Επιβεβαιώνεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους

 

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία είναι μια υπόθεση που υποστηριζόταν από πληθώρα ενδείξεων, αλλά ήταν δύσκολο να αποδειχτεί. Ωστόσο, τώρα, έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τα οποία κατάφερε να αποκτήσει η αμερικανική νομική οργάνωση Judicial Watch, παρέχουν αποκαλυπτικά δεδομένα. Τα έγγραφα αυτά αναφέρουν ξεκάθαρα ότι η Δυτική υποστήριξη προς την ένοπλη αντιπολίτευση στο συριακό καθεστώς του προέδρου Άσαντ εκδηλώθηκε από την αρχή της σύγκρουσης, ακριβώς με την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα Ισλαμικό Κράτος το οποίο θα κατέλυε τη Συρία και θα διέκοπτε το «στρατηγικό βάθος του Ιράν και του Ιράκ»!

 

Απτές αποδείξεις και «προφητικά» έγγραφα

Ένα από τα έγγραφα που εκδόθηκε από το Πεντάγωνο τον Οκτώβριο 2012 αναφέρει λεπτομερώς τα όπλα που μεταφέρθηκαν στα τέλη Αυγούστου 2012 από τη Βεγγάζη της Λιβύης στη Συρία. Τα όπλα προέρχονταν από τα αποθέματα του στρατού του Καντάφι που είχε ήδη καταρρεύσει, με τη «βοήθεια» των ΗΠΑ και άλλων Δυτικών δυνάμεων. Κρίσιμες φράσεις του εγγράφου (για παράδειγμα το ποιος έκανε τη μεταφορά) έχουν παραλειφθεί. Όμως η λεπτομερής περιγραφή του εξοπλισμού και του τρόπου μεταφοράς καταδεικνύει την πολύ στενή συνεργασία των ΗΠΑ (αν όχι απευθείας ανάληψη της μεταφοράς) στον εξοπλισμό της ένοπλης «αντιπολίτευσης» της Συρίας.

Άλλο έγγραφο του Αυγούστου 2012, της DIA (Defense Intelligence Agency), γράφει ότι «οι Σαλαφίτες, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και η Αλ Κάιντα στο Ιράκ είναι οι βασικές δυνάμεις της εξέγερσης στη Συρία». Και λέει ότι η Αλ Κάιντα στο Ιράκ έπαιξε από την αρχή βασικό ρόλο στην ένοπλη εξέγερση – την οποία υποστήριξαν, όπως γράφει, «η Δύση, οι χώρες του Κόλπου και η Τουρκία». Αμέσως μετά ακολουθεί η σοκαριστική φράση: «Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, υπάρχει πιθανότητα εγκαθίδρυσης μιας διακηρυγμένης ή όχι οντότητας στην ανατολική Συρία, και αυτό ακριβώς θέλουν οι ξένες δυνάμεις που υποστηρίζουν την εξέγερση ώστε να απομονώσουν το συριακό καθεστώς, που θεωρείται το στρατηγικό βάθος της σιιτικής επέκτασης» (δηλαδή του Ιράν και του Ιράκ).

Επίσης το έγγραφο «προβλέπει» με φοβερή ακρίβεια τη δυνατότητα του Ισλαμικού Κράτους να προσελκύσει μαχητές από το εξωτερικό… Το ίδιο έγγραφο αναφέρει εξάλλου ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν θα πέσει, ένας παρατεταμένος πόλεμος θα συνεχίζεται και η Αλ Κάιντα του Ιράκ θα εγκαθιδρυθεί στις «αρχικές» της περιοχές, της Μοσούλης και του Ραμάντι. Πράγματι, η Μοσούλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος πέρυσι, ενώ το Ραμάντι πριν λίγες μέρες….

Με δυο λόγια, τρία χρόνια πριν, οι ΗΠΑ ανέμεναν την εγκαθίδρυση της οντότητας του Ισλαμικού Κράτους ως απευθείας συνέπεια της στρατηγικής τους στη Συρία. Οι «προφητικές ικανότητες» των υπηρεσιών είναι πραγματικά εκπληκτικές: «Το ISIS θα μπορούσε να κηρύξει Ισλαμικό Κράτος μέσω της ένωσης με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία». Αν και η γλώσσα του εγγράφου δεν είναι σαφής και πολλές φράσεις έχουν διαγραφεί, ωστόσο προκύπτει ότι αυτή η διχοτόμηση εμπίπτει στους επιδιωκόμενους στόχους των ξένων δυνάμεων.

 

Δυτική υποκρισία

Είναι αλήθεια ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πέρυσι είχε παραδεχτεί ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Τουρκία είχαν εξοπλίσει και χρηματοδοτήσει ένοπλες ομάδες, ορισμένες από αυτές «αμφίβολης υπόστασης», που στη συνέχεια εξελίχτηκαν στο Ισλαμικό Κράτος. Απέκρυψε βέβαια ότι αυτό γινόταν με την πλήρη γνώση, επίβλεψη και υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης!

Φυσικά η ιστορία με την υποστήριξη της τρομοκρατίας για την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών στόχων από τις ΗΠΑ πάει μακριά και πιάνει πολλές ηπείρους. Η υποστήριξη στους Ταλιμπάν δεν είναι καθόλου μεμονωμένη περίπτωση. Πρόκειται για «παραδοσιακή» κυνική τακτική των ΗΠΑ ώστε να προωθούν τα συμφέροντά τους, και καθορίζει τη διαμόρφωση των συμμαχιών τους, διεθνών και εγχώριων, φανερών ή «σιωπηρών». Κατά τα άλλα, «η Δύση πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας»…

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις παραπάνω αποκαλύψεις, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνάντηση της «συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους». Φυσικά απουσίαζαν όσοι πραγματικά αντιμάχονται την αποτρόπαια οργάνωση: οι Κούρδοι της Συρίας (αφού η Τουρκία έθεσε βέτο στη συμμετοχή τους), αλλά και το Ιράν. Η Γαλλία μάλιστα πιέζει για αποστολή επίγειων δυνάμεων στη Συρία ώστε να επιταχυνθεί η ανατροπή του Άσαντ! Τελικά, μετά τις επικρίσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάινταρ αλ Αμπάντι ότι τίποτα ουσιαστικό δεν γίνεται για να αναχαιτιστεί το Ισλαμικό Κράτος, δόθηκε η συγκατάθεση από τους «συμμάχους» να ανακαταλάβει η κυβέρνηση του Ιράκ, αν μπορεί(!), τις περιοχές που της ανήκουν.

 

Τίνα Στρίκου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!