Οι πολίτες ανασκουμπώθηκαν, εν μέσω της βαθιάς κρίσης, και εκδήλωσαν για ακόμα μια φορά την ανθρωπιά τους. Σταχυολογήσαμε ορισμένες από τις μαρτυρίες, τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις των πρωταγωνιστών.

 

Πανικός στην κουζίνα μας. Σε τρεις ώρες πρέπει να ετοιμάσουμε 460 μερίδες φαγητού. Θα τα καταφέρουμε; Υπέροχοι αλληλέγγυοι μαγειρεύουν συνέχεια, πλένουν κατσαρόλες, καθαρίζουν χορταρικά, ενώ άλλοι φροντίζουν διαρκώς τους 70 που φιλοξενούμε στο ΠΙΚΠΑ, φαμίλιες με πολλά παιδιά.
Οι ώρες δεν μετράνε πια ούτε η κούραση.
Θα είμαστε δίπλα και μαζί με τους πρόσφυγες, ό,τι και να κάνετε, όσο μπορούμε, όπως μπορούμε, βοηθώντας τους να επιβιώσουν μέσα σε αυτή τη βαρβαρότητα που σχεδιάσατε γι’ αυτούς. Και αυτή η συγκλονιστική αλληλεγγύη που αγκαλιάζει όλο και περισσότερους θα είναι η φωτεινή σελίδα της ιστορίας μέσα στις κατάμαυρες σελίδες αυτής της εποχής.

Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου (8/3)

 

O τελικός απολογισμός από τη δράση στο Σύνταγμα… 431 κούτες και μεγάλες σακούλες γεμάτες φάρμακα! Όλο το ιατρείο έχει γεμίσει με φάρμακα… ειλικρινά δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο στα 4+ χρόνια που λειτουργούμε. Τα πρόσωπα όλων των εθελοντών μας σήμερα ήταν φωτεινά και χαμογελαστά. Από σήμερα κιόλας ξεκινάει ένας αγώνας ώστε να καταλήξουν εκεί που πρέπει, όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε νησιά του Αιγαίου και στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι μέχρι να ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας που θα ανατρέψει την βαρβαρότητα.

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

 

Ήμουν στην ομάδα παραλαβής και περιφρούρησης από τις 10 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Γέμισα ως άνθρωπος. Ανακάλυψα πως η ευτυχία κρύβεται στο προσφέρω και όχι στο αφαιρώ. Προσέφερα όπως όλοι μας.

Giorgos Ioannis Sfakianakis

 

Και εγώ ήμουν από τις 10 έως τις 11 και πήγα και στον Ασπρόπυργο για ξεφόρτωμα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν κουράστηκα, λίγο μόνο οι πατούσες με ενόχλησαν. Πώς γίνεται αυτό;

Arxontoula Dramali

 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την καταπληκτική προσπάθεια της Κυριακής (και όλων των ενεργειών που οδήγησαν σε αυτή την εκδήλωση). Ήρθα να αφήσω κάποια πράγματα και καθηλώθηκα από ό,τι είδα να συμβαίνει γύρω μου. Πάρα πολύ κόσμος, πάρα πολύ μεγάλη συνεισφορά. Στις πάνες, βρεφικές τροφές κ.λπ. που βρισκόμουν σταθμευμένος, έγινε απίστευτο έργο από όλους γύρω μου. Δεν σταμάτησε κανείς ούτε λεπτό…

Alex Kaklamanis

 

Για όσους πίστεψαν ότι το κίνημα των πλατειών πέθανε κι ότι δεν είχε αποτελέσματα, να τους θυμίσουμε ότι το τσουνάμι αλληλεγγύης που πλημμύρισε χτες το Σύνταγμα ήταν μια συνέχειά του. Η ομάδα του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης (ΔΚΑ) που πήρε αυτή την πρωτοβουλία και την έφερε σε πέρας άψογα, απαρτίζεται από παιδιά που ζυμώθηκαν σε κείνο το κίνημα των πλατειών του 2011.
Για όλους εμάς που η καρδιά μας χτύπησε τότε στους ρυθμούς της αγάπης εκεί στην πλατεία Συντάγματος, και ζήσαμε εκείνες τις υπέροχες μέρες, ήταν ένα μεγάλο δώρο το χτεσινό (της Κυριακής), είναι μια τρανή απόδειξη ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός…
Για να δούμε, τι θα σκαρφιστούν πάλι για να αναχαιτίσουν αυτό το κύμα αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς που έχει φουντώσει απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα, οι συνήθεις ύποπτοι.
Πόσο ακριβά θα κληθούμε να πληρώσουμε το τίμημα κι αυτή τη φορά ως λαός;
Όμως, εμείς πλέον γνωρίζουμε πως ότι κι αν κάνουν είναι τελειωμένοι …

Georgia Beska

 

Νομίζω πως ήταν η ομορφότερη Κυριακή που έχω ζήσει.
Nikos Livie

 

Συγχαρητήρια σε όλους. Μαγικό αυτό που συνέβη.

Malathraki Xenia

 

Αλληλεγγύη. Αλλά δεν τελειώνει εδώ, ας ελπίσουμε για όλον αυτόν τον κόσμο που κατέβηκε σήμερα με τέτοια διάθεση προσφοράς να είναι μόνο η αρχή! Είστε όλοι υπέροχοι! Keep going!

Dafni Scaglioni

 

Καλημέρα και συγχαρητήρια για την καταπληκτική διοργάνωσή σας. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που διοργανώνουμε δράσεις αλληλεγγύης στο νησί μας και θα θέλαμε να βοηθήσουμε.

Θηραίων Δράσεις

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές για την τρομερή, τρομερή, τρομερή δουλειά που κάνατε. Τέτοια παραδείγματα οργάνωσης και εθελοντισμού πρέπει να γίνονται γνωστά αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, είναι παιδεία ανθρωπισμού και πατριωτισμού. Αυτό που ζήσαμε σήμερα στο Ελληνικό, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία… δεν το περίμενα σε περίοδο κρίσης τόσα αυτοκίνητα να φτάνουν φορτωμένα με τρόφιμα, ρούχα, απορρυπαντικά κ.λπ… τόσοι εθελοντές για βοήθεια από όλη την Αθήνα… το αποκορύφωμα… μεγάλη κυρία -γριά την κάνεις δεν την κάνεις- με ένα καρότσι πράγματα και μαγειρεμένο κοφτό μακαρονάκι με κιμά πήρε το λεωφορείο από Παπάγου, πήγε Βικτώρια με πιάτα πιρούνια κ.λπ., δεν βρήκε κόσμο να το μοιράσει, πήρε λεωφορείο και ήρθε στο Ελληνικό… η κ. Μάρθα… τι να πω; τι σκέφτομαι; ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ

Λιλή Καραμάνου

 

Logistics εναντίον ψυχής!

Αυτά τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας, μόνο αηδία και θυμό μπορούν να αισθανθούν όταν το κράτος προσπαθεί να υφαρπάξει το επίτευγμα και να μαγαρίσει την ανιδιοτελή προσπάθειά τους. Η Ρένα Δούρου και το «Κέντρο logistics της Περιφέρειας Αττικής και η ΓΓ Εμπορίου» έβγαλαν ανακοίνωση για να ευλογήσουν τα γένια τους, όχι μόνο χωρίς να αναφέρουν καθόλου το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που οργάνωσε τη συγκέντρωση όλων αυτών των πραγμάτων στο Σύνταγμα την περασμένη Κυριακή (6/3), αλλά και για να επιπλήξουν τους αλληλέγγυους που έδωσαν την ψυχή τους για τη μεγάλη επιτυχία της προσπάθειας, γράφοντας ότι «οι αποσπασματικές και πρόχειρες ενέργειες δεν βοηθούν τους πρόσφυγες ενώ απαξιώνουν την προσφορά των πολιτών»! Logistics, βλέπετε!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!