Της Ματίνας Παπαχριστούδη. Στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων στην κυβερνητική σκηνή και ενώ η παραζαλισμένη μερίδα της Νέας Δημοκρατίας άγεται και φέρεται από οικονομικά συμφέροντα σε άλλα οικονομικά συμφέροντα, ο μηχανισμός της Συγγρού ασχολείται με την κρατική ραδιοτηλεόραση.

Τόση πρεμούρα πια να αλλάξουν πρόσωπα και θέσεις που καταντάει, αμ τι άλλο, γελοίο. Τα όσα γίνονται και συμβαίνουν με επίκεντρο την ΕΡΤ απλώς αποδεικνύουν δυο πράγματα: Πρώτον, πως ακόμη και πετσοκομμένη από την τρόικα και την πολιτική Παπακωνσταντίνου κατ’ επιταγή των ιδιωτικών καναλιών, η κρατική τηλεόραση αποτελεί το «φιλέτο» στους κομματικούς μηχανισμούς παραγωγής πολιτικής και ιδεολογίας των κυρίαρχων κομμάτων. Το δεύτερο, πως αυτή η ΔΕΚΟ που εφάρμοσε πιστά όλες τις τροϊκανές πολιτικές, πασπαλισμένες με μπόλικες απαιτήσεις των ιδιωτών καναλαρχών (μετατροπή του ΜΜΕ σε κρατική ΔΕΚΟ, μειώσεις μισθών κατά 35%, απολύσεις συμβασιούχων, κατάργηση τηλεοπτικών προγραμμάτων), είναι η μόνη με διαθέσιμα κεφάλαια στο πουγκί της. Με κέρδη 30 και πλέον εκατ. ετησίως ώς το 2014, σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς 3ετίας, κατατεθειμένους στο υπουργείο Οικονομικών.
Ας είναι καλά οι «συνδρομητές» της ΕΡΤ, τα 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που πληρώνουν θέλουν-δεν θέλουν τα 4,2 ευρώ ανά μήνα, μέσω της ΔΕΗ. Υποτίθεται πως πληρώνουν σε ανταπόδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά αυτή η Αρχή, κατοχυρωμένη συνταγματικά και νομοθετικά, χρησιμοποιείται σαν ζαχαρωμένη καραμέλα μόνο όταν μια νέα κυβέρνηση ή μια νέα διορισμένη διοίκηση, ετοιμάζεται για εξαγγελίες για το ρόλο της «δημόσιας» τηλεόρασης.
Όπως λέει το ρεπορτάζ, πολιτικό και τηλεοπτικό, πριν καν τη Σύνοδο Κορυφής τα τρία πολιτικά κόμματα, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έκαναν την πρώτη τους συζήτηση για το ποια πρόσωπα μπορεί να αναλάβουν τις ηγετικές θέσεις στην ΕΡΤ. Κάθε κόμμα της τρικομματικής κυβέρνησης πρότεινε και από έναν «δικό» του δημοσιογράφο. Και στο μέγαρο της Ν.Δ. στη Συγγρού, λέγεται πως οι γαλάζιοι δημοσιογράφοι, γνωστοί από τις πράξεις τους στο παρελθόν, συνωστίζονται στα στελεχικά γραφεία αναζητώντας δίοδο προς το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Την ίδια στιγμή, η νυν διορισμένη διοίκηση, της οποίας η θητεία τυπικά λήγει σήμερα 30 Ιουνίου, έχει παγώσει όλες τις εγκρίσεις νέων προγραμμάτων, ιδιαίτερα τις ενημερωτικές εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ. Το γιατί συνέβη αυτό δεν θέλει πολύ εξυπνάδα. Ενδεχομένως, σύμφωνα με το μυαλό που κουβαλάνε και την τακτική που ακολουθούν, ορισμένα πρόσωπα, δημοσιογράφοι και παρουσιαστές να είναι «ενοχλητικοί» για τη νέα κυβέρνηση. Ή, ακόμη χειρότερα, η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιλέξεις τους «αρεστούς» και τους δικούς της για τις τηλεοπτικές εκπομπές και τις θέσεις στην κρατική ραδιοτηλεόραση.
Στη Νέα Δημοκρατία βέβαια, ξέσπασε, κατά πληροφορίες, ήδη μια μίνι μάχη για το ποιος ακριβώς υπουργός θα πάρει υπό την ευθύνη του την αρμοδιότητα της ΕΡΤ. Είναι ευρέως γνωστό πως το ρόλο αυτό τον θέλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Όλο το προηγούμενο διάστημα, εξάλλου, πρωταγωνίστησε στην καταγγελιολογία για τα «σκάνδαλα» στην κρατική τηλεόραση, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποθέσεις που, συμπτωματικά, έθεταν ως «μείζονα» ζητήματα, τα ιδιωτικά κανάλια.
Έτσι, η νυν διοίκηση, διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, και οι νυν κυβερνητικοί, παραδέχονται δημόσια και χωρίς αιδώ πως η ΕΡΤ είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για την πολιτική τους –βλέπε για την αποκατάσταση των δικών τους ανθρώπων. Ουδόλως ενδιαφέρονται για το ρόλο της κρατικής τηλεόρασης στην παραγωγή προγράμματος και φυσικά της αδέσμευτης ενημέρωσης. Αυτά είναι λόγια για να γραφτούν στις εξαγγελίες, όπως είπαμε. Το έκαναν και οι προηγούμενοι.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!