Μεγάλη απώλεια για τις Τέχνες και τα Γράμματα αποτελεί ο θάνατος του Ροβήρου Μανθούλη σε ηλικία 93 ετών.

Μέλος της ΕΠΟΝ και «χωνί» των Εξαρχείων στην Κατοχή, ο διεθνώς αναγνωρισμένος κινηματογραφιστής, αλλά και πολυγραφότατος συγγραφέας και ποιητής Ροβήρος Μανθούλης ήταν από τους πλέον κοσμογυρισμένους Έλληνες σκηνοθέτες. «Η μοίρα μου είναι να εγκαταλείπω την Ελλάδα και να ξανάρχομαι φεύγοντας» ανάφερε χαρακτηριστικά, έχοντας ζήσει στο πετσί του την εξορία, καθώς η βραβευμένη πολιτική ταινία του «Πρόσωπο με Πρόσωπο» (1966) έτυχε να προβληθεί σε φεστιβάλ της Γαλλίας, ανήμερα 21η Απρίλη του 1967, με συνέπεια να του αφαιρεθεί η ιθαγένεια από την ελληνική χούντα και να παραμείνει εκπατρισμένος στη Γαλλία.

Συχνά ανακαλούσε τους στίχους του Σεφέρη «παράξενο πώς χαμηλώνουν / όλα τριγύρω κάθε τόσο / εδώ διαβαίνουν και θερίζουν / χιλιάδες άρματα δρεπανηφόρα», από το ποίημα «Ο γυρισμός του ξενιτεμένου» (1938). Είναι αυτός που τράβηξε τις περίφημες εικόνες του αντιδικτατορικού αγώνα των Ελλήνων στο Παρίσι, με την Μελίνα Μερκούρη να τραγουδάει δακρυσμένη, με τον Μίκη Θεοδωράκη στο πιάνο, ενώ έχει κινηματογραφήσει και τους Ζακ Μπρελ, Τζόαν Μπαέζ, Μικ Τζάγκερ.

Στην πάνω από μισό αιώνα κινηματογραφική δράση του κατάφερε να γυρίσει 120 ταινίες. Ταξιδεύοντας σε όλη τη γη, για τις τηλεοπτικές γαλλικές σειρές ντοκιμαντέρ «Στην αφίσα του κόσμου» και «Μια χώρα μια μουσική», προσέγγισε, κατέγραψε και διέσωσε διαφορετικές μουσικές λαϊκές παραδόσεις, πάντα με τη δική του ξεχωριστή ιδεολογική και κοινωνικοπολιτική ουμανιστική αντίληψη, προλαβαίνοντας να καταγράψει ζωντανά θρυλικούς μπλουζίστες όπως Μπράουνι ΜακΓκύ, Σόνυ Τέρυ και Μπι Μπι Κινγκ.

Η εφημερίδα μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει δύο συνεντεύξεις του Ροβήρου Μανθούλη στην Ιφιγένεια Καλαντζή. Η πρώτη με τίτλο Την ιστορία της εξορίας, δεν την έχει γράψει κανείς, ακόμη… ήταν στο φύλλο 143 (Δεκέμβριος 2012) και η δεύτερη στο φύλλο 274 (Αύγουστος 2015) με τίτλο Τα μπλουζ δεν υπάρχουν σήμερα, επειδή δεν υπάρχουν οι σκλάβοι.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!