Δικάζονται 21 αγωνιστές παρά τη δικαίωση των θέσεων του Δικτύου 50 – Κάλεσμα για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις

Του Μιχάλη Σπάσου*

 

Οι τελευταίες εξελίξεις (περιβαλλοντική βόμβα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και προβληματικός περιφερειακός σχεδιασμός) ισοπεδώνουν το χάρτινο οικοδόμημα του ΦΟΔΣΑ (πρώην συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης) και δικαιώνουν τον πολύχρονο αγώνα μας.

Οι αποτυχημένες πολιτικές αποφάσεις των αρμόδιων διοικούντων στο ΦΟΔΣΑ, αλλά και η «ευθυνοφοβία» των δημάρχων της πόλης να εφαρμόσουν την Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΟΔΑ) εδώ και χρόνια, έχουν επιφέρει ένα τεχνητό αδιέξοδο.

Η αλήθεια είναι ολοφάνερη. Η άστοχη και αναχρονιστική κατασκευή του γιγάντιου ΣΜΑ Ευκαρπίας διαιωνίζουν το πρόβλημα, καθυστερώντας την ΟΔΑ, καθώς ούτε θα μειώνονται τα απορρίμματα, αλλά ούτε ανακύκλωση ή κομποστοποίηση μπορεί να γίνει. Το μόνο που θα παράγει είναι σύμμεικτο «σκουπίδι» που θα οδηγείται για ταφή ή καύση που τόσο πολύ ο ΦΟΔΣΑ και ο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας λιγουρεύονται.

Στον αντίποδα, η τρομοκρατία συνεχίζεται. 21 συμπολίτες μας δικάζονται στις 29 Απριλίου, με την ψευδή και συκοφαντική κατηγορία της άσκησης σωματικής βίας. Δεκάδες ακόμη κλήσεις για δίκες έχουν ήδη έρθει στα χέρια πολιτών για το Νοέμβριο του 2015. Δυστυχώς η εργολάβος εταιρία απολαμβάνοντας τις ευλογίες του ΦΟΔΣΑ και των δημάρχων της Θεσσαλονίκης, αναγκάζει τους πολίτες-εξιλαστήρια θύματα, διαμέσου του εισαγγελέα να «σέρνονται» στα δικαστήρια με ψευδείς κατηγορίες, κρυφοκοιτάζοντας την πιθανή αποζημίωση σε περίπτωση ακύρωσης του έργου.

Αυτό που ζητούμε σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι:

Α) Να σταματήσει οριστικά τις εργασίες στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπως έλεγε και προεκλογικά, συμβάλλοντας στην ακύρωση της κατασκευής του.

Β) Να κάνει διάβημα προς τον αρμόδιο εισαγγελέα να σταματήσει οριστικά το «κυνήγι» των πολιτών με επαναλαμβανόμενες δίκες για τις οποίες έχουν ήδη αθωωθεί δεκάδες άλλοι με τις ίδιες αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες.

Γ) Να κάνει ανάκληση της άδειας καύσης απορριμμάτων που πήρε ο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, επιβάλλοντάς του να αναπλάσει επιτέλους το ταλαιπωρημένο περιβάλλον της περιοχής από τις δράσεις του (προεκλογική δέσμευση).

Δ) Να προχωρήσει στη διερεύνηση πολιτικών και τυχόν ποινικών ευθυνών σε όσους σχεδίασαν και υπερασπίστηκαν με κάθε μέσο αυτά τα έργα, εξανεμίζοντας τεράστιους οικονομικούς πόρους. Πρέπει επιτέλους κάποιοι πολιτικοί να τιμωρηθούν – και όχι χωρίς λόγο οι πολίτες.

Ε) Να προχωρήσει άμεσα σε εθνικό σχεδιασμό και σε νέους περιφερειακούς σχεδιασμούς για την ΟΔΑ με τη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης.

 

* Ο Μιχάλης Σπάσος είναι εκπαιδευτικός – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας, μέλος του συντονιστικού του Δικτύου συλλόγων και φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας και της πρωτοβουλίας για την απόδοση των στρατοπέδων και ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Κεντρικής Μακεδονίας

 

 

 

 

 

Κάλεσμα αγώνα

Το Δίκτυο 50 ζητά από όλους τους συλλόγους και τους πολίτες που το βοηθούν εδώ και χρόνια να ανταποκριθούν στο νέο κάλεσμα για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τα δύο «ραντεβού» είναι:

– Τη Δευτέρα 27 Απριλίου δίνουμε το παρόν στη συνέλευση-κάλεσμα του Δικτύου στις 19:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, για να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις ενόψει της δίκης, αλλά και γι’ αυτές που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον και προσβλέπουν στην οριστική ακύρωση της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

– Την Τετάρτη 29 Απριλίου δίνουμε δυναμικό παρών για την αθώωση των 21 συμπολιτών μας, από τις 9 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!