Πλίνθοι και ξύλα και… Κεραμέως ατάκτως ερριμμένα

«καλὸν δὲ καὶ τὸ τακτικὸν εἶναι· πολὺ γὰρ διαφέρει στράτευμα τεταγμένον ἀτάκτου, ὥσπερ λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν» (Ξενοφών)

«Άρχισε η σχολική χρονιά και κανένας δάσκαλος δεν υπάρχει στο Δημοτικό σχολείο του Καστελόριζου» (Η είδηση)

Διαβάζω: «Όπως κατήγγειλε η κάτοικος και λυκειάρχης στο Καστελόριζο, Μπέτυ Μούζακ, μιλώντας στον realfm, «αυτό που έχει γίνει φέτος στο Δημοτικό είναι άνευ προηγουμένου. Δεν υπάρχει κανένας δάσκαλος».

«Η Διεύθυνση από τη Ρόδο έστειλε εκτάκτως έναν δάσκαλο με απόσπαση από την Χάλκη, ίσα-ίσα για να ανοίξει το σχολείο, να γίνει ένας αγιασμός για να μην λένε ότι δεν υπάρχει δάσκαλος στο νησί», ανέφερε.

«Το σχολείο είναι τριθέσιο, υπάρχουν 20 παιδάκια στο Δημοτικό. Πρέπει να περιμένουμε τώρα τη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών για να τοποθετηθεί ένας δάσκαλος, δύο, τρεις. Πέρσι ήταν τρεις δάσκαλοι και ήταν στην ώρα τους και οι τρεις… Ο δάσκαλος από τη Χάλκη θα καθίσει μέχρι να έρθει έστω ένας δάσκαλος για να βγάλει τη χρονιά»…

Κατά τα άλλα, η θλιβερή υπουργός Θρησκευμάτων (γιατί Παιδείας δεν τη λες), Νίκη Κεραμέως, μας λέει ότι στόχος της είναι η Ιστορία «να πάψει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα» αλλά «να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση».

Κλασική ψευδο- εθνικοφροσύνη της Δεξιάς. Φανφάρες και παρελάσεις, το «μεγαλείον της φυλής», η «πολεμική αρετή των Ελλήνων» και όταν έρθει η κρίσιμη ώρα, ξεπούλημα των πάντων. Και της ίδιας της χώρας βεβαίως.

«Εθνική συνείδηση» αλλά το ακριτικό Καστελόριζο, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, αφημένο κυριολεκτικά στην τύχη του.

Εγώ υπογράφω ως Ηρόστρατος, αλλά άλλοι είναι οι σημερινοί Ηρόστρατοι, καθώς φαίνεται.

Την φράση του Σωκράτη –που παραθέτει ο Ξενοφών και χρησιμοποίησα ως μότο στην αρχή– πέρα από το λογοπαίγνιο με το επίθετο της υπουργού, την έβαλα για να τονίσω την άλλα αντ’ άλλων πολιτική. Ο Σωκράτης μιλάει για έναν διαλυμένο στρατό χωρίς οργάνωση, έτοιμο να ηττηθεί. Κι εδώ μια Παιδεία χτισμένη όπως να ‘ναι…

Το παιχνίδι με τους αναπληρωτές συνεχίζεται χρόνια τώρα. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το Δημοτικό στο Καστελόριζο ξεκινά τη σχολική χρονιά χωρίς δασκάλους.

Αντί να δοθούν κίνητρα για να εγκατασταθούν άνθρωποι στο Καστελόριζο, γίνεται το κάθε τι για να φύγουν κι αυτοί που έχουν μείνει…

Με την πολιτική της κάθε Κεραμέως θα έχουμε ψευδο-εθνική συνείδηση, μόνο που δεν θα υπάρχει… έθνος…

Oresteia Reversed

Μέχρι αύριο Κυριακή έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση Κόμικς Oresteia Reversed στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Συμμετέχουν 22 σύγχρονοι καλλιτέχνες που δημιουργούν πρωτότυπες ιστορίες από την τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια, με έμφαση στις Ευμενίδες.

Καλλιτέχνες από τον χώρο των κόμικς, καλλιτέχνες με αφετηρία τις εικαστικές τέχνες, επανεξετάζουν έννοιες όπως Δίκαιο, Δικαιοσύνη, Πόλις, Πολίτης, Αυτοδικία, Νέμεσις, Ύβρις, Δημοκρατία, Ισονομία και Ισοτιμία, Προσωπική και Συλλογική Ευθύνη.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee) Fokshee, Δήμητρα Αδαμοπούλου Dimitra Adamopoulou, Δημήτρης Αναστασίου Dimitris Anastasiou, Θωμάς Βαλιανάτος Thomas Valianatos, BLEΣΣΕD Blessed Zines, Γιάννης Γαλαίος Giannis Galeos, Γεωργία Ζάχαρη Georgia Zachari, Αυγή Κανάκη Avgi Kanaki, Βάλια Καπάδαη Valia Kapadai, Θανάσης Καραμπάλιος Thanasis Karampalios, Θωμάς Κεφαλάς Thomas Kefalas, Kristanz Xristina Kupraiou, Δέσποινα Μανώλαρου Despina Manolarou, Γιώργος Μικάλεφ George Micalef, Mekl Mikkel Sommer, Μάριος Μπόρας Marios Boras, No Budget Epics No Budget Epics,  Αλκυόνη Παπακωνσταντοπούλου (Poisoner) Poisoner, Μιχάλης Σιγάλας Michael Sigalas, Στέλλα Στεργίου Stella Stergiou, Νίκος Τσουκνίδας – Μαρία Καραζάνου Nikolas Tsouk – Maria Karazanou, Ρομπέρτα Γιαϊτζόγλου Watkinson Roberta Giaitzoglou Watkinson.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή Calliope Liadi, Εικαστικός, Καλλιτεχνική Σύμβουλος του Προγράμματος.

Η έκθεση αποτελεί μέρος των δράσεων του ερευνητικού και καλλιτεχνικού προγράμματος Μεγάλες Αφηγήσεις – Η Επιστροφή (Grand Narratives The Return) το οποίο διερευνά τη συνάντηση της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας με τις Πολιτικές Επιστήμες.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά και Σαββατοκύριακα 18:00-22:00. Είσοδος Ελεύθερη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!