Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι, στη σημερινή Τουρκία, η βίαιη επίθεση στα δικαιώματα και την ίδια τη ζωή όσων αντιστέκονται στα σχέδια του Ερντογάν ίσως και να ξεπερνά τα «πέτρινα χρόνια» που βίωσε η γειτονική χώρα στη δεκαετία του ’80. Πέρα από τη συνέχιση της «δραστηριοποίησης» της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, και ιδίως στη Συρία, εδώ και βδομάδες οι άμαχοι πολίτες στις κουρδικές επαρχίες υποφέρουν από τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» του τουρκικού στρατού και το δολοφονικό αποκλεισμό ολόκληρων πόλεων. Στην Τζίζρε και άλλες κουρδικές πόλεις χιλιάδες κάτοικοι επιβιώνουν μετά βίας εγκλωβισμένοι σε υπόγεια, αφού τα τουρκικά τεθωρακισμένα και οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν οτιδήποτε κινείται. Τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και της δίψας, ενώ οι τραυματίες πεθαίνουν κατά δεκάδες αφού έχει απαγορευθεί η προσέγγιση ασθενοφόρων!

Όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν χάρη και στη συνένοχη σιωπή της Δύσης, που συγκαλύπτει τα «κατορθώματα» της Άγκυρας. Πέρα από τις ΗΠΑ που θέλουν να αναχαιτίσουν τη ρωσική παρουσία, οι «μεγάλες» ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν το μάτι στον Ερντογάν, ελπίζοντας ότι θα συγκρατήσει τα εκατομμύρια των προσφύγων. Έχοντας βέβαια και την Ελλάδα σαν… δεύτερη γραμμή άμυνας απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η άμεση επέμβασή τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, την οποία έχουν κυριολεκτικά ανατινάξει. Οι ευρωπαϊκές πλάτες βοηθούν το τουρκικό καθεστώς να ανακτά το θράσος του, που είχε υποστεί πλήγμα εξαιτίας της αντιπαράθεσής του με τη Ρωσία και των ηττών που υπέστησαν οι σύμμαχοί του στη Συρία. Η «πολιτισμένη» Δύση γενικά, και πιο συγκεκριμένα η «δημοκρατική» Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι για άλλη μια φορά ο ηθικός αυτουργός διαρκών εγκλημάτων…

 

Πογκρόμ διώξεων εναντίον Τούρκων πανεπιστημιακών

«Ενοχοποιητικό στοιχείο» το facebook στην Τουρκία του Ερντογάν

 

Πρόσφατα είχαμε φιλοξενήσει στον Δρόμο (φ. 295, σ. 15) συνέντευξη που μας παραχώρησαν δύο Τούρκοι διανοούμενοι, η ακαδημαϊκός Σιμπέλ Οζμπουντούν και ο συγγραφέας και ακτιβιστής Τεμέλ Ντεμιρέρ. Παρουσιάζοντας τη συνέντευξη, χαρακτηρίζαμε ως «γενναίους» τις εκατοντάδες των διανοουμένων της γειτονικής χώρας, που παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή καταγγέλλοντας την κρατική τρομοκρατία και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο λόγος ήταν ότι αυτές καθαυτές οι απόψεις τους θεωρούνται «εγκληματικές» από το καθεστώς της Άγκυρας, και ανά πάσα στιγμή οι εκ προοιμίου «ένοχοι» μπορεί να διωχθούν και να φυλακιστούν μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να τις διατυπώσουν δημόσια.

Τις επόμενες κιόλας μέρες η τουρκική «δικαιοσύνη» έσπευσε να ασκήσει δίωξη εναντίον των 1.128 πανεπιστημιακών που δημοσίευσαν έκκληση υπέρ της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του τουρκικού κράτους και του κουρδικού κινήματος, και συνέλαβε αρκετούς από αυτούς. Η Σιμπέλ Οζμπουντούν έτυχε, πάντως, ιδιαίτερης μεταχείρισης: πέραν των κατηγοριών για την έκκληση που συνυπέγραψε, παραπέμπεται σε δύο επιπλέον δίκες για αναρτήσεις που πραγματοποίησε στη σελίδα της στο facebook! Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη της καθολικής, μέχρι παράνοιας πλέον, έλλειψης ανοχής απέναντι σε όσους τολμούν να αντιτίθενται στα σχέδια του νεοσουλτάνου Ερντογάν, και ιδίως στο όργιο δολοφονικής βίας που έχει εξαπολύσει ο στρατός εναντίον των αμάχων Κούρδων και κατά του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

 

ozbudun

Κατηγορητήριο 1: Θα ήταν γελοίο αν…

Στο πρώτο κατηγορητήριο αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Η κα Οζμπουντούν υποκινεί ανοιχτά τον κόσμο σε παράνομη και εγκληματική δράση, έχοντας κοινοποιήσει μια εικόνα που απεικονίζει ένα άτομο με καλυμμένο το πρόσωπο, το οποίο κρατά κάτι σαν μολότοφ στο χέρι του. Στο φόντο της εικόνας απεικονίζεται μια διαδήλωση. Η κα Οζμπουντούν έχει προσθέσει ένα σχόλιο, όπου γράφει: “Ας είναι οι κανόνες δικοί σας – Δική μας είναι η επανάσταση!”. Επίσης έχει μοιραστεί το εξής απόσπασμα από ποίημα του Τζαν Γιουτζέλ- Can Yücel [ΣτΜ: διάσημος αριστερός Τούρκος ποιητής]: “Θέλω η χώρα να μοιραστεί: κομματικοί, δουλοπρεπείς και τιποτένιοι από τη μία πλευρά – Αξιοπρεπείς, έντιμοι και πατριώτες του μόχθου από την άλλη”. Προσθέτει δε το σχόλιο: “Ας μοιραστεί η χώρα”. Δεδομένου ότι η κατηγορούμενη είναι ακαδημαϊκός με πολλούς φοιτητές, και δεδομένου ότι είναι πολλοί οι μασκοφόροι που συχνά προκαλούν ζημιές στην αστυνομία, τα δημόσια κτήρια και τα αυτοκίνητα ανά την επικράτεια με χρήση μολότοφ, ρίψη πετρών και ξύλων, το εν λόγω πρόσωπο είναι ύποπτο για πρόκληση υποκίνησης πράξεων άμεσου κίνδυνου, όπως προβλέπεται και τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 214/1 και 53/1 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα».

Η γελοιότητα του κατηγορητηρίου είναι προφανής. Θα άξιζε μόνο ειρωνεία, εάν δεν εγκυμονούσε τον, υπαρκτότατο στη «σύγχρονη και δημοκρατική» Τουρκία, κίνδυνο της φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 έτη (άρθρο 214/1, «υποκίνηση σε εγκληματική δράση»), καθώς και της απόλυσης από το πανεπιστήμιο και στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων (άρθρο 53/1).

 

Κατηγορητήριο 2: «Τρομοκράτισσα» η ακαδημαϊκός

Το δεύτερο κατηγορητήριο είναι εξίσου αβάσιμο, αλλά ακόμη πιο βαρύ: η Σιμπέλ Οζμπουντούν κατηγορείται, και πάλι με μοναδικό «στοιχείο» φωτογραφίες που μοιράστηκε στη σελίδα της στο facebook, για «προπαγάνδα υπέρ της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ/KCK». Φυσικά οι επίμαχες φωτογραφίες δεν έχουν καμιά σχέση με το ΡΚΚ, αλλά η τουρκική «δικαιοσύνη» τις συσχετίζει ετσιθελικά με αυτό. Οι κατηγορίες εμπίπτουν στο άρθρο 7/2 του «αντιτρομοκρατικού» νόμου, που τιμωρεί με βαριές ποινές κάθειρξης την «υποστήριξη και προπαγάνδιση τρομοκρατικών οργανώσεων», και επιπλέον στο άρθρο 53/1 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα που υπάρχει και στο πρώτο κατηγορητήριο.

Η πρώτη δίκη της Σιμπέλ Οζμπουντούν θα ξεκινήσει την επόμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, στο 35ο Πρωτοδικείο, ενώ η δεύτερη (με τις βαρύτερες κατηγορίες) στις 20 Απριλίου, στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Ήδη πολλοί διανοούμενοι και κινήματα απ’ όλο τον κόσμο κινητοποιούνται για να συμπαρασταθούν στην Σιμπέλ Οζμπουντούν και σε όλους τους προοδευτικούς πανεπιστημιακούς που διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν για τις απόψεις τους.

 

Κουήν Μινασιάν

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!