Η πολιτεία και η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις συνέπειες της μόλυνσης

του Χρήστου Χατζηπαραδείση*

 

Στις 13 Μαρτίου 2017, δικάζονταν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) κ.Γεράνης και το δικαστήριο έδωσε αναβολή για πολλοστή φορά για το Νοέμβριο!

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά καταγγέλλω όλες τις μεθοδεύσεις που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό για την περιβαλλοντική βόμβα που λέγεται ΧΥΤΑ Μαυροράχης!

Οι φωτογραφίες τα λένε όλα. Τρύπιες μεμβράνες, υπέρβαση όγκου σκουπιδιών στις κυψέλες 1 και 2 κατά 55% με αποτέλεσμα να σπάσουν οι οριζόντιες και κάθετες σωληνώσεις εξαγωγής βιοαερίου δημιουργώντας εκρηκτικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να βρωμάει όλη η περιοχή του λεκανοπεδίου Λαγκαδά, και κυρίως η Άσσηρος. Τα διασταλάζοντα, μέσω των ρεμάτων, άκρως τοξικά καταλήγουν στον ποταμό Μπογδάνα με τελικό αποδέκτη την ήδη κατεστραμμένη λίμνη Κορώνεια. Αποτέλεσμα αυτών είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της Περιφέρειας Λαγκαδά με ότι σημαίνει αυτό. Ρίχνουν σκουπίδια εδώ και 2 χρόνια στην κυψέλη 3 όπου υπάρχουν σκισμένες μεμβράνες στεγανοποίησης (βλέπε φωτογραφία) χωρίς να παραδοθεί το έργο και η εργολάβος εταιρία πήγε τον ΦΟΔΣΑ στα δικαστήρια για λανθασμένες μελέτες κ.λπ.

Δυστυχώς δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Οι άδειες λειτουργίας του ΧΥΤΑ έληξαν πριν δύο χρόνια, το ΥΠΕΚΑ τους έδωσε δύο παρατάσεις συμμόρφωσης και μέχρι σήμερα δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα πλην ελαχίστων παρεμβάσεων.

Πριν ενάμιση χρόνο εκλήθην στις Βρυξέλλες όπου μίλησα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Κατήγγειλα όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή όπου δίνουν τα εκατομμύρια σε ένα παράνομο έργο (Γ’ ζώνη RAMSAR) και υποσχέθηκαν να στείλουν επιτροπή ελέγχου, όπως έκαναν και με τη λίμνη Κορώνεια. Η Επιτροπή ουδέποτε εμφανίστηκε. Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης χωροθετήθηκε παράνομα σε προστατευόμενη περιοχή και μάλιστα σε υψόμετρο 500 μέτρων και σε ημιδασική έκταση, όπου είναι και η λεκάνη απορροής του λεκανοπεδίου Λαγκαδά. Τα έργα του Περιφερειακού σχεδιασμού δεν έγιναν. Όλα και όσα έγιναν αστόχησαν.

Αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα κάποιοι δεν θέλουν να δικαστεί και να λάμψει η αλήθεια παρά το γεγονός ότι ο ΦΟΣΔΑ έχει εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πρόστιμα για τις παρανομίες! Εδώ και χρόνια ζητάμε να ανοίξει ο φάκελος ΧΥΤΑ από τις εισαγγελικές αρχές, από τη χωροθέτησή του μέχρι σήμερα!

Τέλος ο νέος ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) ενώ αρχικά ήταν εναρμονισμένος με το νέο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) και την οδηγία 98/2008/Ε.Ε., ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κατά την ψήφιση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο εντελώς πραξικοπηματικά πέρασε και την περίπτωση της καύσης των αποβλήτων. Το ακόμα πιο τραγελαφικό είναι ότι τα συναρμόδια υπουργεία υπέγραψαν την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) επικύρωσης της απόφασης του Π.Α. κόντρα στον ΕΣΔΑ! Τι άλλο θα δούμε σ’ αυτή τη χώρα; Αίσχος!

 

* Ο Χρήστος Χατζηπαραδείσης είναι καθηγητής – μηχανολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!