Μνημόνια εναντίον Μνήμης

 

Διαβάζοντας για τα όσα πρόκειται να γίνουν στον Πειραιά και τους αρχαιολογικούς του χώρους, το μυαλό μου πήγε στον Αντωνάκη και την Ελενίτσα. Ήτοι στο ζεύγος Κοκοβίκου της τελευταίας ταινίας που γύρισε ο Γιώργος Τζαβέλλας και έχει αγαπηθεί όσο λίγες. Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα με τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία που γυρίστηκε το 1965, τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο και ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Θα μου πείτε, τι σχέση έχει αυτό με το ξεπούλημα της Ιστορίας μας που επιχειρείται μέσω Μνημονίων. Κι όμως. Το -σήμερα- γαλάζιο σπίτι της οδού Τριπόδων 32, όπου γυρίστηκε η ταινία, περιλαμβάνεται στα κτίρια που έχουν παραχωρηθεί προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πέρα από το γεγονός ότι ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος πολιτισμού και να φιλοξενήσει κομμάτια της κινηματογραφικής ιστορίας της πόλης, υπάρχει και μια άλλη, άγνωστη πτυχή της ιστορίας που ανακάλυψα διαβάζοντας ένα κατατοπιστικό κείμενο στο Μπλογκ Εφορεία Αρχαιοτήτων (https://eforeiaarxaiotiton.blogspot.gr).

Διότι αυτό το σπίτι -της Οθωνικής περιόδου- αναπαλαιώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε ανασκαφή τόσο μέσα στο χώρο του σπιτιού, όσο και στο αίθριο. Η ανασκαφή αποκάλυψε τμήμα της αρχαίας οδού Τριπόδων, ενώ σημαντικά ήταν και τα υπόλοιπα ευρήματα. Σε τμήμα επιγραφής γίνεται αναφορά στο αρχαίο Πρυτανείο του οποίου η ακριβής θέση δεν έχει εντοπιστεί.

«…Η άποψη ότι εκεί μπορεί να βρίσκεται το αρχαϊκό Πρυτανείο της Αθήνας δένει με την φράση του Παυσανία ότι από το Πρυτανείο ξεκινά η οδός Τριπόδων της οποία το βόρειο ίχνος δεν έχει αποκαλυφθεί… Η οικία θα μπορούσε, κάλλιστα, να φιλοξενήσει μια από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ που έχουν ανάγκη στέγης, αλλά επιπλέον μετά από μελέτη ν’ αποτελέσει το αίθριο της οικίας αρχαιολογικό χώρο στον οποίο ο επισκέπτης θα βλέπει τμήμα της οδού Τριπόδων, το μοναδικό ίσως ορατό τμήμα στην περιοχή που υπάρχει και δε θα χρειάζεται άδεια από τον ιδιοκτήτη για να το δει κάποιος…».

Ο συγγραφέας του άρθρου εγκαλούσε τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και συνέκρινε τον θόρυβο γύρω από την Αμφίπολη με το παράλληλο ξεπούλημα ενός σημαντικού χώρους στο κέντρο της πόλης.

Σήμερα, οι κυβερνήσεις πέφτουν, τα Μνημόνια έχουν επιστρέψει δριμύτερα και η μνήμη πέφτει θύμα τους…

 

 

Ο Ίταλο Καλβίνο και οι Αόρατες πόλεις του

 

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο μια σημαντική διημερίδα με θέμα Αόρατες πόλεις-αφιέρωμα στον Italo Calvino με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του. Ένας ξεχωριστός συγγραφέας σε ένα από τα βιβλία που έχουν αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά τους σε όσους έχουν ταξιδέψει μέσα στις σελίδες του. Ένα βιβλίο που δεν παύει να είναι επίκαιρο…

Η διημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και περιλαμβάνει διαλέξεις, workshops, εικονογραφική έκθεση και εικαστικές εγκαταστάσεις.

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου, Γιώργος Μπράμος και ο καθηγητής Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεράσιμος Ζώρας.

Θέματα των Workshops: Η Αθήνα ως Αόρατη Πόλη: αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και άλλοι καλλιτέχνες προσκαλούν το κοινό να την ανακαλύψει.

Χαρτογραφώντας το Αόρατο, Polis Painting-Εικαστική Πόλις- Μετασχηματισμοί του λόγου σε εικόνα στις Αόρατες Πόλεις του Italo Calvino, Η Ζωή ως Πόλη: μια συλλογική ανάγνωση της ζωής σε κρίση, Ιστορίες Κατοίκησης. Είσοδος ελεύθερη

Πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες: https://invisibleathens.tumblr.com/

Eπικοινωνία: [email protected]

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47.

 

 

Μια παράσταση για τον Σχολικό Εκφοβισμό

 

Σε αυτή την περίοδο κρίσης που τα παιδιά γίνονται κι αυτά θύματα μιας αδιέξοδης πολιτικής, τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού παίρνουν όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις,

Η εικονογράφος και συγγραφέας Πέγκυ Φούρκα με το βιβλίο της Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι (Εκδόσεις Ψυχογιός) βρήκε έναν τρυφερό τρόπο να μιλήσει γι’ αυτό το δύσκολο θέμα.

Με χαρά βλέπω, λοιπόν, ότι από αύριο (Κυριακή, 25 Οκτωβρίου) στο Θέατρο Αργώ της Αιμιλίας Υψηλάντη θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το βιβλίο να ζωντανεύει στη σκηνή.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Χανιωτάκη, ενώ η θεατρική διασκευή και οι στίχοι είναι της Πέγκυς Φούρκα και της Ευαγγελίας Κονδάκη-Καραμέτου.

Παίζουν: Μπέτυ Αποστόλου, Πέτρος Γεωργοπάλης, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Μαρία Ελευθεριάδη, Μάτα Καστρησίου, Άννα Κλάδη, Ελισάβετ Μπούρα, Πέτρος Πολίτης.

Πληροφορίες: Από 25 Οκτωβρίου 2015 – 24 Απριλίου 2016, κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Ελευσινίων 15, μετρό Μεταξουργείο, τηλ.: 210-5201684 (αύριο θα δοθούν δυο παραστάσεις: στις 11.30 και στις 3μ.μ.).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!