Ο Ιανουάριος του 2022 ίσως αποδειχθεί ο σκληρότερος μήνας για την πανδημία στην Ελλάδα μέχρι τώρα, αφού μέχρι και τις 27/1 έχουν ήδη ανακοινωθεί 2.234 θάνατοι, περισσότεροι σχεδόν από οποιονδήποτε άλλο μήνα. Βασική αιτία; Ότι ενώ τα ελληνικά νοσοκομεία ήταν ήδη υπερφορτωμένα πριν την έλευση της Όμικρον, η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε –για ακόμα μια φορά– τη δημόσια υγεία ενώ παράλληλα με τα μέτρα που πήρε δημιούργησε χάος.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο τρέχων μήνας, από την 1/09/2021 έως και τις 27/01/2022 έχουν πεθάνει 9.340 άνθρωποι εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν χάσει την ζωή τους 5.453 άνθρωποι. Αυτό και μόνο το γεγονός θα έπρεπε να προβληματίσει για την ασκούμενη πολιτική, δεδομένου ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δεν υπήρχαν εμβόλια αλλά και η γνώση μας για τον ιό και την αντιμετώπιση του ήταν μικρότερη.

Η μεγάλη αλλαγή από την αρχή του φθινοπώρου μέχρι σήμερα είναι η εφαρμογή του νέου υγειονομικού καθεστώτος μέσω της εργαλειοποίησης του εμβολιασμού. Όλα τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέσα σε αυτή την περίοδο οδήγησαν ουσιαστικά στον διπλασιασμό σχεδόν των θανάτων

Η μεγάλη αλλαγή από την αρχή του φθινοπώρου μέχρι σήμερα είναι η εφαρμογή του νέου υγειονομικού καθεστώτος μέσω της εργαλειοποίησης του εμβολιασμού. Όλα τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέσα σε αυτή την περίοδο οδήγησαν ουσιαστικά στον διπλασιασμό σχεδόν των θανάτων. Αρχικά, η αναστολή των υγειονομικών που δεν είχαν εμβολιαστεί έθεσε ένα κρίσιμο δυναμικό εκτός των νοσοκομείων δημιουργώντας τεράστια κενά στο ΕΣΥ. Έπειτα, οι συνεχώς μειούμενοι προϋπολογισμοί για την Υγεία, η πριμοδότηση των ιδιωτικών κλινικών, το κλείσιμο των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης με πρόσχημα τον εμβολιασμό, είναι μερικά από τα μέτρα που οδήγησαν και οδηγούν στο πλήρες ξεχαρβάλωμα του ΕΣΥ. Παράλληλα, στην κοινωνία προωθήθηκαν μέτρα που θυμίζουν απαρτχάιντ, μέσα από το υγειονομικό πιστοποιητικού, τον διαρκή κοινωνικό έλεγχο, τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, μέτρα που όχι μόνο έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η δυσπιστία απέναντι στη κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και δημιούργησαν χώρους ελεύθερης διασποράς του ιού. Είναι φανερό πως τα παραπάνω, δεν έχουν καμία σχέση με τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη της κοινωνίας από την πανδημία, αντίθετα αποτελούν ένα πλαίσιο άσκησης βιοπολιτικής και ελέγχου πάνω στην κοινωνία, ενώ παράλληλα διαλύουν το ΕΣΥ για να κάνουν χώρο σε επίδοξους ιδιώτες.

Στον πίνακα είναι εμφανές ότι παρά τη σημαντική αύξηση του εμβολιασμού, ο αριθμός των θανάτων στη χώρα ανεβαίνει. Το προηγούμενο τετράμηνοο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό είχαμε αύξηση των θανάτων κατά 56% περίπου. Πράγμα που καταδεικνύει τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής που έχει οδηγήσει στη διάλυση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας και την υποστολή όλων των αναγκαίων μέτρων κοινωνικής προστασίας μέσω του πράσινου πάσου (υγειονομικό πιστοποιητικό).
1) Πλήρως εμβολιασμένοι (2 δόσεις)
2) Τα ποσοστά εμβολιασμού απεικονίζουν τις τιμές εκκίνησης και λήξης σε κάθε περίοδο
3) Η περίοδος δίνεται ενδεικτικά αν και είναι σαφώς μικρότερη του 4μήνου
Στοιχεία από το ourworldindata.org

Δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση με τη συνδρομή διαφόρων τηλε-ιατρών, αναγγέλλει για μια ακόμη φορά το τέλος της πανδημίας, ακόμη και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλες τις ανακοινώσεις των διεθνών οργανισμών. Αυτή τη φορά βέβαια δεν πρόκειται για μια ακόμη λανθασμένη εκτίμηση αλλά για μια πολιτική απόφαση. Επί της ουσίας, το τέλος που αναγγέλλεται δεν αφορά το ξεπέρασμα της πανδημίας και το πέρασμα σε μια κανονικότητα, αντίθετα πρόκειται για τη μονιμοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης των τελευταίων μηνών και τη μετατροπή της σε κανονικότητα. Όσα λέγονται περί συμβίωσης με το ιό, υπονοούν μια κατάσταση όπου οι θάνατοι θα θεωρούνται μέρος ενός «φυσικού φαινομένου», ενώ το μόνο όπλο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός, συχνά σε βάρος όλων των άλλων μέσων και μέτρων, όπως π.χ. τα φάρμακα, τα τεστ, τα μέτρα προφύλαξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο δεν μπαίνει ένα τέλος στο διχασμό αφού τα πρόστιμα, οι απαγορεύσεις και οι αναστολές παραμένουν σε ισχύ, αλλά και τα πιστοποιητικά των ήδη εμβολιασμένων θα λήξουν στις 7/2, εφόσον δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, πράγμα που θα τους εντάξει στην πολιτική κατηγορία των ανεμβολίαστων. Το ίδιο προβλέπεται να ισχύσει και για την τέταρτη ενισχυτική δόση, ενώ από εκεί και έπειτα δεν θα μιλάμε πλέον για ενισχυτικές δόσεις, αλλά για εμβόλιο τεσσάρων δόσεων (αν εν τω μεταξύ δεν χρειαστούν κι άλλες), χωρίς την ολοκλήρωση των οποίων θα θεωρείται κάποιος ανεμβολίαστος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!