Η φύση φταίει για… τα προβλήματα του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στην ίδια τη… φύση του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου έστρεψε τα βέλη του ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, χρεώνοντάς της ουσιαστικά την «ευθύνη» των επιφανειακών στραγγισμάτων που επανεμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες: «Λέμε ότι από αυτόν τον ΧΥΤΑ βγαίνουν κάποια στραγγίσματα. Τα στραγγίσματα αυτά ξέρετε γιατί βγαίνουν; Γιατί υπάρχει από κάτω μία μεμβράνη, που εμποδίζει να πάνε στον υπόγειο ορίζοντα. Όσοι, λοιπόν, έξυπνοι λένε να κλείσει αυτός ο ΧΥΤΑ, δεν είναι σε θέση, απ ό,τι φαίνεται, να κατανοήσουν τι συνέβαινε μέχρι τώρα, όσο δεν υπήρχε ΧΥΤΑ, και τι μόλυνση είχαμε στον υπόγειο ορίζοντα».

Με τέτοιες προκλητικές δηλώσεις στα ΜΜΕ προσπάθησε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών να βγάλει τρελούς όσους διαμαρτύρονται για την προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ και ζητούν να καταλογιστούν οι ευθύνες που αναλογούν στον εργολάβο και σε αυτούς που παρέλαβαν το έργο, όπως και όσους προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους αποσυμφόρησης (μείωση όγκου αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση με λειτουργία μικρών μονάδων και δημόσιο/δημοτικό έλεγχο κ.ά.). Η ευθύνη για τη λύση του προβλήματος έγινε μπαλάκι μεταξύ των «αρμοδίων» (Περιφέρεια-ΔΕΥΑ Σερρών-ΦΟΔΣΑ), χωρίς κανένας τους να αναλαμβάνει δράση.

Θα ήθελε, προφανώς, ο αντιπεριφερειάρχης να προσχωρήσει η τοπική κοινωνία στη δική του συλλογιστική, σύμφωνα με την οποία «τα στραγγίσματα βγαίνουν γιατί υπάρχει μεμβράνη που τα εμποδίζει να πάνε στον υπόγειο ορίζοντα». Δεν λογαριάζει καθόλου, ωστόσο, ο κ. Μωυσιάδης μια «μικρή» διαφορά, ότι ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια, ακριβώς για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Όπως καταγγέλλει η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Π.Ε. Σερρών, παρά το γεγονός ότι έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου, ο αντιπεριφερειάρχης όχι μόνο δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να δεσμευτεί ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν και θα αποδοθούν τυχόν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση (π.χ. στον εργολάβο ανάδοχο του έργου, σε αυτούς που υπέγραψαν για την παραλαβή του κ.ά.) αλλά απεναντίας, επιχειρεί να φορτώσει το πρόβλημα στους κατοίκους του Παλαιοκάστρου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους και το περιβάλλον, εξαιτίας της αδιαφορίας, ανικανότητας και -κυρίως- των πολιτικών επιλογών της συγκυβέρνησης. «Δυστυχώς, αυτή η υγρή λογική ρέει μαζί με τα στραγγίσματα στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, μολύνοντας και το περιβάλλον και τους θεσμούς», καταλήγει η ανακοίνωση της ΡΑΕ Σερρών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!