Συνέντευξη στη Μαρία-Ρόζα Παπαδημητροπούλου

Για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή του Πωγωνίου, που μαζί με το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών δημιουργούν μια τελείως νέα κατάσταση στην περιοχή, μίλησε στον Δρόμο ο Παναγιώτης Τσούνης μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ Πωγωνίου και στο Κέντρο Κράτησης της Κακαβιάς. Ο ίδιος λέει ότι αυτές οι δύο εξελίξεις πάνε πακέτο η μια με την άλλη, ανήκουν σε ενιαίο σχεδιασμό, και εξηγεί τι εννοεί.

 

Τι σημαίνει η δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή σας;
Ό,τι σημαίνει για όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει καλή και κακή ΕΟΖ, ούτε κάποιος μπορεί να παραγγείλει ΕΟΖ στα μέτρα του. Ο επενδυτής (το κεφάλαιο) ψάχνει τόπο, «ζωτικό χώρο». Διαλέγει, ας πούμε, στο Πωγώνι, μια περιοχή μερικών εκατοντάδων ή ακόμη χιλιάδων στρεμμάτων. Η περιοχή που διάλεξε σίγουρα θα περιλαμβάνει όχι μόνο εκτάσεις του Δημοσίου, όχι μόνο εκτάσεις που ανήκουν στο δήμο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει και ιδιωτικές εκτάσεις και εκτάσεις της Εκκλησίας. Επειδή δεν θέλει να μπλέξει με απαλλοτριώσεις και δικαστήρια, προστρέχει στον υπουργό (το κράτος), που θα πρέπει να παίξει το ρόλο του κτηματομεσίτη.
Ο υπουργός καλεί τους ιθαγενείς, εδώ τους Πωγωνίσιους, όλους τους ιδιοκτήτες αυτών των -και δασικών- εκτάσεων, να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Όσοι δεν έχουν τίτλους, χάνουν τα κτήματά τους. Ακολουθεί υποχρεωτική απαλλοτρίωση και ακολούθως την έκταση αυτή την προσφέρει στον επενδυτή. Εδώ, δηλαδή, έχουμε απαλλοτρίωση-κατάσχεση ιδιωτικών εκτάσεων, όχι για να φτιαχτεί ένα γήπεδο, σχολείο, νοσοκομείο, αλλά για να χαριστεί στον επενδυτή (στο κεφάλαιο) που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι καν Έλληνας, θα είναι ξένος.
Η απληστία όμως του επενδυτή δεν σταματά εδώ: απαιτεί και φτηνή, σχεδόν δωρεάν, εργατική δύναμη. Και την παίρνει! Η δημιουργία των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί. Αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί και το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Κακαβιάς! Εκεί ο Δήμος Πωγωνίου, τελείως «συμπτωματικά», ακριβώς δίπλα από το Κέντρο Κράτησης σκοπεύει να παραχωρήσει αρχικά μια έκταση 500 στρεμμάτων για την εγκατάσταση της ΕΟΖ Πωγωνίου! Ο επενδυτής θέτει κι άλλους όρους. Ζητάει φοροαπαλλαγές και τις παίρνει. Ζητάει επίσης στο χώρο της ΕΟΖ να μην πατάει το πόδι της καμία Επιθεώρηση Εργασίας, καμία διοικητική Αρχή! Και το παίρνει κι αυτό.
Στην ΕΟΖ είναι συμπυκνωμένη όλη η φιλοσοφία που στο εξής θα διέπει τις σχέσεις του κεφαλαίου με το κράτος! Όλα αυτά είναι κατοχυρωμένα με νόμους που ψηφίστηκαν από την ελληνική Bουλή.
Εύλογα όμως κάποιος θα ρωτήσει: ποια παραγωγική δραστηριότητα θα υπάρξει στο χώρο της ΕΟΖ Πωγωνίου; Απάντηση: καμιά. Το Πωγώνι δεν διαθέτει τις στοιχειώδεις υποδομές, ούτε καν ειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό που συναντάμε σε άλλες ΕΟΖ που λειτουργούν στις παραθαλάσσιες περιοχές π.χ. της Κίνας ή της Ν. Κορέας.
Εδώ μόνο γέροντες υπάρχουν. Κατά πάσα πιθανότητα στο Πωγώνι, σ’ αυτήν την πανέμορφη περιοχή με τα πεντακάθαρα νερά των ποταμιών μας και της μοναδικής λίμνης Ζαραβίνας, με το ολοπράσινο τοπίο, σ’ αυτήν την περιοχή θα αποθηκεύσουν τα τοξικά απόβλητα των χημικών εργοστασίων της Ευρώπης κι όχι μόνο. Τοξικά που θα μεταφέρονται με κοντέινερ στην περιοχή μας, μέσω της γειτονικής Αλβανίας, για να μην μπορεί κανείς να τα ελέγχει. Γι’ αυτό και διάλεξαν την Κακαβιά που είναι ακριβώς στα σύνορα!
Την ταξινόμηση αυτών των υλικών στο εσωτερικό της ΕΟΖ θα την αναλαμβάνουν οι έγκλειστοι λαθρομετανάστες του διπλανού Κέντρου Κράτησης Κακαβιάς. Έτσι δένει το παζλ. ΕΟΖ και Κέντρο Κράτησης πάνε πακέτο.
Η Μανωλάδα της Ηλείας, για να υπενθυμίσουμε ένα άλλο κάτεργο, θα μοιάζει σαν παιδική χαρά μπροστά στο Κέντρο Κράτησης της Κακαβιάς. Οι μετανάστες θα αναπνέουν όλες τις αναθυμιάσεις των τοξικών εντός της ΕΟΖ. Το ίδιο και οι αστυνομικοί που θα τους φυλάνε, το ίδιο και οι λιγοστοί κάτοικοι των γύρω χωριών, αλλά και οι απόδημοι που θα έρχονται με τα παιδιά τους στα χωριά μας το καλοκαίρι από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για να αλλάξουν τον αέρα τους… Σκεφτείτε επίσης τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και τη μόλυνση εδάφους και υπεδάφους.  Κομμάτι-κομμάτι θα επεκταθεί ο «θεσμός» σε όλη τη χώρα. Σε λίγο δεν θα μιλάμε για ΕΟΖ Πωγωνίου ή Θράκης, αλλά για ΕΟΖ Ελλάδας.

Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει ώς τώρα;
Πριν από 5 μήνες δεν ξέραμε κι εμείς τι σημαίνει ΕΟΖ. Η μυστικοπαθής συμπεριφορά ορισμένων τοπικών παραγόντων μάς έβαλε σε σκέψεις. Ψάξαμε, μάθαμε, καταλάβαμε. Συγκροτήσαμε μια Ομάδα Πρωτοβουλίας (Ο.Π.) για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Την πλαισίωσαν αμέσως αξιόλογοι συμπολίτες μας, γιατί κατάλαβαν ότι στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να πάρουν θέση, να βγούνε από τα στενά ιδεολογικά ή -πιο σωστά- κομματικά τους χαρακώματα. Το αποτέλεσμα το είδαμε στην εκπληκτική συγκέντρωση που έγινε στις 10/04/13 στα Γιάννενα ενάντια στην ΕΟΖ και στο Κέντρο κράτησης της Κακαβιάς. Έχουμε την αμέριστη υποστήριξη των ξενιτεμένων μας, των Αδελφοτήτων του Πωγωνίου, την υποστήριξη της Πανηπειρωτικής. Στο πλευρό μας, όσο παράξενο κι αν φαίνεται σε ορισμένους, είναι και ο μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.

Έχετε έρθει σε επαφή με άλλα κινήματα;
Βέβαια. Έχουμε έρθει σε επαφή με το κίνημα των κατοίκων στη Χαλκιδική, που κι αυτοί αγωνίζονται να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους κι αυτοί στον δικό μας. Το ίδιο με την κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αώου. Μια και μιλάμε για ποτάμια, η δική μας κίνηση είναι ένα μικρό ρυάκι, μικρότερα ή μεγαλύτερα ρυάκια και τα άλλα κινήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενώσουμε ρυάκι το ρυάκι για να φτιάξουμε ένα μεγάλο ποτάμι, που στο πέρασμά του θα σαρώσει τα πάντα!

Υπάρχει ένα παραγωγικό μοντέλο που ονειρεύεστε για τον τόπο σας και θα τον βοηθούσε να αναπτυχθεί με σεβασμό στο φυσικό πλούτο;
Εμείς είμαστε μία Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ Πωγωνίου και στο Κέντρο Κράτησης της Κακαβιάς. Αυτό που με ρωτάτε είναι ένα σπουδαίο ζήτημα που αφορά σοβαρή μελέτη, που έπρεπε να είχε γίνει ήδη εδώ και χρόνια, από τη Δημοτική Αρχή ή τις δημοτικές παρατάξεις. Η μόνη μελέτη που ο Δήμος βιάζεται να κάνει είναι εκείνη για τη δημιουργία της ΕΟΖ. Έχει διαθέσει 20.000 ευρώ γι’ αυτό το σκοπό.  Αυτό δεν σημαίνει ότι και σαν Ο.Π. δεν έχουμε άποψη ποιο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να εφαρμοστεί στην περιοχή του Πωγωνίου.
Στην Ο.Π. υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για να αλλάξουν πολλά, πάρα πολλά στην ακριτική αυτή περιοχή. Θα βρούνε και τα μέσα και τον τρόπο. Αυτό όμως είναι άλλο ζήτημα, πρέπει να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δυο αυτά ζητήματα. Αυτή τη στιγμή, μια και είμαστε στο ηρωικό Καλπάκι, η Ο.Π. λέει στους καταχθόνιους που ήδη εισήλασαν στον τόπο μας, ένα νέο «όχι». Όχι στην ΕΟΖ, όχι στο κάτεργο της Κακαβιάς.

 

info

Για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, έκφραση αλληλεγγύης, enantiaeoz.blogspot.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!