Υποσχέθηκαν κανάλι, φέρνουν μικρό γραφείο ανταποκρίσεων και εκδουλεύσεων

Του Μιχάλη Κωνσταντινίδη*

 

Ένας από τους λόγους που έκλεισε η ΕΡΤ ήταν η δημιουργία μιας μικρής και ευέλικτης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, έτσι όπως επιβάλλουν οι κανόνες του ανταγωνισμού, στην ελεύθερη αγορά του μιντιακού χώρου. Δεν μπορεί να υφίσταται μια μεγάλη ΕΡΤ, όταν όλα τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου αντιμετωπίζουν προβλήματα και συρρικνώνονται.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα, έχουν κλείσει ή συρρικνωθεί όλα τα παραρτήματα των μεγάλων καναλιών, όπως και ραδιόφωνα και εφημερίδες. Για να τηρηθούν οι αναλογίες, η ΕΡΤ3 θα έπρεπε να συρρικνωθεί δραστικά (σχέδιο που υπήρχε και πριν από το κλείσιμο και υλοποιούνταν με τη μη αναπλήρωση των εργαζόμενων που συνταξιοδοτούνταν) και να καταλήξει σε ανταποκριτικό γραφείο.

Κι ενώ αυτός ο σχεδιασμός ήταν από την αρχή φανερός, πολλοί τοπικοί φορείς που βρίσκονται πολιτικά και ιδεολογικά στα ίδιο πλαίσιο με τους κυβερνώντες, δέχτηκαν τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν ξεχνάει την περιφέρεια. Ο στόχος των ψεύτικων υποσχέσεων του τότε υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή, ήταν η διάσπαση των εργαζομένων και η ήττα του αγώνα. Ενός αγώνα που δίνονταν για ακύρωση των απολύσεων και επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Στις αρχές του έτους γίνεται προκήρυξη 615 θέσεων προσωπικού, με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Για τη Θεσσαλονίκη προορίζονται μόνο 62. Η θέση των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ3 για ανταποκριτικό γραφείο δικαιώθηκε. O διευθυντής της ΔΤ Θεσσαλονίκης, Παντελής Σαββίδης, νιώθοντας προσβεβλημένος παραιτείται, τονίζοντας: «Αυτό που διαφαίνεται για τη Θεσσαλονίκη… είναι ένα μικρό ανταποκριτικό γραφείο»1. Όλοι θορυβήθηκαν από αυτές τις εξελίξεις, αφού δεν τις περίμεναν. Από τον Ψωμιάδη μέχρι τη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ. Αλλά όταν είσαι το στήριγμα της μνημονιακής πολιτικής και κυβέρνησης (έστω και με υπόγειους τρόπους), δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις όταν θίγονται ζωτικοί σου χώροι.

Τότε ξαναζεσταίνεις την παλιά, καλή συνταγή για την περιφέρεια που υποτιμάται από την αθηνοκεντρική πολιτική. Τo ότι αυτή η υποτίμηση είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που με ζέση υποστήριζαν, δεν τους περνάει καν από το μυαλό.

Με τη βοήθεια του φιλοκυβερνητικού προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ γίνεται εκδήλωση όπου διάφοροι φορείς της Β. Ελλάδας εκφράζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης δημόσιου περιφερειακού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Δεν ενδιαφέρονται, όμως, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ3, κάτι που υποστηρίχτηκε από τους αγωνιζόμενους απολυμένους-εργαζομένους της και βρήκε συμπαραστάτη μόνο τον Μυλόπουλο (τ. πρύτανης ΑΠΘ). Αλλά κάποιου φορέα, προφανώς στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ, που θα τους δίνει ένα βήμα για να αυτοπροβάλλονται (ο παλιός καλός παραγοντισμός). Το ότι αυτό το βήμα θα στηρίζεται σε εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα με συμβάσεις έργου και μισθούς των 600 ευρώ, δεν φάνηκε να τους ενδιαφέρει. Γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΝΕΡΙΤ2 (κάτι σαν plan B, αν χρειαστεί η επέκταση του ανταποκριτικού γραφείου) είναι να κρατήσει τον πυρήνα των 62 εργαζομένων με κανονικές σχέσεις εργασίας που θα δουλεύουν για την ενημέρωση και γύρω από αυτούς θα γίνονται κάποιες εκπομπές με χορηγούς φορείς της πόλης ή και ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν και τη μισθοδοσία των έξτρα εργαζόμενων ως συμβασιούχων έργου (ο εργασιακός μεσαίωνας που λέγαμε).

Φυσικά, η προσπάθεια των αρχόντων της πόλης να πιέσουν την κυβέρνηση και να ανοίξει την μεγάλη ΝΕΡΙΤ2 έπεσε στο κενό. Η κυβερνητική πολιτική δεν μετακινείται ούτε εκατοστό, όχι γιατί μας ελέγχει η τρόικα, αλλά γιατί μας παρακολουθούν οι μεγάλοι καναλάρχες, που δώρο σε αυτούς ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ – και τα δώρα δεν γυρνάνε πίσω, όπως ξέρουμε.

Έρχονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ο πρωθυπουργός υπόσχεται αναβαθμισμένο σταθμό στη Θεσσαλονίκη. Διάφοροι πρόθυμοι, όπως ο κ. Φερέτης (εκφωνητής στρατιωτικών παρελάσεων) θα τρέξουν να υλοποιήσουν το νέο όραμα, αλλά στη λογική του «άλλος βάζει τα λεφτά» (οι χορηγοί που λέγαμε). Αυτός ο «άλλος», όμως, δύσκολα θα βρεθεί στην εποχή της κρίσης. Η εκτίμηση ότι στις αρχές Σεπτέμβρη θα ανοίξει η ΝΕΡΙΤ2, διαψεύδεται.

Έχουμε φτάσει στις 18/10 και ακόμα αναμένουμε στο ακουστικό… Μπορεί τα σχέδια για τη μεγάλη ΝΕΡΙΤ2 να ναυαγούν, αλλά το μικρό ανταποκριτικό γραφείο, παρά τους αργούς ρυθμούς, φαίνεται να υλοποιείται. Δέκα δημοσιογράφοι πέρασαν τη συνέντευξη με την πλούσια μοριοδότηση, σε έναν εκτός ΑΣΕΠ διαγωνισμό. Επιτέλους, δικαιώνεται το κλείσιμο της ΕΡΤ και μπαίνουν καινούργια πρόσωπα που δεν έχουν καμιά σχέση με την παλιά διεφθαρμένη (όπως τη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) επιχείρηση και τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ντόζης, Σαπρανίδης, Αθανασόπουλος, Χατζηεμμανουήλ, Μέρτζου, Σάπικα και Αθανασόπουλος, θα ελέγχουν την εξουσία (διά του τηλεφώνου) και θα δίνουν φωνή στις αδύνατες κοινωνικές ομάδες (των οποίων τα τηλέφωνα θα βρίσκουν στο 118…).

1. Επιστολή παραίτησης στον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή

 

* Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης είναι εργαζόμενος-απολυμένος της ΕΡΤ3

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!