Το Ισραήλ κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα μια οργανωμένη πίεση προς τις κυβερνήσεις-συμμάχους του, ζητώντας τους να διακηρύξουν ότι το διεθνές κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ-Αποεπένδυση-Κυρώσεις εναντίον του ισραηλινού κράτους) ισούται με αντισημιτισμό. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από τις επιτυχίες του κινήματος BDS, το οποίο πλήττει την προσπάθεια του Iσραήλ να «νομιμοποιήσει» την κατοχή της Παλαιστίνης. Ταυτόχρονα με αυτές τις πιέσεις, μια οικονομική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μάναμα του Μπαχρέιν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ επιχείρησε να εξαγοράσει τους Παλαιστίνιους, υποσχόμενη οικονομικές ενισχύσεις με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του απελευθερωτικού αγώνα*.
Οι δύο αυτές διεργασίες βρήκαν ένα κοινό στόχο στο «ενοχλητικό» πρόσωπο του Χάλεντ Μπάρακατ, Παλαιστίνιου πολιτικού ακτιβιστή και δημοσιογράφου που ζει στο Βερολίνο (έχει έρθει και στη χώρα μας ως προσκεκλημένος του Resistance Festival). Ο Χάλεντ βρέθηκε στο επίκεντρο της απόπειρας της γερμανικής κυβέρνησης να φιμώσει κάθε κριτική τόσο προς το Ισραήλ και προς τα αμερικανικά σχέδια που προωθούν τις ισραηλινές επιδιώξεις. Έτσι, η Γερμανία απαγόρευσε μια εκδήλωση στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη του Μπαχρέιν, στην οποία θα μιλούσε ο Χάλεντ, και του γνωστοποίησε ότι εφεξής του απαγορεύει οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα! Επιπλέον, η κυβέρνηση Μέρκελ τον απειλεί με απέλαση με την αιτιολογία ότι υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Παλαιστίνιων και Εβραίων στο Βερολίνο…
Πόσο ανυπόστατοι είναι οι γερμανικοί ισχυρισμοί φάνηκε και από επιστολή που έστειλαν στη γερμανική κυβέρνηση  240 Εβραίοι ακαδημαϊκοί τον Μάιο, αντιδρώντας σε ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου που ταυτίζει το κίνημα BDS με τον αντισημιτισμό. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, ο Χάλεντ Μπάρακατ αναφέρεται σε όλα αυτά τα θέματα.

 Συνέντευξη στην Μαρίνα Μπρέστα

Βρέθηκες στο μέσο μιας σειράς από κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης που στοχεύουν να συκοφαντήσουν και προοπτικά να ποινικοποιήσουν την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Γιατί τόσο κατάφωρα αντιδημοκρατικά μέτρα για μια «κλασική» έκφραση αλληλεγγύης;

Οι γερμανικές αρχές δρουν ως εκπρόσωποι του ισραηλινού κράτους, στρεφόμενες πλέον ακόμα και εναντίον των εβραϊκών φωνών που κριτικάρουν το Ισραήλ ή εκφράζουν υποστήριξη για τα παλαιστινιακά δικαιώματα. Η στρατηγική εξίσωσης του κινήματος BDS με τον αντισημιτισμό έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για να φιμώσει όλες τις κριτικές προς το Ισραήλ. Κυρίως όμως στοχεύει να βάλει το κίνημα σε θέση άμυνας, σε μια στιγμή που το BDS κερδίζει υποστήριξη σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Το Ισραήλ συνεργάζεται με τους συμμάχους του, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά του εναντίον των Παλαιστίνιων. Επιπλέον, με τέτοιου είδους κινήσεις το γερμανικό κράτος προσπαθεί να σπείρει το φόβο και να καταπιέσει τη σημαντική παλαιστινιακή κοινότητα στη Γερμανία.

Σκίτσο του Λατούφ από το 2013: «Το Ισραήλ εκβιάζει: Σταματήστε να υποστηρίζετε την Παλαιστίνη, αλλιώς θα σας λέμε αντισημίτες». Η απειλή δεν είναι νέα, αλλά τώρα επιχειρείται να θεσμοθετηθεί στις δυτικές χώρες, με στόχο τη φίμωση και την απονομιμοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης.

Πάμε τώρα στη Διάσκεψη της Μάναμα, που προβλήθηκε ως καινοτόμα, αλλά απέτυχε πλήρως. Ωστόσο φαίνεται ότι ο κύριος στόχος τέτοιων συνεδρίων είναι η ντε φάκτο κατάργηση του μποϊκοτάζ του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο, σωστά;

Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, στην Παλαιστίνη και στη Διασπορά, είδε αυτό το συνέδριο ως ένα ακόμη βήμα για την εξάλειψη της Παλαιστινιακής υπόθεσης. Οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε έναν αξιοπρεπή Παλαιστίνιο να συμμετέχει στο συνέδριο. Ωστόσο, οι αποικιοκράτες πάντα πιστεύουν ότι μπορούν να ξεπερνούν τις κρίσεις σπέρνοντας αυταπάτες για «ευημερία». Τα αραβικά αντιδραστικά καθεστώτα αποτελούν το όχημα για αυτό το αποικιοκρατικό σχέδιο, φέρνοντας τη σχέση τους με το Ισραήλ, που συνήθως κρύβεται κάτω από το τραπέζι, σε κοινή θέα. Αυτό υπηρετεί διπλό σκοπό: την απομόνωση της Παλαιστίνης και την ένταση της επιθετικότητας ενάντια στο Ιράν.

Διαβάσαμε στο οικονομικό πρόγραμμα της Διάσκεψης ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της Παλαιστίνης είναι το… παγωτό Ρούκαμπ, που παράγεται στη Ραμάλα! Τίποτα δεν συγκρατεί πια τα αραβικά καθεστώτα;

Ακριβώς, αυτά τα κείμενα φτάνουν σε γελοιότητες επιχειρώντας να αποκρύψουν την πραγματικότητα της κατοχής και της αποικιοποίησης, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν εντελώς την Παλαιστίνη και να νομιμοποιήσουν ένα απαράδεκτο και παράνομο σύστημα μόνιμης καταπίεσης. Προωθούν ουσιαστικά πολιτικές απαρτχάιντ, στρατιωτικής κατοχής και αποικιοκρατίας κάτω από το πρόσχημα της «οικονομικής ειρήνης».

Οι υποσχέσεις χρηματοδότησης συνδέονται με το ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων; Ποιες είναι οι διεθνείς συνέπειες της ατιμωρησίας του Ισραήλ στην παραβίαση των υποχρεώσεών του ως προς τους πρόσφυγες;

Κοιτάζοντας την πολιτική των ΗΠΑ τα δύο τελευταία χρόνια, βλέπουμε μια συντονισμένη προσπάθεια να τεθούν οι Παλαιστίνιοι σε αποκλεισμό σε διάφορα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό στοχοποιούν ακόμη και υπηρεσίες του ΟΗΕ όπως η UNRWA. Αυτοί που κυρίως υποφέρουν είναι οι φτωχότεροι Παλαιστίνιοι που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Να λέει ο κύριος Κούσνερ [γαμπρός του Τραμπ και εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην εν λόγω Διάσκεψη] ότι θέλει να φέρει «ευημερία» στους Παλαιστίνιους είναι ένα απερίγραπτο ψεύδος. Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν απομονωθεί μετά το Όσλο. Και φυσικά η οικονομική κατάσταση στην Παλαιστίνη έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της ίδιας της κατοχής και της αποικιοκρατίας.

Όλα αυτά αντανακλούν την ισραηλινή πολιτική και τον συνεχιζόμενο πολυεπίπεδο αποκλεισμό του Παλαιστινιακού λαού. Ωστόσο, εμείς δεν αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να κάνουμε μπίζνες με τους ισραηλινούς επιχειρηματίες! Παλεύουμε για την ελευθερία, την ισότητα και κυρίως για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων. Το Ισραήλ σήμερα λεηλατεί τους παλαιστινιακούς πόρους και κάνει συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο για να πουλάει κλεμμένο παλαιστινιακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και αλλού. Τα συμβόλαια που το Ισραήλ έχει υπογράψει μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια: είμαστε πράγματι ένα πλούσιο έθνος, αλλά το Ισραήλ κλέβει τον πλούτο μας.

Πώς είδες τη στάση της Παλαιστινιακής Αρχής και των Παλαιστινίων επιχειρηματιών; Αν και η πλειοψηφία των τελευταίων μποϊκόταρε το συνέδριο, γράφτηκε ότι ένας επιχειρηματίας από τη Χεβρώνα, που συνεργάζεται με τους εποίκους, ήταν πολύ δραστήριος στη Διάσκεψη του Μπαχρέιν…

Υπάρχουν μεμονωμένοι επιχειρηματίες που είναι γνωστοί ως συνεργάτες της κατοχής. Οι αποικιοκράτες πάντα βρίσκουν τέτοιους ανθρώπους, και τους χρησιμοποιούν όπως τους εξυπηρετεί. Κατά τα άλλα, αν και οι Παλαιστίνιοι επιχειρηματίες πράγματι μποϊκοτάρισαν αυτή τη διάσκεψη, συνολικά οι πολιτικές της παλαιστινιακής καπιταλιστικής τάξης ήταν καταστροφή για τους Παλαιστίνιους. Κατά μέρος είναι υπεύθυνοι για την τωρινή κατάσταση, υπογράφοντας μια σειρά από συμφωνίες με το Ισραήλ πίσω από την πλάτη των Παλαιστινίων. Αυτό εξηγεί γιατί το Ισραήλ προσπαθεί να πουλήσει την «οικονομική ειρήνη» για άλλη μια φορά. Είναι ένα μήνυμα για τους Παλαιστίνιους καπιταλιστές, να πάνε παραπέρα στο ξεπούλημα των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Η δε Παλαιστινιακή Αρχή δεν συμμετείχε στη Μάναμα πρώτον διότι δεν προσκλήθηκε, και δεύτερον διότι δεν μπορούσε να αγνοήσει τη μαζική λαϊκή απόρριψη του συνεδρίου.

ΗΠΑ και Ισραήλ ισχυρίζονταν ότι υπήρχαν και άλλοι πρόθυμοι να συμμετέχουν, αλλά βρήκαν μόνο έναν ή δύο κακόφημους συνεργάτες της κατοχής… Ας κάνουν ό,τι νομίζουν! Προτεραιότητα για εμάς είναι ο αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, για τη δημοκρατική λύση: την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων και τη δημιουργία μιας κοσμικής δημοκρατικής κοινωνίας σε όλη την Παλαιστίνη, χωρίς αποικιοκρατία, κατοχή και απαρτχάιντ. Και βλέπουμε ότι αυτό που τελικά «πετυχαίνει» το Ισραήλ είναι να φέρει περισσότερους ανθρώπους –Παλαιστίνιους και Εβραίους– στον αγώνα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!