Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Βάλια Σεμερτζίδη

Μια σημαντική έκθεση αφιερωμένη στο σύνολο του έργου του «ζωγράφου της Αντίστασης» (αν και ο όρος είναι δραματικά περιοριστικός) Βάλια Σεμερτζίδη, με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας από τη γέννησή του, τα εγκαίνια της οποίας γίνονται τη Δευτέρα στο Μουσείο Μπενάκη, της οδού Πειραιώς, δίνει την ευκαιρία για μια επανεκτίμηση του έργου του.
Ο Βάλιας Σεμερτζίδης γεννήθηκε στον Καύκασο το 1911 από πατέρα Έλληνα Πόντιο και μητέρα Ρωσίδα oι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1923. Το 1928 γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε στο εργαστήριο του Κωστή Παρθένη. Από το 1937 άρχισε να εκθέτει συστηματικά το έργο του.
Στη διάρκεια της Κατοχής συμμετέχει στην Αντίσταση και στις αρχές του 1944 βγαίνει με κομματική εντολή στο βουνό, στην έδρα της ΠΕΕΑ, στην Ευρυτανία και τα Άγραφα, μαζί με τον Σπύρο Μελετζή, όπου μελέτησε και σχεδίασε τη ζωή των ανθρώπων του βουνού και τον αγώνα των ανταρτών. Ιστορικές έχουν μείνει οι τοιχογραφίες του στην αίθουσα όπου διεξήχθη η πρώτη συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου της ελεύθερης Ελλάδας, στις Κορυσχάδες. Μέρος των σχεδίων αυτών παρουσιάζονται για πρώτη φορά, συντηρημένα και αποκαταστημένα, στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη.
Μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε με πάθος και με τη χαρακτική, ενώ αναγκάζεται να καταστρέψει μεγάλες συνθέσεις όπου επεξεργαζόταν τα προσχέδια της εποχής της Αντίστασης. Το 1957 οργανώθηκε η πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση στην αίθουσα του Παρνασσού και είκοσι χρόνια αργότερα μεγάλη αναδρομική έκθεσή του στην Εθνική Πινακοθήκη. Από το 1964 ώς το θάνατό του, το 1983, έζησε μεγάλα διαστήματα στη Ρόδο και φιλοτέχνησε έργα εμπνευσμένα από το τοπίο της, αλλά και μνημειακές τοιχογραφίες (σε ένα διάλογο με τη μεξικάνικη τέχνη του Ντιέγκο Ριβέρα) που ιστορούν τη ζωή των ανθρώπων της Δωδεκανήσου και κοσμούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του νησιού.
Στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, της οδού Πειραιώς, που θα διαρκέσει από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου παρουσιάζονται περισσότερα από 150 έργα, και εκτός από τα σχέδια και τα έργα που σχετίζονται με την Αντίσταση και τη ζωή στο βουνό, τα οποία καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς του, εκτίθενται προσωπογραφίες, τοπία, σκηνές αγροτικής ζωής, αλλά και πολλά πρώιμα έργα από την περίοδο της μαθητείας του. Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο Βάλιας Σεμερτζίδης 1911-1983, όπου περιέχεται μια εξαντλητική μελέτη για τον ζωγράφο από τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Νίκο Χατζηνικολάου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 
Στρατής Αρτεμισιώτης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!