Αρχική κοινωνία Άγρια Δύση κατάντησε η Χαλκιδική

Άγρια Δύση κατάντησε η Χαλκιδική

Γυναίκες-κατοίκους της περιοχής κράτησε ομήρους η «Ελληνικός Χρυσός».

Απόγευμα Μ.Σαββάτου έξι γυναίκες από την περιοχή της Μεγάλης Παναγίας, επιβαίνουσες σε δύο αυτοκίνητα, ξεκίνησαν με πρόθεση μια βόλτα στις Σκουριές και επίσκεψη σε χωράφι με μηλιές. Φτάνοντας λίγο πριν τον ήδη υπάρχοντα κρατήρα αντιλήφθηκαν την ύπαρξη μπλόκου με κινούμενη μπάρα και αγκαθωτό συρματόπλεγμα μέσα στον κεντρικό δασικό δρόμο, καθώς και την παρουσία ιδιωτικών σεκιούριτι με ολοπρόσωπη κάλυψη και εργαζομένων.
Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να καταθέσουν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν αλλά παρόλα αυτά καταγράφηκαν τα χαρακτηριστικά και οι πινακίδες των αυτοκινήτων. Κατόπιν τους επιτράπηκε να συνεχίσουν την πορεία.
Πηγαίνοντας προς τον κρατήρα και με πρόθεση να μεταβούν στο χωράφι, αντιλήφθηκαν ότι ακολουθούνταν από δύο αγροτικά αυτοκίνητα της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», τα οποία και τις προπηλάκισαν κλείνοντας τον δρόμο και ακινητοποιώντας τα αυτοκίνητά τους, με το πρόσχημα ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός. Ακολούθησε ομηρία των γυναικών για τουλάχιστον 20 λεπτά της ώρας, η οποία συνοδεύτηκε από λεκτική και σωματική βία, απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας καθώς και απειλές για μελλοντική τους ενοχοποίηση σε τυχόν γεγονότα.
Από τη μεριά των γυναικών κλήθηκε η αστυνομία και ζητήθηκε παρέμβαση εισαγγελέα. Τα γεγονότα καταγράφηκαν σε κάμερα στα πλαίσια της ύπαρξης αποδεικτικών στοιχείων στις απειλές που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων.
Τελικά αφέθηκαν ελεύθερες μετά από τηλεφωνική εντολή που δόθηκε από τον κ.Ζαγοράκη – πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Στρατωνίου και γενικό επιτελάρχη της εταιρίας στο βουνό της M. Παναγίας.

Οργισμένες αντιδράσεις για την ομηρία
«Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε μέχρι να αποχαρακτηριστεί το βουνό από μεταλλευτική περιοχή» δηλώνει η Έλλη Δαμάσκου, μέλος της επιτροπής αγώνα Μ. Παναγιάς ενάντια στα μεταλλεία και μία από τις έξι γυναίκες οι οποίες πηγαίνοντας βόλτα στις Σκουριές κρατήθηκαν όμηροι από άντρες της ιδιωτικής ασφάλειας της Ελληνικός Χρυσός, οι οποίοι φορούσαν κουκούλες.
«Η αυθαιρεσία που υφιστάμεθα είναι γνωστή σχετικά με την καταπάτηση του βουνού εξαιτίας της υπόγειας παραχώρησης της κυβέρνησης με τον Ν.32/20 του 2004 δημόσιων εκτάσεων στην ‘Ελληνικός Χρυσός’» σημειώνει ακόμη η κ.Δαμάσκου, τονίζοντας επιπλέον ότι από τις 20 Μαρτίου ο δασικός δρόμος στις Σκουριές, ένα δρόμος που οδηγεί σε οικίες και ιδιόκτητα χωράφια, είναι κλειστός ενώ η εταιρεία έχει στήσει αναχώματα, μπάρες και συρματοπλέγματα σε πολλά σημεία της περιοχής, εμποδίζοντας τους κατοίκους να περάσουν.
Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι μία εβδομάδα πριν το γεγονός αυτό κάτοικοι της περιοχής μαζί με δικηγόρους ανέβηκαν στο βουνό όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη πέντε διμοιριών ΜΑΤ, χωρίς να μπορούν να διαπιστώσουν αν υπήρχε εισαγγελική εντολή και για ποιον λόγο βρίσκονταν οι διμοιρίες εκεί.
Την προκλητική στάση της «Ελληνικός Χρυσός» καταγγέλλει η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «ξεπερνάει κάθε όριο και δείχνει ξεκάθαρα την αναλγησία του κεφαλαίου απέναντι σε όσους αντιστέκονται στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της Χαλκιδικής».
«Η ομηρία έξι γυναικών, όπως και η βία που ασκήθηκε σε βάρος τους με όρους ‘μπράβων’ της νύχτας ξεπερνάει κάθε όριο. Το θράσος με το οποίο η επιχείρηση στήνει μπάρες και συρματοπλέγματα σε δημόσιες εκτάσεις και κάνει εξακριβώσεις στοιχείων, εμποδίζοντας την πρόσβαση στους περαστικούς με την ανοχή της πολιτείας, συνάδει απόλυτα με την επιλογή της κυβέρνησης να καταστείλει με ΜΑΤ και χημικά τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής ενάντια στα καταστροφικά σχέδια εξόρυξης», αναφέρει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καλώντας τον λαό της Χαλκιδικής να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Τις τραμπούκικες ενέργειες, τους προπηλακισμούς και την ομηρία που υπέστησαν έξι γυναίκες από υπαλλήλους σεκιούριτι της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στην περιοχή Σκουριές Χαλκιδικής καταγγέλλει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης. Στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εκεί φτάνει το θράσος των ‘χρυσοθήρων’ όταν εν μία νυκτί κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση τους παραχωρούν δημόσιες εκτάσεις 3.500 στρεμμάτων: μπάρες και συρματοπλέγματα στήνονται σε δασικούς δρόμους, μπράβοι με ολοπρόσωπες μάσκες κάνουν εξακριβώσεις στοιχείων(!), χρησιμοποιούν σωματική και λεκτική βία, εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στο δάσος και κρατούν όμηρο όποιον θεωρούν ύποπτο!»

Σχόλια

Exit mobile version