Αντιδρούν όσοι υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Ομίλου Λάτση

 

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις και τα ανυπόστατα δημοσιεύματα περί δημιουργίας «Χωματερής στο Ελληνικό», η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ξεκαθάρισε ότι τα 12 στρέμματα στο Ελληνικό παραχωρούνται με σκοπό να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης προϊόντων ανακύκλωσης απορριμμάτων για τους δήμους Γλυφάδας, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου. Στο χώρο θα κατασκευαστεί η αναγκαία για την υλοποίηση του σχεδίου μικρή αποκεντρωμένη μονάδα απλού εξοπλισμού, για τη διαχείριση, τη διαλογή των ανακυκλώσιμων και λοιπών προς εκμετάλλευση απορριμμάτων (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο κ.λπ.) που θα επιφέρει σημαντικά έσοδα για τους δήμους και έτσι θα μπορέσουν να μειώσουν τα δημοτικά τέλη. Η μελέτη έχει εκπονηθεί από τα ΤΕΙ Πειραιά και περιλαμβάνεται στην πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του πρώην Aεροδρομίου του Ελληνικού.

Η δημοτική κίνηση Ανατροπή στη Γλυφάδα-Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία χαιρετίζει την απόφαση αυτή της Νάντιας Βαλαβάνη, όπως και την πολιτική βούληση της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση των σχεδίων αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας και όχι των εργολάβων. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα για την εφαρμογή των σχεδίων οικολογικής διαχείρισης που σήμερα πραγματοποιείται σε όλες τις σύγχρονες πόλεις του κόσμου και έχει στόχο την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, που θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους και αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών. Που βάζει οριστικό τέλος στα σχέδια των μνημονιακών κυβερνήσεων και των διαπλεκόμενων εργολάβων για καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, που αυξάνει το κόστος για τον πολίτη και επιβαρύνει το περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει η δημοτική παράταξη, «έχουν ξεσηκωθεί όλα τα παπαγαλάκια και οι υποστηρικτές των συμφερόντων του Ομίλου Λάτση και μιλούν με ψεύτικα και αβάσιμα επιχειρήματα για χωματερές που δημιουργούν προσκόμματα στα επενδυτικά του σχέδια που δήθεν θα αναβαθμίσουν την περιοχή».

Η δημοτική κίνηση είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της τον σχεδιασμό δημιουργίας διαδημοτικής μονάδας σε αυτόν το χώρο και θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης και της Νάντιας Βαλαβάνη αποτελεί το πρώτο βήμα στην αναγκαία διαδικασία αποτροπής των φαραωνικών σχεδίων του Oμίλου Λάτση και σημαντική αρχή στην πορεία της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα με τη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που είναι η μόνη λύση που θα δώσει ανάσα ζωής στην περιοχή και το σύνολο του λεκανοπεδίου της Αττικής.

 

Άλκης Ορεινός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!