Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν αναδειχτεί σε ένα θαυμάσιο μέσο ανακύκλωσης και απόσβεσης της διαφθοράς, αυτού του εντελώς απαραίτητου λιπαντικού της μηχανής της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Όπως έχει πανηγυρικά αποδειχτεί, από τη Siemens έως τα δομημένα ομόλογα και τα οπλικά συστήματα, οι ρίζες βρίσκονται στο αμαρτωλό πλέγμα: πολυεθνικό κεφάλαιο – εγχώριοι υπεργολάβοι – δικομματισμός. Εξυπηρετούν ταυτόχρονα οι εξεταστικές τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες αποπροσανατολισμού και κατασκευής ενός στημένου σκηνικού.Αυτά ακριβώς τα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης του δικομματικού αστισμού επιβεβαιώθηκαν με την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Δύο νέα στοιχεία έχουν αξία εδώ. Το πρώτο: έχουν συσσωρευτεί πολλά και δεν είναι εύκολη υπόθεση η συγκάλυψη, πολλές υποθέσεις έχουν διαχρονικό χαρακτήρα και προφανή δικομματική συνενοχή. Το δεύτερο: η χρονική συγκυρία δημιουργεί ένα εκρηκτικό δυνητικά μείγμα της οικονομικής κρίσης, της λαϊκής οργής και της απαξίωσης του πολιτικού κατεστημένου. Η κυβερνητική πλειοψηφία αξιοποιεί τις εξεταστικές επιτροπές ως επικοινωνιακές επιδείξεις κάθαρσης, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ως ευκαιρία εσωκομματικής εκκαθάρισης ή συσπείρωσης.
Έχουμε, πλέον, τα δεδομένα για το Βατοπέδι και τη Siemens. Η ολοκλήρωση της επιτροπής για το Βατοπέδι καταλήγει, κατά το σύνηθες, σε διαφορετικά πορίσματα. Το ΠΑΣΟΚ αθωώνει τα στελέχη της δικής του κυβερνητικής θητείας, που άνοιξαν το δρόμο της άθλιας συναλλαγής και αφού φέρθηκε με το γάντι στον πρώην πρωθυπουργό, παραπέμπει όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς της Ν.Δ., εκ του ασφαλούς, αφού για την παραγραφή θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο. Η Ν.Δ. από την άλλη, από κοινού με το ΛΑΟΣ και το συγκρότημα Αλαφούζου (με ασυγκράτητη βουλιμία προσβλέπει στις «μεγάλες δουλειές» στην καρδιά της κρίσης), επιχείρησε την ολοκληρωτική «κάθαρση»: δεν υπήρξε κανένα σκάνδαλο! Ενδιαφέρουσα πρόβα για τι σημαίνει στο θαυματουργό «μείγμα πολιτικής» η «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, που αποτελεί την προμετωπίδα του προγράμματός της Ν.Δ. για απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Κατά τα άλλα, η ηγεσία Σαμαρά επιβεβαίωσε τη συμμαχία της με την πλευρά Καραμανλή στις δύσκολες ισορροπίες της δεξιάς παράταξης.
Η πορεία της εξεταστικής για τη Siemens δεν αντέχει σε σχολιασμό. Το τελευταίο επεισόδιο της φαρσοκωμωδίας: ταξίδι στη Γερμανία, όπου απαγορεύεται η ερώτηση «πού πήγαν τα λεφτά». Ο Α. Σαμαράς έχει δίκιο: το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς εξεταστικές, μόνο που και γι’ αυτόν αποτελούν μία κάποια λύση.

Δ.Υ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!