Αποκλεισμοί ξενοδοχείων και νέα απεργία τον Ιούλιο

Με μικρή συμμετοχή, ενδεικτικό της τρομοκρατίας που ασκείται στα ξενοδοχεία της Κρήτης πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο. Παρά τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και κυρίως την άρνηση των ξενοδόχων να υπογράψουν την κλαδική σύμβαση εργασίας, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στάθηκε αδύνατο να παραβρεθούν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το σωματείο τους, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για εκβιασμούς και απειλές απολύσεων από την πλευρά των ξενοδόχων έναντι όσων σκόπευαν να συμμετάσχουν στην απεργία. Όσοι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο Candia Maris στην περιοχή της Αμμουδάρας πραγματοποιώντας συμβολικό αποκλεισμό ενώ ήδη οργανώνεται πανελλαδικά η επόμενη απεργία, 48ωρη αυτή τη φορά, για τις 10 και 11 Ιουλίου.
Η μικρή συμμετοχή όπως ήταν φυσικό προκάλεσε και γκρίνιες αλλά και αλληλοκατηγορίες μεταξύ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και της γραμματείας επισιτισμού-τουρισμού του ΠΑΜΕ, η οποία οργάνωσε δικό της αποκλεισμό σε άλλο ξενοδοχείο (Royal Mare) του Ηρακλείου.
Βασικό αίτημα των απεργών είναι η υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, καθώς η προηγούμενη λήγει στις 18 Ιουλίου για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και μέσα στον Αύγουστο για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό. Ωστόσο, ειδικά για την Κρήτη, η εικόνα στον τουριστικό κλάδο περιλαμβάνει αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ωράρια που επεκτείνονται παράνομα από το 4ωρο μέχρι και το…12ωρο, ακόμα και 7 ημέρες την εβδομάδα, αλλά και τη σχετικά νέα μόδα των χιλιάδων μαθητών-ανέργων κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι υποτίθεται ότι κάνουν πρακτική άσκηση, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται με τριτοκοσμικές αποδοχές στιες θέσεις των επαγγελματιών του κλάδου.
Από την πλευρά των ξενοδόχων στο Ηράκλειο τονίζεται συνεχώς η δυσκολία της κατάστασης αλλά και το «καλό κλίμα των διαπραγματεύσεων» τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, που όμως δεν αποδίδει καρπούς για τους εργαζόμενους, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για αδήλωτη εργασία και υπερβάσεις του ωραρίου η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου επαναλαμβάνει μονότονα πως δεν είναι αστυνομικό όργανο για να ελέγχει τις καταγγελίες και περιορίζεται σε συστάσεις προς τα μέλη της.
Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου μιλά για  αδιάλλακτη στάση των μεγαλοξενοδόχων του ΣΕΤΕ, οι οποίοι ειδικά πέρυσι είδαν αύξηση στις αφίξεις και στα κέρδη τους. «Η στάση τους είναι το “ευχαριστώ” απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι επί σειρά ετών με τον επαγγελματισμό τους έχτισαν τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!