Υπερασπίζονται το Erasmus, λες και… κινδυνεύει

 

Ανάμεσα στους εκφοβισμούς που χρησιμοποίησαν ορισμένοι διακεκριμένοι ναιναίδες της ακαδημαϊκής μας ζωής, προκειμένου να τραβήξουν όσο το δυνατόν περισσότερους στην κόλαση της εθελοδουλίας τους, είναι και ότι θα σταματήσει να υπάρχει οτιδήποτε καλό, ότι θα τελειώσει η ευρωπαϊκή αντίληψη περί παιδείας, σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το «ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Κυκλοφόρησε, μάλιστα, αυτές τις μέρες μια ανακοίνωση της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ, σύμφωνα με την οποία η Ομοσπονδία πανεπιστημιακών δασκάλων εμφανίζεται να παίρνει ανοιχτά θέση στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, και εάν επαληθευτεί το γεγονός, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδίας που η πλειοψηφία επιχειρεί να χειραγωγήσει τα μέλη της και να τους υποδείξει τι πρέπει να ψηφίσουν.

Επίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με θέμα την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, όπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την υποστήριξη των αρχών και της παράδοσης του Ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως εκφράζονται στη διακήρυξη της Magna Carta Universitatum, και όπως υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του Erasmus και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ζητούμε τη δέσμευση και την αρωγή της πολιτείας σε έναν σταθερά εξωστρεφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ανώτατης εκπαίδευσης. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση και σημαντική απώλεια πνευματικών αγαθών που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες». Λες και κινδύνευσαν οι… αρχές και οι δράσεις του Erasmus, το οποίο όπως κι ένα σωρό άλλα προγράμματα υπήρχε και πριν το ευρώ (αυτό, για όσους υποθέτουν ότι η συμμετοχή στο ευρώ κινδυνεύει από ένα… δημοψήφισμα).

Ανέφεραν, εντούτοις, στην ίδια ανακοίνωση, αλλά παρέλειψαν να τα λογαριάσουν στο συμπέρασμά τους, ότι «η Παιδεία αποτελεί θεμέλιο ανάπτυξης και ικανοποίησης κοινωνικών αναγκών, σε μια Ευρώπη της δημιουργικότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας»… Αυτά δηλαδή είναι δομικά στοιχεία του «Ναι» και της συνέχισης της μνημονιακής καταστροφής – ή ακυρώνονται από αυτήν;

 

 Άλκης Ορεινός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!