Απεργία απάντηση στην ασυδοσία των ξενοδόχων της Κέρκυρας

 

Απεργία την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αποφάσισαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας σε γενική τους συνέλευση στις 3 Ιουλίου. Την απεργία εξουσιοδοτήθηκε να προκηρύξει το Δ.Σ. του Συνδέσμου τους, όπως επίσης και απεργία σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχεία μετά από αίτημα εργαζομένων. Την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουλίου ξεκινά δράση για το σταμάτημα των υπερωριών, με στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο Κέρκυρα Γκολφ.

Ο Σύνδεσμος ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας πριν λίγο καιρό είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία, περιγράφοντας τη μετατροπή των χώρων εργασίας στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας σε σύγχρονες γαλέρες. Στην ενημέρωση αυτή έκαναν λόγο για εκβιασμούς για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, για παραβιάσεις ωραρίου και του πενθημέρου, για απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Ακόμα κατάγγειλαν ότι μεγάλο μέρος των επαγγελματιών ξενοδοχοϋπαλλήλων αντικαταστάθηκε από δήθεν μαθητές ελληνικών και ξένων σχολών, οι οποίοι εργάζονται ακόμη και 10ωρα με αμοιβές 183 ευρώ, ή 305 ευρώ μηνιαίως, ενώ μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας καλύπτουν αλλοδαποί με συμβάσεις σκλαβοπάζαρου και μισθούς 300-400 ευρώ.

Παράλληλα ο Σύνδεσμος διένειμε ένα «δεκάλογο» στους εργαζόμενους «για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής ασυδοσίας», όπου τους ζητούσε να μην υπογράφουν τίποτε αν δεν ενημερώνουν πρώτα το σωματείο, να «ρίχνουν τους ρυθμούς δουλειάς» δουλεύοντας ανθρώπινα και να αναπτύσσουν την αλληλεγγύη με τους συναδέλφους τους.

Την ίδια περίοδο με επιστολή που έστειλε σε όλες τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες προειδοποιούσε τους εργοδότες να εξοφλήσουν δεδουλευμένα και επιδόματα, να καταθέσουν ακυρωμένες τις ατομικές συμβάσεις που υποχρέωσαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοί τους, να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό, να τηρούν τα ωράρια και να εντάξουν όλους τους εργαζόμενους στις κατηγορίες που προβλέπει η κλαδική τους σύμβαση κ.λπ.

 

Κατηγορίες για… συνδικαλιστικό μεσαίωνα

Αυτή η δράση προκάλεσε έντονη αντίδραση από τους μεγαλοξενοδόχους του νησιού. Ο δεκάλογος του σωματείου έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως εκβιασμός και προσπάθεια να πληγεί ο τουρισμός. Σε ρεπορτάζ που έπαιξε στον ΑΝΤ1 μάλιστα, η δράση του σωματείου ονομάστηκε «συνδικαλιστικός μεσαίωνας».

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι αφορούν την επαναφορά των προϋποθέσεων της επιδότησης ανεργίας στα προ μνημονίων κριτήρια, την ακύρωση όλων των «ατομικών συμβάσεων» και «συμφωνιών» που έχουν συναφθεί στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, την καταβολή δεδουλευμένων και πάσης φύσεως οφειλόμενων, εφαρμογή 5θήμερου, 8ωρου, καθορισμό καθηκόντων και θεσμοθέτηση σύνθεσης προσωπικού. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ακόμη εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση των δήθεν «πρακτικά καταρτιζόμενων» και στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!