Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες χωροθέτησης στο Κιλκίς

Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου*

 

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες τρεισήμισι περίπου χρόνια (από το καλοκαίρι του 2012) που ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παρουσίασε τη θέση του υπέρ της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα. Μάλιστα, στη συνέντευξή του ανέφερε ότι η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ήδη καταθέσει πρόταση στην Ε.Ε. για συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας μας που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν συγκεκριμένα κίνητρα για επενδύσεις.

Λίγες μέρες αργότερα ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε τη θέση της τότε κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για Ζώνες με ειδικά φορολογικά και διοικητικού χαρακτήρα κίνητρα, οι οποίες μάλιστα δεν χρειάζεται να είναι και χωρικά ορισμένες αλλά θα αφορούν τομείς και κλάδους.

Και μόλις ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 9/1/2015 ο κ. Μοσκοβισί (όπως η «έγκριτη» εφημερίδα Αυγή αναφέρει) δηλώνει ότι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, όπου δεν ισχύει το δίκαιο της Ε.Ε., είναι όλες οι χώρες που έχουν υπαχθεί σε μνημόνια.

Και βέβαια δεν χρειάζεται νομίζω να αναφέρω ότι υπήρξε σωρεία καταγγελιών από κορυφαία στελέχη του τότε και τώρα ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε αυτές τις επιδιώξεις των τότε κυβερνήσεων αλλά και των κύκλων της Ε.Ε. Μέχρι και η Ρένα Δούρου, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει (το 2012): Η κυβέρνηση τα ’δωσε όλα! Η χώρα μας γίνεται Ειδική Οικονομική Ζώνη.

Τι ακριβώς όμως σημαίνει για τους εργαζόμενους και το λαό μας οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες; Είναι Ζώνες υπερεκμετάλλευσης, Ζώνες στις οποίες στην ουσία δεν ισχύει κανένας νόμος, ο ρόλος τους είναι να παρακάμπτουν τις νομοθεσίες των κρατών. Αυτό κάνουν. Γι’ αυτό υπάρχουν. Οι συνθήκες μεσαίωνα δεν είναι αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι λόγος δημιουργίας. Αν μία ΕΟΖ δεν παρέχει πλήρη ελευθερία στους επενδυτές, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Και έφτασε η ώρα και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Στις 15/1/2016 η υφυπουργός Βιομηχανίας, κ. Τζάκρη (παρεμπιπτόντως έχει ψηφίσει όλο το μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία των ΕΟΖ ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης) επισκέπτεται τη ΒΙΠΕ Κιλκίς, συναντιέται με τους βιομήχανους της περιοχής και δηλώνει ότι η δημιουργία ΕΟΖ στη Βόρεια Ελλάδα είναι στη λογική της κυβέρνησης.

Λίγες μέρες μετά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε έναν οίστρο προτάσεων για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, σε συνεννόηση και διαβούλευση με την αρμόδια υφυπουργό Βιομηχανίας κ. Τζάκρη, παρουσιάζει με πανηγυρικό τρόπο στον απολογισμό δράσης του 2015, το σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της μνημονιακής λαίλαπας που πλήττει ιδιαίτερα την χειμαζόμενη από την ανεργία Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς, ως εξής:

«…Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την χωροθέτηση Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), για την Π.Ε. Κιλκίς, στην περιοχή της ΒΙΠΕ Κιλκίς (Σταυροχώρι) με ειδικό ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, για τον επαναπατρισμό των ελληνικών επιχειρήσεων από τα όμορα βαλκανικά κράτη (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ) και την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτών, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η ΒΙΠΕ Κιλκίς είναι πλήρως οριοθετημένη, αυτοδιοικούμενη, με φορέα διαχείρισης τη ΔΙΒΙΠΕΚ Α.Ε. και κατέχει ιδανική στρατηγική και γεωγραφική θέση, γειτνιάζουσα με σιδηροδρομικό και οδικό άξονα, προς την κατεύθυνση του οποίου προτείνεται η επέκτασή της για τις ανάγκες του χωροταξικού σχεδιασμού για την ΕΟΖ».

Η ΠΚΜ δεν θα γίνει το πειραματόζωο και ο χώρος που θα εγκαινιαστούν τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά στρατόπεδα εργασίας. Χώρα που μετατρέπεται σε Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, δεν είναι χώρα. Είναι αποικία!

Καλούμε τους πολίτες της Κ. Μακεδονίας να αντισταθούν και να αγωνιστούν μαζί με τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι στους δρόμους, ώστε να υπάρξει μια άλλη διέξοδος για τον λαό και τη χώρα με αξιοπρέπεια.

 

* Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!