«Οι Γάλλοι είναι πολύ αχάριστοι» είπε αυτήν την εβδομάδα ο πατέρας του Μακρόν, εκδηλώνοντας την απογοήτευσή του για την ανεπαρκή, κατ’ αυτόν, υποστήριξη των πολιτών προς τον γιο του. Κι επιτέλους καταλάβαμε από πού κόπιαρε ο γιος την αλαζονική περιφρόνησή του προς τις «κατώτερες τάξεις» όταν τις κατηγορούσε ως «αμόρφωτες και ανεύθυνες», ή όταν έλεγε ότι «σε αυτή τη χώρα έχουμε 66 εκατομμύρια εισαγγελείς» οι οποίοι «έχουν ως σπορ να αναζητούν πού έκανα λάθος»… Τώρα βέβαια αυτό το στιλ έχει μπει στο ψυγείο, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος προσέχει πολύ τι λέει, προκειμένου να σαγηνεύσει το 80% των Γάλλων που δεν τον ψήφισαν στον Α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών*. Κατανοεί ότι μόνο έτσι θα κερδίσει την Λεπέν με μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαφορά στον μεθαυριανό Β΄ γύρο. Διότι στον Α΄ γύρο η  σχετική επιτυχία των δύο τελικών ανθυποψηφίων «αμαυρώθηκε» από την αυξημένη αποχή και το υψηλό ποσοστό του Μελανσόν – τους ψηφοφόρους του οποίου διεκδικούν τώρα τόσο ο Μακρόν όσο και η Λεπέν.

ΠΡΟΧΘΕΣ ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης (μετωπικού σχήματος με βασικό κορμό την Ανυπότακτη Γαλλία) αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να καλέσει ευθέως τους υποστηρικτές του σε υπερψήφιση του Μακρόν: «Ξέρετε, όταν σου έχουν βγάλει το μάτι ή ακρωτηριάσει το πόδι, είναι λίγο δύσκολο να ψηφίσεις τον υπεύθυνο» είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας τα χιλιάδες θύματα της αιματηρής μακρονικής καταστολής στη διάρκεια του αυθόρμητου ξεσπάσματος των Κίτρινων Γιλέκων. Κι όταν ο δημοσιογράφος του θύμισε ότι ο «αριστερός» Ρομπέρ Μπαντιντέρ, υπουργός επί Μιτεράν, τον κατηγόρησε για αυτή τη στάση, απάντησε κοφτά: «Ο κύριος Μπαντιντέρ ψήφισε Μακρόν στον Α΄ γύρο, και θα τον ξαναψηφίσει στον Β΄. Εάν είχε ψηφίσει Μελανσόν αντί για Μακρόν, θα είχε συμβάλλει στην έξωση της κυρίας Λεπέν από τον Β΄ γύρο, και δεν θα είχε τώρα τέτοια αγωνία»…

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ο Μακρόν δεν θα έπρεπε να περιμένει να του λύσει το πρόβλημα ο «λαϊκιστής» Μελανσόν αφού, πέρα από τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου κι όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, δεν υπάρχει πρώην πρόεδρος ή πρωθυπουργός που να μην φόρεσε τη στολή του αντιφασίστα: από τον Σαρκοζί ως τον Ολάντ, κι από τον Ζοσπέν ως τον Βαλς, όλοι ενεργοποιήθηκαν. Ακόμη και η κόρη του Σιράκ επιστρατεύθηκε για να καλέσει σε υπερψήφιση του Μακρόν στο όνομα του μακαρίτη πατέρα της! Το «αντιφασιστικό μέτωπο» είναι φυσικά πανευρωπαϊκό: άπαντες οι επιφανείς Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τους Γάλλους να σώσουν την Ευρώπη και τη δημοκρατία από τη «φίλη του Πούτιν» ψηφίζοντας Μακρόν… Στην πανστρατιά προστέθηκε προχθές κι ο φιλοδυτικός Ρώσος αντικαθεστωτικός Ναβάλνι, που μέσα από τη φυλακή έστειλε μήνυμα στους Γάλλους να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο ψηφίζοντας Μακρόν!

ΑΥΤΟ το θέμα, δηλαδή η υποτιθέμενη εξάρτηση της Λεπέν από τη Ρωσία, είναι κεντρική αιχμή της προπαγάνδας του μακρονικού στρατοπέδου – μαζί με αόριστες υποσχέσεις για «φιλολαϊκές» παροχές, που έχουν βαφτιστεί «αριστερή στροφή του Μακρόν» από τα συστημικά ΜΜΕ. Το θέμα κυριάρχησε στο ντιμπέιτ της Τετάρτης, ταυτόχρονα με τον ισχυρισμό του Γάλλου προέδρου ότι η Λεπέν σκοπεύει να βγάλει τη Γαλλία από την Ε.Ε. Στο φόντο υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα: ο πιθανώς τελεσίδικος διχασμός της γαλλικής κοινωνίας. Στο πρόβλημα αυτό επιχείρησαν να απαντήσουν και οι δύο ανθυποψήφιοι, διαβεβαιώνοντας αμφότεροι τους ψηφοφόρους ότι θα είναι πρόεδροι «όλων των Γάλλων». Πόσο τα κατάφεραν, θα φανεί την Κυριακή – κυρίως από το ποσοστό της αποχής, και έπειτα από τη διαφορά μεταξύ των δύο. Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά του 32% που χώριζε στον Β΄ γύρο του 2017 το ίδιο δίδυμο είναι μακρινό παρελθόν. Η πολιτική της γαλλικής ελίτ και του χρυσού παιδιού της στην πενταετία που μεσολάβησε φρόντισε να σκορπίσει σύγχυση σχετικά με το ποιος εκ των δύο αποτελεί το «μικρότερο κακό».

 

* Για μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Α΄ γύρου, βλ. «Μια Γαλλία κομμένη στα δύο» (φύλλο 586, σελ. 16-17).

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!