Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί το Σάββατο 27/12/2014

 

Πράγματι, αυτή η ευχή αποκτά διαφορετικό νόημα φέτος. Γιατί φαίνεται ότι το 2015 θα μπορούσε να συνοδευτεί από ελπιδοφόρες εξελίξεις για τον πολύ κόσμο. Για όλους εκείνους που τα τελευταία πέντε χρόνια είδαν τη ζωή να γίνεται χειρότερη και τη χώρα να μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο.

Ένας τίτλος, βέβαια, στις εφημερίδες της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται να διαψεύδει αυτή την προσδοκία: «Έλληνες: Οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι». Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο εμφανίζει τους πολίτες της χώρας ως τους πιο απαισιόδοξους της ηπείρου και μάλιστα σε βαθμό μεγαλύτερο από την τελευταία έρευνα, αυτή του προηγούμενου εξαμήνου.

Μόνο 14% ευελπιστούν ότι η κατάσταση στην οικονομία και την απασχόληση θα βελτιωθεί, μόλις 11% ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τους ίδιους και τα νοικοκυριά τους. Ακόμα, το 81% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία, ενώ εμπιστοσύνη δεν έχει το 86% στη Βουλή, το 89% στην κυβέρνηση, το 91% στα πολιτικά κόμματα και το 77% διαπιστώνει ότι η χώρα ακολουθεί λάθος δρόμο.

Κι όμως, μια προοπτική φαίνεται να ανοίγεται, αφού η χώρα οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα σε εκλογές και οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να καταψηφίσουν αυτούς που οδήγησαν εδώ τη χώρα και τη Δημοκρατία. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, αν χρησιμοποιήσουν το όπλο της ψήφου για να τιμωρήσουν τους υπαίτιους της καταστροφής. Το 2012, δύο συγκλονιστικές εκλογικές αναμετρήσεις κατέγραψαν μια μεγάλη, αλλά ανολοκλήρωτη, ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό.

Τα δύο μεταπολιτευτικά κυβερνητικά κόμματα είδαν τη δύναμή τους να πέφτει από το 78 στο 42%, το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε, ο δικομματισμός έγινε παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από κόμμα του 4,5% έφτασε στο 27 αλλά «στο νήμα» δεν κατάφερε να ολοκληρώσει αυτή τη σπουδαία ανατροπή. Έτσι, το πολιτικό σύστημα διασώθηκε και σχημάτισε μια νέα μνημονιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή της -πολυσυζητημένης αυτές τις μέρες- ΔΗΜΑΡ.

Είχαν προηγηθεί, όμως, δύο ριζοσπαστικά χρόνια με το λαό να βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και να οδηγεί, εκτός των άλλων, σε αναπροσαρμογές, αποσκιρτήσεις, μέχρι και εναλλαγές κυβερνήσεων το συστημικό στρατόπεδο. Τι μεσολάβησε, αντίστοιχα, από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές μέχρι σήμερα; Το ερώτημα αυτό δεν μπορεί παρά να βασανίζει όσους επιθυμούν μια διαφορετική πορεία.

Αν τα πράγματα είχαν πάει διαφορετικά αυτά τα δύο χρόνια, η ευχή «Καλή χρονιά» θα είχε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, τα χαμόγελα θα ήταν πιο πολλά, η αισιοδοξία θα είχε μεγαλύτερες βάσεις. Ίσως και από την Ελλάδα να φυσούσε ένας πιο δυνατός άνεμος αλλαγής για ολόκληρη την Ευρώπη, τρελαίνοντας το ευρωβαρόμετρο!

Όλα αυτά καθόλου δεν σημαίνουν ότι δεν δικαιούμαστε να ελπίζουμε. Το σύμπαν σίγουρα δεν συνωμοτεί για τους πολλούς, οι πολλοί όμως μπορούν να αλλάξουν με τη συμμετοχή τους το σύμπαν… Εκεί θα βασίζεται πάντα η δική μας αισιοδοξία, η αισιοδοξία της βούλησης. Καλή χρονιά, λοιπόν, σε όλους! Ολόκαρδα και δυνατά!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!