Τι κι αν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε τη ΓΣΕΕ στο ζήτημα της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και της δυνατότητας του Διαιτητή να ρυθμίζει απρόσκοπτα το σύνολο των όρων εργασίας; Η κυβέρνηση παρέκαμψε την αρνητική γι’ αυτήν απόφαση, και με νέο νομοθέτημα έδωσε μεταξύ άλλων και δικαίωμα έφεσης στην εργοδοσία και τη δυνατότητα να κριθεί η υπόθεση από ένα όργανο που την πλειοψηφία θα έχουν ανώτατοι δικαστές και όχι οι Διαιτητές του ΟΜΕΔ.

Το πρώτο δείγμα έφθασε και αφορά τη Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ, που εξεδόθη την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη για τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας – μέλη της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ).

Η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ καταργούσε de facto το νομοθετημένο «καθολικό» μισθό των 586 ευρώ -512 ευρώ για νέους κάτω των 25 ετών- που επέβαλε η μνημονιακή συγκυβέρνηση με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου του 2012 και οδηγούσε στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους χώρους δουλειάς. Όπως αναφέρει το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής, «χαρακτηριστικό της σπουδής και της προχειρότητας με την οποία έδρασαν κυβέρνηση και εργοδότες είναι το ότι, πριν καν συγκροτηθεί η 5μελής επιτροπή που προβλέπει το νομοθέτημά τους, οι εργοδότες έσπευσαν να κάνουν χρήση του νόμου». Από την παραγωγή, στην κατανάλωση.

Ερώτηση για το θέμα έχουν καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!