Με απόφαση της διαιτησίας του ΟΜΕΔ οι τεχνικοί ραδιοφωνίας αποκτούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εκδόθηκε μετά την αναβίωση μιας διαδικασίας που είχε καταργηθεί με τους αλλεπάλληλους αντεργατικούς νόμους και η οποία επανήλθε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2307/2014).

Η Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας άσκησε το δικαίωμα της διαιτησίας μετά την άρνηση της εργοδοτικής οργάνωσης (ΕΙΙΡΑ) να υπογράψει την κλαδική ΣΣΕ. Με την απόφαση του διαιτητή ο πρώτος μισθός για τους τεχνικούς μέλη της ΕΤΕΡ δια- μορφώνεται στα 1.010 ευρώ και μπορεί να φθάσει με τις αναπροσαρμογές στο 41ο έτος στα 2.585 ευρώ. Αν και αυτά τα ποσά μεσοσταθμικά είναι μειωμένα κατά 11,9% σε σχέση με την προηγούμενη Σύμβαση, πρόκειται για σημαντική υπέρβαση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ (και 512 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών).

Η νέα ΣΣΕ ορίζει ακόμα 8ωρη εργασία για τους τεχνικούς (από 7ωρο που ίσχυε για τους ηχολήπτες). Τέλος προβλέπεται η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η σύμβαση αυτή καλύπτει μόνο τα μέλη της ΕΤΕΡ και είναι υποχρεωτική για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που είναι μέλη της ΕΙΙΡΑ. Η ισχύς της ξεκινά από τις 9 Ιανουαρίου 2013, εκτός από τους οικονομικούς όρους των οποίων η ισχύς ξεκίνησε με την κατάθεση της ΣΣΕ στο υπουργείο Εργασίας.

Η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία είναι ένα όπλο για τα συνδικάτα, στη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων για τη ρύθμιση των αμοιβών και άλλων όρων εργασίας.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ αν και διασώζει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία και δίνει έτσι τη δυνατότητα να ξαναϋπάρξουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επικυρώνει σειρά από μέτρα απορρύθμισης του εργατικού δικαίου, όπως η αναδρομική κατάργηση ρυθμίσεων των ΣΣΕ που αφορούν αμοιβές και όρους εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση πάντως -και αυτό αποδεικνύει και η ΣΣΕ των τεχνικών ραδιοφωνίας- επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη των συνδικάτων τη διεκδίκηση ρυθμίσεων που στο μεταξύ έχουν καταργηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για κατάργηση των Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η σύμβαση που πέτυχε η ΕΤΕΡ χαρακτηρίζεται «ιστορική» από το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαιρετίζει την «νικηφόρα εξέλιξη των χρόνιων και πολύ-επίπεδων κινητοποιήσεων» της ΕΤΕΡ. Όπως σημειώνει η ίδια ανακοίνωση, «Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα μνημόνια ξηλώνονται στους δρόμους, από τους συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Η απόφαση αυτή αποτελεί καρπό των κινητοποιήσεων του κλαδικού σωματείου ΕΤΕΡ και αποδεικνύει ότι ακόμα και σήμερα, ειδικά σήμερα, οι μορφές αλληλοβοήθειας και συλλογικής δράσης των εργαζομένων μπορούν να νικάνε και να ανοίγουν δρόμους».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!