Αμέσως μετά την επιβεβαίωση των «φόβων» του Αμερικανού πρέσβη περί ατυχήματος στο Αιγαίο και τον τραγικό θάνατο του Έλληνα πιλότου τον λόγο πήρε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ που συνέστησε σε Ελλάδα και Τουρκία «να λύσουν τις διαφορές τους μόνες και με διάλογο» στα πλαίσια των συμφερόντων και της ενότητας της συμμαχίας. Αναπάντητη έμεινε και αυτή η νατοϊκή πρόκληση. Σιωπή και για τη συνέχιση του οργίου παραβάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Μέχρι και το πρωθυπουργικό ελικόπτερο ενοχλήθηκε από τους Τούρκους με την απαίτηση να υποβάλει σχέδιο πτήσης στην Άγκυρα.

Και μετά πανηγύρια. Το Καστελόριζο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός. Αψήφησε τους φόβους του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας που φοβάται και αυτός ατυχήματα και «διαχειρίζεται σθεναρά» έναν «ακήρυκτο πόλεμο». Αναρωτιέται κανείς αν μπορούσε να γίνει πιο καθαρά γνωστός ο πανικός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Όλα αυτά αψήφησε ο Τσίπρας με την επίσκεψη στο Καστελόριζο. Όχι, ξεκαθάρισε, δεν πήγε να κάνει διάγγελμα ούτε να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας. Δεν κινδυνεύει άλλωστε ευρωπαϊκό έδαφος για το πολιτικό προσωπικό. Πήγε για να εγκαινιάσει έργο. Να βεβαιώσει για το τέλος των μνημονίων και να κάνει προτάσεις οικονομικής συνεργασίας και φιλίας στον γείτονα καθώς αρμόζει στο come back της «μεταμνημονιακής» Ελλάδας. Τρανή απόδειξη ισχύος και αυταπόδεικτη όσο το τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας για τις επόμενες δεκαετίες.

Το πανηγυριώτικο κλίμα πήγε να χαλάσει μια ομάδα εκδρομέων που έβαλε μια σημαία σε μια νησίδα στη μέση περίπου του Αιγαίου. Όρθωσε το ανάστημα της η κυβέρνηση μπροστά στην πρόθεση των Τούρκων να την κατεβάσουν. Μην σηκώνεται σημαίες παιδιά σε ελληνικό έδαφος, βροντοφώναξε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος. Δεν κάνουν οι πολίτες εξωτερική πολιτική, διευκρίνισε. Καθόλου δεν στεναχωρήθηκε, αυτή τη φορά, που ομοφρόνησε με Λοβέρδους, Αδώνιδες και σια…

Ήρεμα παιδιά με τις σημαίες. Μας χαλάνε την εικόνα. Μας χαλάνε το παραμύθι. Ούτε στα μπαλκόνια ρε παιδιά. Μην ξεχνάτε και το «αριστερό πρόσημο»…

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!