Paint it black!

«Τι τα ήθελες γάτο μου; Μετά τον γάμο, το αφεντικό σου, ο Μαρκήσιος του Καραμπά έφυγε νεότατος από τη ζωή. Η πριγκίπισσα κληρονόμησε την αμύθητη περιουσία που με την πονηριά σου πήρατε από τον φοβερό και τρομερό Μάγο. Κάτι παλιάνθρωποι λένε πως τον Μαρκήσιο τον ξέκανε η Πριγκίπισσα. Συκοφαντίες… Εσύ πού να τ’ ακούσεις όλα αυτά; Βρέθηκες φυλακισμένος, ξυπόλυτος, κατηγορούμενος για απάτη. Οι μπότες σου πουλήθηκαν μισοτιμής μια “Μαύρη Παρασκευή”. Έτσι ξεκίνησε ένα έθιμο που έφτασε ως τις μέρες μας. Τα άλλα είναι παραμύθια!»

Στο βιβλιαράκι μου «Η συνωμοσία της Χιονάτης» δίνω τη δική μου εκδοχή για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μαύρης Παρασκευής»

Μαύρης κυρίως για τους εργαζόμενους σε καταστήματα, που αντιμετωπίζουν την ξέφρενη καταναλωτική μανία των συμπολιτών μας… Βεβαίως υπάρχουν και τόσοι άλλοι που περιμένουν αυτή τη μέρα για να αποκτήσουν αντικείμενα που πιθανόν τους χρειάζονται και η τιμή τους τις υπόλοιπες… λευκές μέρες είναι απαγορευτική…

Μαύρη η Παρασκευή που πέρασε και για όσους μικροκαταστηματάρχες προσπαθούν να επιβιώσουν. Οι αλυσίδες που μπορούν να προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις «σπρώχνοντας» το στοκ τους, αφαιρούν το ελάχιστο οξυγόνο που άφησε η κρίση.

Οι «μαύρες Παρασκευές» ενισχύουν ολιγοπώλια και μονοπώλια.

Δεν είναι τυχαία η τεράστια διαφημιστική εκστρατεία από αλυσίδες όπως ο Κωτσόβολος.

«Έχω Μπλακ Φράιντεϊ και στο χωριό μου». Αφού γελάσουμε όλοι μαζί με το χιούμορ των διαφημιστών στην πολύ έξυπνη αυτή ταινία προώθησης που κατακλύζει μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τηλεόραση, ας κλάψουμε όλοι μαζί για τα καταστήματα που θα εξαφανιστούν στο σκοτάδι των μαύρων Παρασκευών.

Η Αριστερά, εντός ή εκτός εισαγωγικών, κυβερνώσα και «αντεξουσιαστική», ευρωπαϊκή ή ανατολίτικη, δεν έχει να πει ούτε λέξη.

Κι όλοι βολευόμαστε λίγο πολύ. Το κινητό εκείνο που ήταν απλησίαστο θα γίνει δικό μας. Το λάπτοπ τα έχει παίξει. Θα πάρουμε καινούργιο και με δόσεις.

Οι αλυσίδες μας αγαπάνε. Θα τις κάνουν άτοκες και με κάρτα. Μέχρι να μας πνίξουν τα διάφορα «πάγια» που κυνηγώντας να τα πληρώσεις δεν θα βγάζεις ούτε τσιμουδιά.

Μόνο στο Public βρίσκεις 1.5 εκατομμύριο προϊόντα σε Black Friday τιμές, λέει η διαφήμιση που έλαβα στο μέιλ μου καθώς γράφω αυτές τις γραμμές.

I look inside myself and see my heart is black
I see my red door I must have it painted black
Maybe then I’ll fade away and not have to face the facts
It’s not easy facin’ up, when your whole world is black

Τραγουδούσαν σε ανύποπτο χρόνο οι Rolling Stones…

Δεν είναι μόνο οι Παρασκευές μαύρες δυστυχώς…

Κι εμείς, με την «ευκαιρία» που αρπάξαμε χθες, γράφουμε ένα κείμενο εναντίον του καπιταλισμού…

Θόδωρος Παπαγιάννης: Μεταμορφώνοντας ένα χωριό σε Μουσείο

Έχοντας διαβάσει το βιβλίο «Τα φαντάσματα» του Θόδωρου Παπαγιάννη, είχα βρει ήδη εξαιρετικά ενδιαφέρον το έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη στον τόπο καταγωγής του.

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στα Ιωάννινα και συζητούσα πάλι γι’ αυτό. Μια φίλη που είχε την εμπειρία τις συμμετοχής σε δράσεις του χωριού-Μουσείου, ήταν πραγματικά συγκινημένη και ενθουσιασμένη. Αποφάσισα κι εγώ να πάω στην πρώτη ευκαιρία.

Και μέχρι να το πω, το Ελληνικό Ιωαννίνων καταφθάνει στο Χαλάνδρι:

Η Zivasart Gallery, ο Δήμος Χαλανδρίου και η Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου διοργανώνουν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Χατζηκώνστα (Λεωφ. Κηφισίας 374) τιμητική εκδήλωση αναφορικά με το έργο του Θεόδωρου Παπαγιάννη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ελληνικό Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης ποίησης και γλυπτικής με τίτλο «ΟΒΙΔΙΑΝΑ» που φιλοξενείται στην παρακείμενη Zivasart Gallery.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού χαιρετήσουν εκπρόσωποι των διοργανωτών, θα προλογίσει ο καθηγητής-ποιητής Αντώνης Μακρυδημήτρης και θα μιλήσει ο ίδιος ο Θ. Παπαγιάννης για την εμπειρία του αυτή.

Θα ακολουθήσουν δυο βίντεο-προβολές με θέμα αφ’ ενός τη λειτουργία και τη μορφή που έχει πάρει το Μουσείο-Σχολείο του Ελληνικού Ιωαννίνων και αφ’ ετέρου την ευρύτερη εικαστική δράση στους δημόσιους χώρους της περιοχής μέσα από τα ετήσια συμπόσια γλυπτικής που λαμβάνουν χώρα επί τόπου υπό την καθοδήγηση του Θ. Παπαγιάννη.

Την εκδήλωση θα κλείσουν τραγούδια και χοροί της περιοχής αυτής των Ιωαννίνων που θα εκτελέσει η Χορευτική ομάδα Ηπειρώτικων Χορών και η Χορωδία Παραδοσιακού και Πολυφωνικού τραγουδιού της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!