του Γιάννη Ζήβα*

Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο πριν καλά-καλά ψηφιστεί λειτουργεί σαν ορεκτικό για μεσίτες και πελάτες–καρχαρίες. Εδώ οι καρχαρίες είναι έτοιμοι να βγουν από την θάλασσα και να κάνουν ρεσάλτο σε ένα απείρου κάλλους τοπίο, στην πανέμορφη Ζήρεια, την Αρχαία Κυλλήνη, στα δυτικά της Κορινθίας. Το δεύτερο σε ύψος όρος της Πελοποννήσου (2.375 μ.), υποδιαιρείται σε δύο συγκροτήματα, την Μικρή και την Μεγάλη Ζήρεια (Κυλλήνη). Φαντάζουν σαν στήθη μιας πανώριας θεάς, στην μέση των οποίων εκτείνεται το περίκλειστο κουκλίστικο οροπέδιο της Φλαμπουρίτσας σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Ένας μικρός παράδεισος από μικρά λιβάδια, έλατα και μαυρόπευκα, ανάμεσα στα οποία γεννιέται το ποτάμι Σύθας. Αυτός ο παράδεισος είναι και το σημείο έναρξης του θεϊκού κάλλους φαραγγιού-κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας που εκτείνεται με κατεύθυνση από νότο προς βορρά μέχρι τα βόρεια κράσπεδα της Ζήρειας και λίγο νοτιότερα του συνοικισμού των Άνω Τρικάλων Κορινθίας. Μία περιοχή που έχει υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας Natura και χαρακτηρίζεται από μεγάλη βιοποικιλότητα τόσο χλωρίδας, όσο και πανίδας.

Στις πανύψηλες δυτικές πλαγιές της Φλαμπουρίτσας και σε υψόμετρο 1.750 μέτρων τον πεζοπόρο και ορειβάτη τον περιμένει μια έκπληξη: το περίφημο σπήλαιο, όπου από την συνεύρεση του Δία και της νύμφης Μαίας γεννήθηκε ο Ερμής. Είναι ο θεός που εφεύρε την αρχαϊκή λύρα, δώρο του ίδιου προς τον αδελφό του Απόλλωνα με σκοπό να τον εξευμενίσει για την κλοπή των ιερών βοδιών του, που είχε διαπράξει. Το σπήλαιο του Ερμή, προσεγγίζεται από βατό μονοπάτι με είσοδο δυσχερώς προσπελάσιμη, αλλά που σε αποζημιώνει, όταν διεισδύσεις και βρεθείς στις δύο μεγάλες του αίθουσες, καταστόλιστες από γαλακτώδεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σε μικρή σχετικά απόσταση και προς τα δυτικά εκτείνεται το τεράστιο οροπέδιο της Μεγάλης Ζήρειας σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, το αποκαλούμενο και Μακαλιό. Αν προχωρήσουμε λίγο βορειότερα θα βρεθούμε προ άλλης μιας εκπλήξεως. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την περιοδική λίμνη Δασίου, που στερεύει κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ η χειμωνιάτικη όψη της είναι ένα πανόραμα.

Εκεί λοιπόν σχεδιάζεται ένα ανοσιούργημα από τους ολετήρες των εναπομεινασών φυσικών καλλονών της χώρας μας. Τίθεται λοιπόν επιτακτικά το καθήκον αποτροπής αυτής της καταστροφικής εξέλιξης, όσο υπάρχει καιρός.

* Ο Γιάννης Ζήβας είναι μεταφραστής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!