Λίγους μήνες μετά από το σκάνδαλο Μέρντοχ -όταν αποκαλύφθηκε ότι μία από τις εφημερίδες του είχε υποκλέψει τα φωνητικά μηνύματα μιας δολοφονημένης κοπέλας- που έφερε στη δημοσιότητα τις βρόμικες σχέσεις μεταξύ του κατεστημένου Τύπου της πολιτικής εξουσίας και της αστυνομίας, άλλο ένα κύμα δυσωδίας διαχέεται από αγγλικές εφημερίδες.

Αυτή τη φορά έχει να κάνει με το Occupy London, την αντίστοιχη με την Κατάληψη της Γουόλ Στριτ αντικαπιταλιστική διαμαρτυρία. Και τούτη τη φορά αποκαλύπτονται οι βρόμικες σχέσεις μεταξύ Τύπου, αρχών και αστυνομίας.
Η εφημερίδα Daily Mail ανέθεσε σε «ανεξάρτητη» εταιρία θερμικών καμερών να φωτογραφήσει τη νύχτα τις σκηνές των καταληψιών, έξω από το ναό του Σεντ Πολ, για να εξακριβώσει πόσοι διέμεναν εκεί ολονυχτίς. Την ενέργεια αυτή ανέλαβε, όπως δήλωσε, ύστερα από πληροφορίες που είχε από την αστυνομία η οποία είχε εξακριβώσει από ελικόπτερο ότι τη νύχτα μένουν διαδηλωτές μόνο σε δέκα σκηνές (βεβαίως, η αστυνομία, στη συνέχεια, έσπευσε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες). Το «εύρημα» της εφημερίδας υποστήριξε με αξιοσημείωτη βιασύνη και ένας από τους συμβούλους της Εταιρίας του Σίτι του Λονδίνου, όπως ονομάζεται ένα είδος δημοτικής αρχής του επιχειρηματικού κέντρου της αγγλικής πρωτεύουσας, το οποίο έχει ως αποστολή του –τουλάχιστον βάσει των πληροφοριών της Wikipedia—να προωθεί το Σίτι ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Ο κ. Μάθιου Ρίτσαρντσον δήλωσε: «Αυτό δείχνει ότι οι διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν το κουράγιο να υποστηρίξουν τις πεποιθήσεις τους και βρίσκονται εκεί μόνο για να προκαλούν φασαρίες». Όμως και αυτός δήλωσε αργότερα ότι δεν είχε επίσημες πληροφορίες.
Η ηλεκτρονική έκδοση της Mail (26/10), παραθέτει πολλές φωτογραφίες των υποτιθέμενα άδειων σκηνών και γράφει: «Αυτές είναι οι καταδικαστικές εικόνες που δείχνουν ότι η αντικαπιταλιστική κατασκήνωση είναι άδεια τη νύχτα». «Οι διαδηλωτές μένοντας μόνο την ημέρα λοιδορούν με τη στάση τους το σύνθημα που έχουν αναρτήσει στις σκηνές και στα κτίρια γύρω από την κατασκήνωση το οποίο λέει “Όλη την ημέρα, όλη την εβδομάδα κοιμόμαστε στους παγωμένους δρόμους του Λονδίνου. Αλληλεγγύη”». «Ενώ το βράδυ πάνε στα σπίτια τους ή σε διπλανά ξενοδοχεία». Η εφημερίδα, με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ώστε να κινηθεί δικαστική διαδικασία εκδίωξης των διαμαρτυρόμενων. Στη χορεία των δήθεν θιγόμενων μπήκε και η Εκκλησία της Αγγλίας. Ενώ το γνωστό από τα καθ’ ημάς επιχείρημα της παρεμπόδισης των τουριστών να δουν «ένα από τα διαμάντια του στέμματος», το ναό του Σεντ Πολ, χρησιμοποιείται για να υποδαυλίσει τη δυσαρέσκεια των κατοίκων.
Συντάκτης της εφημερίδας Guardian που ασχολήθηκε επισταμένως με το θέμα και έμεινε κάμποσες ημέρες στην κατασκήνωση αποκαλύπτει ότι πάνω από τα δύο τρίτα των σκηνών είναι γεμάτα τις νύχτες.
Η επίκληση της νυχτερινής απουσίας διαδηλωτών από τις σκηνές είναι μεγάλη υποκρισία, από τις συνήθεις του δεξιού λαϊκίστικου Τύπου της Αγγλίας, και άνοιγμα του δρόμου για να κατασταλεί η διαμαρτυρία. Οι διαδηλωτές δεν είναι τεμπέληδες, όπως προσπαθούν να τους στιγματίσουν, αλλά εργαζόμενοι άνθρωποι ή φοιτητές που αγωνίζονται. Ακόμη και ούτε ένας να μην έμενε το βράδυ, η αξία της διαμαρτυρίας τους δεν θα μειωνόταν. Πολύ περισσότερο από όλο αυτό το βορβορώδες κατεστημένο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!