και πολιτιστικό φεστιβάλ με το χαρακτηριστικό σύνθημα «Εξουσία στο λαό!», που οργανώθηκε από τη νεολαιίστικη συλλογικότητα Je so’ pazzo και την ομάδα Clash City Workers – ανταποδίδοντας έτσι και τη δική τους συμμετοχή στο Resistance Festival. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην πρώην ψυχιατρική φυλακή (OPG), την οποία οι Ιταλοί φίλοι μας έχουν μετατρέψει σε ένα ζωντανό και δημιουργικό κοινωνικό χώρο που χαίρει εκτίμησης από τους Ναπολιτάνους. Γι’ αυτό και, ενώ ξεκίνησε σαν κατάληψη, σήμερα τους έχει παραχωρηθεί και επίσημα από τη δημαρχία. Εκεί στεγάζονται, μεταξύ άλλων, ένα κοινωνικό ιατρείο, γήπεδο ποδοσφαίρου, παλαίστρα, νηπιαγωγείο, αίθουσα λαϊκών συνελεύσεων και αίθουσες ενισχυτικής διδασκαλίες.

Σ’ αυτό το χώρο λοιπόν, που εδώ και χρόνια φιλοξενεί και συντονίζει ομάδες εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών και κατοίκων, πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ στο οποίο συναντήθηκαν κινήματα και οργανώσεις από όλη την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες. Ήταν μια διοργάνωση κάθε άλλο παρά «τυπική», ιδίως αφού τη μέρα που ξεκινούσε συνελήφθη στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος του HDP Αλπ Άλτινορς, ένας από τους ομιλητές της κεντρικής εκδήλωσης, πριν προλάβει να ταξιδέψει! Έτσι το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε με μια «εκτός προγράμματος» διαδήλωση διαμαρτυρίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης στο κέντρο της πόλης, με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στον Αλπ και σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους».

italia-alp

Την προηγούμενη μέρα η μεγαλύτερη εκδήλωση είχε φυσικά σαν θέμα το επικείμενο δημοψήφισμα για τη «μεταρρύθμιση» του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου, που επιδιώκει ο πρωθυπουργός Ρέντσι (βλ. φύλλο 323). Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη σχέση των κοινωνικών αγώνων με τις θεσμικές πολιτικές μάχες, και την αναζήτηση τρόπων υπεράσπισης αυτής καθαυτής της δημοκρατίας. Μέσα από αυτή την εκδήλωση αναδείχθηκε η ανάγκη του πολιτικού αγώνα, που έμπρακτα υποστηρίζεται από τους διοργανωτές και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος – σε αντίθεση με άλλους υποστηρικτές του «Όχι» οι οποίοι διστάζουν να εγκαταλείψουν τον αυτοπεριορισμό τους είτε σε ιδεολογικού τύπου αντιπαραθέσεις είτε σε αποκλειστικά «θεσμικές» κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ήταν σαφές ότι η καμπάνια για το δημοψήφισμα χρωμάτιζε όλο το φεστιβάλ και τη δράση των Ιταλών συντρόφων μας.

 

Συζήτηση για τις εμπειρίες λαϊκών κινημάτων

Στην κεντρική εκδήλωση-συνέλευση του τριήμερου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με τίτλο «Εμπειρίες λαϊκών αγώνων στην Ιταλία, την Ευρώπη και τον κόσμο», εισηγήσεις πραγματοποίησαν η Νικολέττα Ντόσιο, συντονίστρια του μαζικού κινήματος NO TAV, ο Λεβέντ Τσακίρ από το HDP (στη θέση του Αλπ Άλτινορς, τη σύλληψη του οποίου καταδίκασαν όλοι οι συμμετέχοντες), η Μαρία Μπελαδάκη από την ΚΟΕ. Αλλά την παράσταση έκλεψε, βέβαια, ο ριζοσπάστης δήμαρχος της Νάπολι Λουίτζι ντε Ματζίστρις, που έχει αναδειχθεί σε βασικό πολέμιο του Ρέντσι και κινητήρια δύναμη της πανιταλικής καμπάνιας υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα (βλ. σημεία της παρέμβασής του στο τέλος του άρθρου). Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας πήραν μέρος σ’ αυτή τη συνέλευση, με έντονη πάντα την παρουσία της νεολαίας.

Η Νικολέττα Ντόσιο αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του πολιτικού αγώνα, ιδίως όταν αυτός κηρύσσεται θεσμικά «παράνομος», και καταδίκασε την καταστολή του κινήματος NO TAV από τον Ρέντσι και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το πόσο τη σημάδεψε το ταξίδι της στην Ελλάδα στις παραμονές του περυσινού ελληνικού δημοψηφίσματος: «Ήταν η στιγμή που καταλαβαίνεις τη δύναμη ενός αποφασισμένου λαού», είπε χαρακτηριστικά… Ο Λεβέντ Τσακίρ μίλησε για τον πολυμέτωπο αγώνα του κουρδικού κινήματος και της τουρκικής Αριστεράς, την τρομοκρατία και τις διώξεις που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν, καθώς και την απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει 50 βουλευτές του HDP με αίτημα να σταματήσει η πλήρης απομόνωση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν. H Μαρία Μπελαδάκη τόνισε τη σημασία και τη συγγένεια των αγώνων των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Μίλησε επίσης για την είσοδο της Ελλάδας σε μια νέα, τρίτη φάση μετά την πλήρη παράδοση της κυβέρνησης Τσίπρα στους δανειστές, καθώς και την ανάγκη αγώνα για να δημιουργηθεί ένα πολιτικό ρεύμα διεξόδου.

 

Αριάδνη Ζαχαριουδάκη

info: jesopazzo.org και www.facebook.com/exopgjesopazzo

 

de-magistris

«Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, ενάντια στη φασιστική Ευρώπη»

Επίθεση του Λουίτζι ντε Ματζίστρις στον Ρέντσι, αιχμές για Τσίπρα

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να δηλώσω ρητά και δημόσια ότι στέκομαι αλληλέγγυος στον σύντροφο Αλπ, σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, καθώς και στη συντρόφισσα Νικολέτα από το κίνημα NO TAV που διώκεται ποινικά. Είναι φανερό ότι τέτοιου είδους κινήματα τρομάζουν τις ελίτ. Όλοι εμείς έχουμε την ευθύνη να υψώσουμε το ανάστημά μας για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, ενάντια σ’ αυτή τη φασιστική Ευρώπη. Να προσθέσω ότι στεκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού, και πιστεύουμε πως δεν θα παρασυρθεί από τον ψεύτικο εναγκαλισμό της κυβέρνησης Τσίπρα και του πρωθυπουργού Ρέντσι, που βρίσκεται τούτες τις μέρες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Ρέντσι είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την επιβολή της πολιτικής της Τρόικας και της Μέρκελ, η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα…

Είμαι ένας από εσάς, ένας απλός άνθρωπος. Μαζί καταφέραμε να διώξουμε από τη Νάπολι το σάπιο παλιό σύστημα που κυριαρχούσε για χρόνια. Αλλά τώρα το μεγάλο βήμα μας για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία είναι το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ακουστεί ένα βροντερό ΟΧΙ, που θα ταρακουνήσει όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στη χώρα μας. Αλλά η προσπάθειά μας δεν θα πρέπει να μείνει εκεί. Ας σκεφτούμε και την επομένη του δημοψηφίσματος, που μπορεί να είναι αφορμή για ένα μεγάλο ξέσπασμα του λαού μας. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να βρούμε όλοι μαζί μια διέξοδο. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ ατομικά δεν την έχω έτοιμη – αλλά είμαι διατεθειμένος να προσπαθήσω να βρω το δρόμο μαζί σας. Είμαι πεπεισμένος ότι μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, και τελικά να νικήσουμε!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!