Μεθαύριο (Κυριακή 8/4) πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, και τα προγνωστικά είναι σκοτεινά. Το κυβερνών κόμμα Fidesz του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να επικρατήσει άνετα, με περίπου 50% των έγκυρων ψήφων (από 45% το 2014). Για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κονταροχτυπιούνται οι… ακόμη πιο ακροδεξιοί του Jobbik με το σοσιαλδημοκρατικό MSZP: οι δημοσκοπήσεις δίνουν 15-21% στο Jobbik και 12-18% στο MSZP. Πάντως το Jobbik τα τελευταία χρόνια κάνει στροφή προς το… δημοκρατικό τόξο, εγκαταλείποντας και επίσημα την αντίθεσή του στον «παγκόσμιο καπιταλισμό και την Ε.Ε.» και αναγνωρίζοντας το κράτος του Ισραήλ. Διατηρεί όμως τη φιλοτουρκική στάση του και τη φανατική υποστήριξη του Ερντογάν, προϊόντα της παντουρανιστικής ιδεολογίας του και της θεωρίας περί «συγγένειας αίματος» των Ούγγρων με τους Τούρκους.

Ο παντουρανισμός του 19ου αιώνα, μια θεωρία η οποία αποσκοπούσε να ανακόψει τον παγγερμανισμό και τον πανσλαβισμό (που θεωρούνταν απειλή για την Ουγγαρία), σήμερα αναβιώνει από το ακροδεξιό και ταυτόχρονα… φιλοτουρκικό κόμμα Jobbik – που διεκδικεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις μεθαυριανές εκλογές. Στη φωτογραφία, λεπτομέρεια από το ουγγρικό μεσαιωνικό στέμμα, με επιγραφή στα… ελληνικά («Γεωβίτζας, πιστός κράλης Τουρκίας»), που απεικονίζει τον Ούγγρο βασιλιά Γκέζα και χρησιμοποιείται σήμερα από το Jobbik ως απόδειξη της συγγένειας αίματος μεταξύ Ούγγρων και Τούρκων.

Τα ψίχουλα που θα περισσέψουν διεκδικούν οι πράσινοι του LMP (5-8%), το κεντρώο DK (5-8%), το «ευρωφιλελεύθερο» Momentum (2-3%) και λίγα ακόμη κόμματα. Πλην των πράσινων, τα υπόλοιπα είχαν συμμαχήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες σε έναν συνασπισμό που σήμερα δεν υφίσταται, και το 2014 είχε περιοριστεί στο 25,7% και μόλις 38 έδρες σε σύνολο 199 (δεδομένου ότι οι περισσότεροι βουλευτές εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες). Με απλά λόγια, έρχεται θρίαμβος της κυβερνώσας Ακροδεξιάς, ενώ και το Jobbik ευελπιστεί να προσεγγίσει το ποσοστό του 2014 (20%). Μοναδική ενδεχόμενη παρηγοριά (που όμως υπογραμμίζει την ανυπαρξία οποιασδήποτε εναλλακτικής) θα είναι το μεγάλο ποσοστό της αποχής, που το 2014 είχε ήδη ανέλθει σε 38,3%.

Η Ουγγαρία δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση χώρας του πρώην «σοσιαλιστικού» στρατοπέδου με ισχυρή ακροδεξιά, είναι όμως η πιο… ακραία περίπτωση. Μια πρώτη εξήγηση είναι η κραυγαλέα και εφ’ όλης της ύλης αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα του Ορμπάν στο ευρωπαϊκό Διευθυντήριο (μια στάση που συναντά την ενθουσιώδη υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ούγγρων), καθώς και ένας λόγος ανοιχτά ξενοφοβικός. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διαφημίζει την προσκόλλησή της στις ΗΠΑ αλλά και τα ανοίγματά της στην… Κίνα. Έχοντας αφεθεί να εμφανίζεται ως η μοναδική δύναμη που προασπίζει την εθνική κυριαρχία, και βαφτίζοντας όλους τους αντιπάλους της «τσιράκια των Βρυξελλών», η ουγγρική Ακροδεξιά έχει εξασφαλισμένη την πρωτοκαθεδρία της. Καταθλιπτικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι είχαν προηγηθεί και μερικές δεκαετίες «σοσιαλιστικής οικοδόμησης»…

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!