Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αποφυλακίζεται η Εύη Στατήρη

 

Χρειάστηκε η ραγδαία επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας της 26χρονης Εύης Στατήρη, για να αποφασίσει επιτέλους το Συμβούλιο Εφετών, το απόγευμα της Παρασκευής, να εκδώσει βούλευμα για την αποφυλάκισή της. Οι γιατροί του Γ.N. Νίκαιας έκριναν ότι η συνέχιση της αποχής από τη σίτιση προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της. Η Εύη Στατήρη προφυλακίστηκε πριν από 6 μήνες, επειδή ήταν σύντροφος του κρατούμενου για την υπόθεση των Πυρήνων της Φωτιάς, Γεράσιμου Τσάκαλου. Διένυε ήδη την 20ή ημέρα απεργίας πείνας, που ξεκίνησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή της, η οποία σύμφωνα με την υπεράσπισή της ήταν παράνομη, δεδομένου ότι υπάρχουν αποφάσεις που πιστοποιούν ότι δεν έχει ενταχθεί σε τρομοκρατική οργάνωση και επιπλέον καλύπτεται από τη νομοθετική ρύθμιση του νέου νομοσχεδίου για τις φυλακές.

Πριν καταφύγει στο ακραίο «διάβημα» της απεργίας πείνας, διεκδίκησε να εφαρμοστεί «το γράμμα του νόμου» και δέχθηκε να τεθεί υπό τη διαδικασία ηλεκτρονικής παρακολούθησης και γεωεντοπισμού, βάσει του άρθρου 18 του νόμου 4322. Κατά μία εκδοχή, μπορεί να θεωρηθεί το χαρακτηριστικό θύμα μιας ιδιάζουσας παραεξουσίας μέσα στη Δικαιοσύνη, που η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε μήνες τώρα να αντιμετωπίσει, παρά το γεγονός ότι παρεμποδίζονταν η αποκατάσταση της νομιμότητας και η αποποινικοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων.

Οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν: «Στεκόμαστε δίπλα της γιατί είναι ένας αγώνας ενάντια στο άδικο, ενάντια στη δικαστική αυθαιρεσία, ενάντια στις εκδικητικές μεθόδους του κράτους, ενάντια στον φόβο. Χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο παραμένει στη φυλακή εδώ και 6 μήνες, παρά την τροπολογία Παρασκευόπουλου, η οποία θα έβαζε φρένο στις προφυλακίσεις συγγενικών προσώπων κρατουμένων. Όμως, όπως απεδείχθη, ούτε οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν είναι ικανές να σταματήσουν ανακριτές και συμβούλια από το να αποφασίζουν καθισμένοι στις καρέκλες της αλαζονείας τους και ψυχρής υπεροψίας τους, για την ελευθερία ενός ανθρώπου».

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!