Στις 10-11 Ιουνίου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στη CELAC (Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής) και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Λατινοαμερικάνοι και Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς. Αποκτά λοιπόν μεγάλη σημασία να ακουστεί η φωνή των λαών της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής και σ’ αυτό το χώρο. Γι’ αυτό οργανώνεται η Σύνοδος των Λαών, παράλληλα με την επίσημη συνάντηση των κυβερνήσεων, με πρωτοβουλία των βελγικών κοινωνικών οργανώσεων.

Έτσι φτάνει και στην Ευρώπη η μακρά παράδοση που έχει η Λατινική Αμερική στη σύγκληση τέτοιων Συνόδων των Λαών ταυτόχρονα με τις επίσημες συναντήσεις των αρχηγών κρατών. Τα κινήματα συζητούν μεταξύ τους, παράλληλα με την επίσημη σύνοδο, με σκοπό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και τις πολιτικές των κρατών που συμμετέχουν. Αυτή η παράδοση ενέπνευσε τις βέλγικες οργανώσεις να καλέσουν τα λατινοαμερικάνικα και ευρωπαϊκά κινήματα σε μια δυναμική συνάντηση.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 74 οργανώσεις από 20 χώρες: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Μάλτα, Ελλάδα, Ιρλανδία, Δανία, Φιλιππίνες, Κούβα, Ισπανία, Κολομβία, ΗΠΑ, Σουηδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βρετανία, Βενεζουέλα, Νορβηγία, Ονδούρα και Ιρλανδία. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι: ειρήνη και κυριαρχία, προστασία του περιβάλλοντος, συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική προστασία, ΜΜΕ κ.ά. Σε αυτά θα τοποθετηθούν αγωνιστές και διανοούμενοι, ανάμεσά τους και σημαντικές μορφές, όπως η Αλέιδα Γκεβάρα, η κόρη του Τσε, που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία των κοινωνικών κινημάτων της Κούβας. Περισσότερα στο επόμενο φύλλο του Δρόμου.

 

Ν.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!