Τον αέρα αλλαγής που φυσάει σε μια εκτεταμένη περιοχή του πλανήτη, αλλά και τις προσπάθειες κινημάτων και λαών να ανιχνεύσουν εναλλακτικές απέναντι στη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση «επίλυσης» της οικονομικής κρίσης, αποτυπώνει η Διακήρυξη των Βρυξελλών, η απόφαση δηλαδή της Συνόδου των Λαών η οποία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες (βλ. ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου).

Η Σύνοδος των Λαών οργανώθηκε από κινήματα και οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, τις ίδιες ημέρες (10 και 11 Ιουνίου) που συνεδρίαζαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου οι ηγέτες των κρατών αυτών. Στη Διακήρυξη των Βρυξελλών που δημοσιεύουμε σε αυτές τις σελίδες, εκτίθεται με συνοπτικό τρόπο η αντίθεση στην πολιτική των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, η αλληλεγγύη στην Ελλάδα, η άρνηση ληστρικών διεθνών συμφωνιών όπως η ΤΤΙΡ, η δέσμευση για ανάληψη δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή και για την προστασία του περιβάλλοντος, η καταγγελία για τη χειραγώγηση που επιχειρούν εφ’ όλης της ύλης τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς και η απαίτηση σεβασμού της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

 

 ****

 

Η Διακήρυξη των Βρυξελλών, όπως διατυπώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Λαών στις 10-11 Ιουνίου

 

Εμείς, οι Λαοί της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και της Ευρώπης, που συγκεντρωθήκαμε κατά τη Σύνοδο των Λαών στις Βρυξέλλες στις 10 και 11 Ιουνίου του 2015, με περισσότερους από 1.500 συνέδρους και εκπροσωπώντας 346 οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα από 43 χώρες, στο πλαίσιο μιας ενωτικής, αδελφικής και αλληλέγγυας συζήτησης, οι συμμετέχοντες στα συνέδρια και στις επτά ομάδες εργασίας της Συνόδου Κορυφής των Λαών,

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

– Τη στήριξή μας στην περιφερειακή ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής και την αντίστασή μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση

1. Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης που δίνουν προτεραιότητα και ενισχύουν την αυτοδιάθεση και την κυριαρχία των λαών μας, όπως την ALBA, την UNASUR και τη CELAC που έχουν ενισχύσει τη λατινοαμερικάνικη ενότητα και που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης προς μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση νέου τύπου που δίνει έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, τα κοινωνικά δικαιώματα και την ευημερία των λαών της.

2. Εκφράζουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στην Ανακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης και ελεύθερης από την αποικιοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, αρνούμαστε τις στρατιωτικές παρενοχλήσεις, τις επιθέσεις και τις απειλές κάθε είδους που οργανώνονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ενάντια στην περιοχή μας μέσα από Στρατιωτικές Βάσεις, Θέσεις Στρατηγικών Επιχειρήσεων και παρόμοιες εγκαταστάσεις, των οποίων η ύπαρξη δικαιολογείται μόνο για μια στρατιωτική επέμβαση ενάντια στις χώρες μας. Ως εκ τούτου, ζητούμε την απόσυρση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ από την περιοχή μας επιδιώκοντας μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη στην Κολομβία.

 

– Τη δέσμευσή μας να προβούμε σε ενέργειες ενάντια στην κλιματική αλλαγή για την προστασία του περιβάλλοντος

3. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η οποία πια επηρεάζει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός έχει επιδεινώσει σημαντικά τη βιωσιμότητα του πλανήτη επιτείνοντας έτσι όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Απευθύνουμε κάλεσμα για μια συμφωνία για το κλίμα που να διατηρεί τη θερμοκρασία κάτω από 1,5°C, επίσης να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα του καθενός να ακολουθήσει τα πρότυπα της αειφόρου και της αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθώς και να μην περιορίζει τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, και τέλος να βασίζεται στην αρχή της κοινής και συλλογικής ευθύνης για την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή.

Επιδιώκουμε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα που να τροφοδοτείται από καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια και αντιστεκόμαστε στην υδραυλική διάρρηξη, στις άμμους της πίσσας και στις γεωτρήσεις στην Αρκτική. Υποστηρίζουμε ένα πλήρες πρόγραμμα για καθαρές μειώσεις των εκπομπών, το οποίο να παρέχει χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αφήσουν ανεκμετάλλευτα τα ορυκτά καύσιμα στη γη επενδύοντας αντιθέτως σε βιώσιμες λύσεις. Επίσης, επιδιώκουμε την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, μέσω ενός περιβαλλοντικού φόρου επί των συναλλαγών του πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα Πράσινο Κλιματικό Ταμείο, καθώς επίσης και ένα δεσμευτικό μέσο που να ρυθμίζει τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών, που είναι υπεύθυνες για τις περιβαλλοντικές και ανθρώπινες καταχρήσεις που έχουν διαπραχθεί.

Πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από τις επιβλαβείς βιομηχανικές μεθόδους γεωργίας και αλιείας. Απευθύνουμε κάλεσμα να σεβαστούν τα δικαιώματα των εθνών και των λαών ιδίως στη Λατινική Αμερική, ώστε να ζήσουν σε αρμονία με τη Μητέρα Φύση, και να σεβαστεί ο πατρογονικός τους τρόπος ζωής και η ανεξάρτητη ταυτότητα των λαών και των εθνών. Καταδικάζουμε την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τη Chevron σε τοπικές κοινότητες στο Εκουαδόρ, καθώς επίσης καταγγέλλουμε την επίθεσή της και το δικαστικό της αγώνα εναντίον της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, υποστηρίζοντας τον αγώνα της κυβέρνησης εναντίον αυτής της αχόρταγης πετρελαϊκής εταιρείας.

4. Υποστηρίζουμε τον κουβανικό λαό και την Επανάστασή του, και χαιρετίζουμε την επιστροφή στην πατρίδα των πέντε Κουβανών ηρώων, ένα αποτέλεσμα της διεθνούς αλληλεγγύης και της ακούραστης προσπάθειας του λαού τους. Υποστηρίζουμε επίσης τα βήματα που έκαναν οι ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος σεβασμού με την Κούβα και την απομάκρυνση της Κούβας από τον κατάλογο των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, στον οποίο ποτέ δε θα έπρεπε να ανήκει, αλλά επίσης απαιτούμε την ολική, άμεση και άνευ όρων άρση του γενοκτονικού αποκλεισμού κατά της Κούβας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και το άμεσο κλείσιμο του Γκουαντάναμο και την άνευ όρων επιστροφή της κυριαρχίας στην Κούβα.

5. Εκφράζουμε την απεριόριστη και άνευ όρων υποστήριξή μας προς την Μπολιβαριανή Επανάσταση και τη νόμιμη κυβέρνησή της, της οποίας ηγείται ο σύντροφος Νικολάς Μαδούρο, και καταγγέλλουμε τα συνεχή σχέδια αποσταθεροποίησης που οργανώνονται εις βάρος της, και τα οποία χρηματοδοτούνται και οργανώνονται από οργανισμούς των ΗΠΑ. Καταγγέλλουμε, ειδικότερα, το άδικο και ανήθικο παρεμβατικό Εκτελεστικό Διάταγμα της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει ως στόχο να καταστήσει την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας ως απειλή για την εθνική ασφάλειά της –το οποίο έχει ήδη κερδίσει την ομόφωνη απόρριψη όλων των χωρών της Δικής μας Αμερικής– και ζητάμε την άμεση κατάργησή του.

6. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε παρεμβατική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον των προοδευτικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής και απαιτούμε να γίνουν σεβαστές η εθνική κυριαρχία τους και η αυτοδιάθεσή τους. Καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα κράτη – μέλη της να μην είναι συνεργοί του παρεμβατισμού των ΗΠΑ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά απεναντίας να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά και μια πολιτική εποικοδομητικού διαλόγου προς αυτή την περιοχή. Ως εκ τούτου, απορρίπτουμε οποιαδήποτε υποστήριξη που αμφότερα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χώρες μέλη της παρέχουν προς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εναντίον των προοδευτικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κοινή Θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κούβας.

7. Υποστηρίζουμε όλα τα μέτρα για την ανάπτυξη ανεξάρτητων εθνικών οικονομιών που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο στη βάση της ισότητας και να εμποδίσουν το αθέμιτο εξωτερικό χρέος που μπλοκάρει την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους. Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε κάθε μέτρο που έχει ως στόχο να οικοδομήσει μια συμμετοχική δημοκρατία ως απαραίτητη διαδικασία για την υλοποίηση των ατομικών και συλλογικών πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών της Λατινικής Αμερικής. Για την εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, απαιτούμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών της Λατινικής Αμερικής. Η κυριαρχία με σεβασμό της αρχής της μη επέμβασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και για τα δικαιώματα των λαών. Υποστηρίζουμε πλήρως το αίτημα της Βολιβίας να έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Υποστηρίζουμε, επίσης, το ισχυρό αίτημα της Αργεντινής για την κυριαρχία στις Νήσους Μαλβίνες και καταδικάζουμε την επιθετική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εκμετάλλευση του πετρελαίου εκεί. Επικροτούμε την πρωτοβουλία της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας να ενσωματώσουν το Πουέρτο Ρίκο στη CELAC, ως απόδειξη ότι η Λατινική Αμερική είναι μια περιοχή ελεύθερη από την αποικιοκρατία.

 

– Τη στήριξή μας για μια κοινωνία ισότητας και την αντίθεσή μας στον νεοφιλελευθερισμό

8. Εκφράζουμε την επείγουσα ανάγκη να οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνία, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα των φύλων, με την ενεργό συμμετοχή των νέων και των διαφόρων κοινωνικών φορέων, με την αλληλεγγύη ως θεμελιώδη παράγοντα για την ολοκληρωμένη και κυρίαρχη ανάπτυξη των λαών μας. Οι περισσότερες δημοκρατίες της Λατινικής Αμερικής είναι προσανατολισμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Λατινική Αμερική εφαρμόζει προοδευτικές πολιτικές που έχουν μειώσει τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, ιδίως για τις γυναίκες, τους απογόνους των Αφρικανών και αυτόχθονων και των φτωχών περιθωριοποιημένων. Υποστηρίζουμε πλήρως τον αγώνα των φτωχών αυτόχθονων για την υλοποίηση των κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων τους σε ολόκληρη την ήπειρο. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας με τους λαούς της Αφρικής και τις μειονότητες των ΗΠΑ που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής δεν είναι πλήρης χωρίς την ολοκλήρωση της Αφρικής.

9. Απορρίπτουμε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ως λύση στα προβλήματα και τις ανάγκες των λαών μας, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο γνωστό αποτελεσματικό μέσο για την εμβάθυνση της φτώχειας, της δυστυχίας, της ανισότητας και της άνισης κατανομής. Υπάρχει, δυστυχώς, μια μειονότητα που επιμένει να προσπαθεί να επιβάλει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Είμαστε αντίθετοι με την οικονομική λιτότητα που επιβάλλει η Τρόικα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ωφελεί μόνο το πλουσιότερο 1% της κοινωνίας και είμαστε αντίθετοι ειδικά στη λιτότητα της Τρόικας κατά της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας. Καταδικάζουμε την «πολιορκία» και την πίεση με την οποία η Τρόικα και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαραίνουν την Ελλάδα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει και συνεργάζεται σε παράνομες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον κυρίαρχων εθνών σε πολύ δαπανηρούς πολέμους που επιδεινώνουν και δυσχεραίνουν τη λιτότητα εις βάρος των λαών της Ευρώπης. Όχι στην ευρωπαϊκή συμμετοχή σε παράνομους πολέμους.

10. Επιβεβαιώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως η TLC, η TPC, η TISA και η Συμμαχία του Ειρηνικού διότι αποτελούν μια βάρβαρη επίθεση στα κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών, όπου εφαρμόζονται οι εν λόγω συμφωνίες. Εμείς, λοιπόν, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το εξωτερικό χρέος των χωρών μας είναι ανείσπρακτο και ανεξόφλητο, καθώς είναι παράνομο και ανήθικο.

11. Διαδηλώνουμε και προσκαλούμε σε έναν παγκόσμιο αγώνα για την υπεράσπιση των φυσικών μας πόρων, της βιοποικιλότητας, της επισιτιστικής μας κυριαρχίας, των κοινών μας αγαθών, της μητέρας γης και των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας. Ο αγώνας για την εργασία, την αξιοπρεπή εργασία και τους μισθούς, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον συνδικαλισμό, το δικαίωμα στην απεργία, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την υγεία των εργαζόμενων, τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, το σεβασμό προς τους μετανάστες, την κατάργηση της παιδικής και καταναγκαστικής εργασίας, τη δικαιοσύνη και την ισότητα των δύο φύλων. Όλα αυτά είναι και θα είναι εφικτά αν εργαστούμε με ενότητα και οικοδομήσουμε την ευρύτερη συμμαχία των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ικανή να αντικαταστήσει το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μπλοκ εξουσίας με ένα κοινωνικό και πολιτικό μπλοκ που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λαών μας και να θέσει τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα του ανθρώπου στο επίκεντρο του έργου του.

 

– Τη στήριξή μας για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων

12. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού και καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της, ακολουθώντας το παράδειγμα της κυβέρνησης της Σουηδίας, να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος και απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων άρση του αποκλεισμού της Γάζας, καθώς και το σεβασμό των ανθρωπίνων, εθνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

 

– Όχι στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ

13. Καταδικάζουμε σφόδρα τη στρατιωτικοποίηση και την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και σε μέρη της Ουκρανίας για να ενισχύσει τη σφαίρα επιρροής της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

 

– Την αντίθεσή μας στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

14. Καταδικάζουμε σφόδρα την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η απανθρωπιά και έλλειψη της παραμικρής υπεράσπισης του δικαιώματος στη ζωή, προκαλεί χιλιάδες θανάτους στη Μεσόγειο και αλλού. Καταδικάζουμε, επίσης, τον όλο και πιο διαδεδομένο ρατσισμό, και όλες τις εκδηλώσεις ξενοφοβίας που χρησιμοποιούνται συχνά από ευρωπαϊκά κόμματα της Δεξιάς που επιδιώκουν την πολιτική και εκλογική κεφαλαιοποίηση παρουσιάζοντας ψευδώς τις κοινότητες των μεταναστών ως την αιτία της ανεργίας, της έλλειψης πολιτικής για τους άστεγους και των οικονομικών προβλημάτων της κοινωνίας, μετατρέποντας τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

 

– Τη στήριξή μας στην αναθεώρηση του ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης

15. Οι μεγάλες εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης προβάλουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης του εταιρικού κεφαλαίου στον κόσμο και ως εκ τούτου ανταποκρίνονται στα ισχυρά συμφέροντα γιγαντιαίων επιχειρήσεων που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα σε οποιαδήποτε προσπάθεια διεκδίκησης της εθνικής κυριαρχίας και της αντι-νεοφιλελεύθερης ατζέντας οποιασδήποτε κυβέρνησης στον κόσμο. Αυτά τα μέσα είναι ένα ισχυρότατο όπλο δαιμονοποίησης και αποσταθεροποίησης των εν εξελίξει προοδευτικών διαδικασιών στη Λατινική Αμερική. Για να αλλαχθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που χρειάζεται μια αλλαγή της κοινωνίας. Εν τω μεταξύ, θα οργανώσουμε τα δικά μας μέσα ενημέρωσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, επί τη βάσει των κοινών κοινωνικών συμφερόντων. Η κατευθυντήρια αρχή των κοινωνικών μας μέσων είναι η αντικατάσταση της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας με μια προοδευτική ιδεολογία που θα έχει ως κατευθυντήριο νήμα την κοινωνική και δημοκρατική ανάπτυξη, τη συμμετοχή των πολιτών και τα κοινωνικά δικαιώματα των λαών.

16. Εμείς οι λαοί της Δικής μας Αμερικής και της Ευρώπης θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αντιτιθέμενοι σε όλες τις μορφές διακρίσεων, καταπίεσης, εκμετάλλευσης, ρατσισμού, αποκλεισμού και κοινωνικής αδικίας, στον νεοφιλελευθερισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αγωνιζόμενοι για την ειρήνη, την ισότητα, τη συμμετοχική δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο.

 

11 Ιουνίου 2015

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!