Τι κάνει μία συναυλία ξεχωριστή τόσο, ώστε το Mega να ενοχληθεί και, με πρόχειρους υπολογισμούς, τους 35 χιλιάδες συμμετέχοντες να τους παρουσιάσει μόλις 2 χιλιάδες;

Όλα. Το διαφορετικό κλίμα που ένιωθες με το που έμπαινες στο χώρο. Δεν ήταν απλά μια συναυλία, έπαιρνες μέρος σε μια γιορτή αντίστασης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας και αυτή τη γιορτή ολόκληρο το σύστημα της διαπλοκής δεν μπόρεσε να τη θάψει. Ήταν μία γιορτή γεμάτη μηνύματα και απαντήσεις.
Σαράντα πέντε καναλάρχες και 60 παπαγάλοι ολημερίς θεμελίωναν τη θεωρία των «2 άκρων», για να ’ρθει μια συναυλία να τη γκρεμίσει σ’ ένα βράδυ, και οι φωνές που έτρεξαν να ανακοινώσουν την ύπαρξη ενός ακόμη άκρου στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, να πέσουν στο κενό. Ήταν τόσο δυναμική και μαζική η απάντηση, που σίγουρα τους ενόχλησε 35.000 «άκρα» να τραγουδούν ότι ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία είναι αγώνας για τη ζωή και το μέλλον, αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ότι ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι υπόθεση όλων μας.
Και τι είναι αυτό που μας έφερε τόσους πολλούς σε «μία συναυλία»;
Είναι η αλληλεγγύη σους άδικα φυλακισμένους αγωνιστές της Χαλκιδικής.
Είναι η αλληλεγγύη στους κάτοικους που στερούνται το δικαίωμα στη ζωή και το μέλλον.
Είναι ότι «δεν μπορείς να απέχεις από αυτό το πράγμα! Αυτό είναι πατριωτισμός! Πατριωτισμός είναι το να αγαπάς τον τόπο σου και να παλεύεις με νύχια και με δόντια, πώς κι αυτός ο τόπος θα συνεχίσει να υπάρχει και θα μπορέσουν να τον χαρούν οι άλλοι άνθρωποι που έρχονται μετά από σένα. Κι όταν είσαι τέτοιος πατριώτης, τότε αγαπάς και τις πατρίδες όλων των ανθρώπων, όλων των άλλων, που είναι αλλού, που έχουν άλλους τόπους δικούς του, και που και αυτοί πρέπει να αγωνίζονται για τον τόπο τους» (Αλκίνοος Ιωαννίδης)  
Είναι, λοιπόν, ότι μαζευτήκαμε για έναν αγώνα για τη διέξοδο και το μέλλον, για έναν αγώνα που έχουμε υποχρέωση να κερδίσει. Οπλισμένοι με το θυμό, την ελπίδα και το δίκιο, μαζευτήκαμε τόσοι πολλοί γιατί το να σου αφαιρείται το δικαίωμα να ζήσεις και να ονειρευτείς στον τόπο σου είναι το πραγματικό άκρο.

Γ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!