Η μόλυνση του ποταμού Μπογδάνα και το σχέδιο συμμόρφωσης του ΦοΔΣΑ

 

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες το Σάββατο 10/10, στο σημείο της γέφυρας Λαγκαδά-Ασσήρου και μέχρι σήμερα (Πέμπτη 15/10), στο ποτάμι ρέει κατάμαυρο νερό.

Τα ανεπεξέργαστα υγρά από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης ρίχνονται στο παρακείμενο ρυάκι που λίγο πιο κάτω ενώνεται με τον ποταμό Μπογδάνα και από κει στη Λίμνη Κορώνεια. Πότε θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι; Τι κάνει η Δικαιοσύνη;

Τόσες καταγγελίες, μηνύσεις, αναφορές στην Ε.Ε., όμως η κατάσταση δεν παραμένει απλώς ίδια, αλλά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα!

Ευτυχώς, όμως, που συντάχθηκε το Σχέδιο Συμμόρφωσης που συνυπογράφεται από τον Φ. Παπά και τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ κ. Γεράνη, για την επίλυση των προβλημάτων του ΧΥΤΑ και θα μας… σώσει!

 

bogdanas thessaloniki

Διορθωτικά έργα μέχρι το… 2019

Ο ίδιος ο ΦοΔΣΑ, ο φορέας δηλαδή που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, παραδεχόμενος όλες τις παραβιάσεις, άρα και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο, αποφάσισε ότι τα διορθωτικά έργα -τα οποία σημειωτέον δεν θα χρειαζόταν να γίνουν αν το έργο λειτουργούσε όπως θα έπρεπε και φυσικά μειωνόταν ο όγκος των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ίδιου του φορέα, αυξάνοντας την ανακύκλωση- μπορούν να ολοκληρωθούν, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το 2019.

Οι συνέπειες αυτής της αργοπορίας, όπως είναι επόμενο, θα είναι μοιραίες και μη αναστρέψιμες.

Δηλαδή, αυτός που παρανομεί αποφασίζει πότε θα κάνει τις διορθώσεις και ποιες θα είναι οι ποινικές του κυρώσεις! Όπως λέει και η παροιμία, «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει».

Αν παρανομούσε ένας απλός πολίτης προκαλώντας το ένα εκατοστό των επιπτώσεων του ΧΥΤΑ, θα είχε άραγε την ίδια αντιμετώπιση;

Όταν η ίδια η πολιτεία είναι τόσο ελαστική και φέρεται με επιείκεια σ’ αυτούς που απαξιώνουν θεσμούς και νόμους, ποια στάση πρέπει να έχουμε εμείς, ως τοπική κοινωνία και κάτοικοι της περιοχής που Λαγκαδά;

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο κλείσαμε τον ΧΥΤΑ για όλες αυτές τις παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Τότε ο εισαγγελέας, μετά από καταγγελία του κ. Γεράνη και κάποιων γνωστών για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες δημάρχων, έστειλε το γενικό διευθυντή της Αστυνομίας να μας συλλάβει. Δηλαδή να συλλάβουν απλούς πολίτες που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στο υπέρτατο αγαθό, την υγεία.

Υπάρχει κάποιος εισαγγελέας να κάνει σήμερα αυτεπάγγελτα το αυτονόητο; Κάποιοι φταίνε για την επί μία εβδομάδα μόλυνση του Μπογδάνα, καταστρέφοντας οικολογικά και οικονομικά τον κάμπο του Λαγκαδά.

Να λειτουργήσει, επιτέλους, σωστά ο ΧΥΤΑ και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν!

 

Στέλλα Δημητριάδου,
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου Φίλοι της Γης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!