Από δημόσιος φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε εμπορική επιχείρηση

του Μανόλη Λαμτζίδη*

 

Αν ήθελε κάποιος να χαρακτηρίσει σήμερα τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, θα τον χαρακτήριζε ορθά ως έναν από τους μεγαλύτερους φορείς προώθησης και υλοποίησης της ιδέας της «θερμικής αξιοποίησης» (λέγε με «καύση») των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων, στα όρια της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μακρόχρονη και σταθερή κυριαρχία στο εσωτερικό του, ενός συμπαγούς «γαλαζο-πράσινου» μπλοκ με επικεφαλής το Μιχ. Γεράνη, θιασώτη της «καύσης», διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.

Αυτό διευκολύνεται από τη συστηματική υποβάθμιση των δημοκρατικών και συλλογικών λειτουργιών στο εσωτερικό του, με τη μεταφορά, από την αρχή της θητείας του, του συνόλου σχεδόν των αρμοδιοτήτων του πολυπληθούς Διοικητικού Συμβουλίου στην εφταμελή Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ως αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, θιασώτης κι αυτός της «καύσης» των στερεών αποβλήτων ως μεθόδου δήθεν αξιοποίησής τους. Καμία συζήτηση φυσικά δε γίνεται, για το αν η μέθοδος αυτή καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, υπήρξε ο βασικός φορέας υλοποίησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην καταταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της Ευκαρπίας (Δήμος Παύλου Μελά), ενός έργου «υπερδιαστασιολογημένου», που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου της τοπικής κοινωνίας – και όχι μόνο.

Δεκάδες κάτοικοι που αντιδρούσαν στην κατασκευή του, τονίζοντας ότι η όλη φιλοσοφία συνδέεται με τη φιλοσοφία της «καύσης» στερεών αποβλήτων που ακολουθεί ακόμα και σήμερα ο γειτονικός «Τιτάν», σύρθηκαν στα δικαστήρια και καταταλαιπωρήθηκαν, ασχέτως αν τελικά αθωώθηκαν πανηγυρικά.

 

Δια της «διολισθήσεως» σε εταιρία

Επανερχόμενοι στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός του για το 2017 ανέρχεται σε 41 εκ. ευρώ περίπου, ενώ στο Τεχνικό του Πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα μεγάλης αξίας (της τάξης των 4,5 εκ. ευρώ συνολικά) μεταξύ των οποίων «εκβραχισμοί»(!) στο χώρο του ΣΜΑ Ευκαρπίας (300.000 ευρώ) , κατασκευή «ενισχυμένης περίφραξης» (64.000 ευρώ) κοκ.

Η ηγεσία του ΦΟΔΣΑ χωρίς να θέσει σε συζήτηση, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, το αμφιλεγόμενο – και μη εναρμονιζόμενο με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει από τώρα την εφαρμογή του, έχοντας εναρμονίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 με το σχέδιο αυτό, τη στιγμή που αναμένεται η κύρωσή του με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι για αυτό το ΠΕΣΔΑ γνωμοδότησε θετικά, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Βέβαια το ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Η ηγεσία του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας δεν έθεσε σε συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για αλλαγή της μορφής των ΦΟΔΣΑ, φοβούμενη μήπως κατακερματιστεί σε μικρότερους και λειτουργικότερους φορείς, και στερηθεί της εξουσίας της.

Δεν έθεσε, επίσης, σε συζήτηση το ζήτημα των απολύσεων 72 συμβασιούχων που είχαν προσληφθεί τον Δεκέμβρη του 2014, παρά τη ρητή πρόβλεψη της ρύθμισης Βερναρδάκη για την παράταση συμβάσεων καθαριότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Με τον τρόπο αυτό και με αυτές τις μεθοδεύσεις, με τη μέθοδο της «διολισθήσεως», ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας από δημόσιος και συλλογικός φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων μετατρέπεται σε εμπορική εκμεταλλευτική επιχείρηση, που διοικείται συγκεντρωτικά και υπηρετεί αφενός την αδιατάρακτη αναπαραγωγή της εξουσίας του «πρασινο-γάλαζου» μπλοκ και αφετέρου την κερδοφορία εργολάβων σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία ταυτίζεται απόλυτα με τον ξεκάθαρο αποκλεισμό της «καύσης συμμείκτων»!

 

* Ο Μανόλης Λαμτζίδης είναι αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, επικεφαλής της ΡΕΚΚ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Κ.Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!