Οι ουγγρικές κάλπες απογοήτευσαν σφόδρα την ευρωκρατία: το κόμμα του επάρατου Ορμπάν όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά ενισχύθηκε κι άλλο. Με ένα συντριπτικό 54,4% (έναντι 47,9% το 2018) εξανέμισε τις ελπίδες των Βρυξελλών, του Βερολίνου και των εγχώριων υποστηρικτών τους, που φιλοδοξούσαν να θέσουν τέλος στη 12χρονη κυριαρχία του. Η έξωθεν επιβληθείσα αλλοπρόσαλλη αντιπολιτευτική συμμαχία-έκτρωμα, στην οποία συμμετέχουν 11 κόμματα (από πρώην «κομμουνιστές» και «πράσινους» έως νεοναζί που βαφτίστηκαν «συντηρητικοί»!), υπέστη ταπεινωτική ήττα: έλαβε μόλις 34%, δηλαδή πολύ κάτω από το άθροισμα των κομμάτων που τη συγκρότησαν. Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε ένα νέο ακροδεξιό κόμμα με 6%, και τέταρτη ο… Σκύλος με τις Δύο Ουρές – ένα κόμμα κυριολεκτικά «της πλάκας» που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο όσων Ούγγρων έχουν απελπιστεί με τις υπαρκτές πολιτικές επιλογές, χωρίς όμως να χάνουν το χιούμορ τους (πήρε 3,2%, αλλά η ουγγρική βουλή δεν θα έχει… Σκύλους με Δύο Ουρές, αφού το όριο εισόδου είναι 5%).

Εμείς μπορεί να είμαστε απ’ έξω από το χορό και άρα έχουμε την πολυτέλεια να γράφουμε και λίγο ανάλαφρα, αλλά γεγονός είναι ότι η ορμπανική Ουγγαρία έχει εκνευρίσει πολύ τους άρχοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που έχει εξαναγκαστεί σε ευθυγράμμιση με τον υπερατλαντικό «σύμμαχο» και θέλοντας και μη ζει σε κλίμα σταυροφορίας. Σε αυτό το φόντο ο Ορμπάν δεν περιορίζεται να αμφισβητεί έμπρακτα τις ντιρεκτίβες της ευρωκρατίας, να… καταπιέζει τους τραπεζίτες, να διακηρύσσει την υπεροχή της εθνικής νομοθεσίας επί της ευρωπαϊκής και να φλερτάρει άγρια με το Πεκίνο. Επιπλέον αρνείται να συνταχθεί με την αντιρωσική σταυροφορία και δεν θέλει να ακούει κουβέντα για εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικής ενέργειας. Μάλιστα το ουγγρικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε προχθές τον Ουκρανό πρέσβη στη Βουδαπέστη και τον προειδοποίησε ότι θα ζητήσει την αναχώρησή του εάν συνεχίσει να «προσβάλλει» την Ουγγαρία και να αμφισβητεί τη νίκη του Ορμπάν.

Ο Ορμπάν αρνείται να συνταχθεί με την αντιρωσική σταυροφορία και δεν θέλει να ακούει κουβέντα για εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικής ενέργειας

Επιπλήξεις και απειλές χωρίς αντίκρισμα

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας η Ουγγαρία καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά «μέχρι εκεί: αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος, άρα δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε, και δεν θα εμπλακούμε». Και πρόσθεσε ότι «είναι πια ώρα οι Ουκρανοί ηγέτες να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν τη βούληση του ουγγρικού λαού». Η στάση αυτή δεν έχει διαιρέσει μόνο την Ε.Ε. αλλά και το μπλοκ του Βίσεγκραντ, του οποίου η έτερη βασική συνιστώσα, η Πολωνία, κραυγάζει ότι είναι έτοιμη να εκστρατεύσει εναντίον της Μόσχας… Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος ξένος κρατικός ηγέτης που έσπευσε να συγχαρεί τον Ορμπάν για την επανεκλογή του ήταν ο Πούτιν, ο οποίος στο μήνυμά του έγραψε πως «ελπίζει ότι η δύσκολη διεθνής κατάσταση δεν θα εμποδίσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, που είναι προς το συμφέρον του ουγγρικού και του ρωσικού λαού».

Φυσικά η ευρωκρατία και τα μεγάλα Δυτικά ΜΜΕ το βλέπουν αλλιώς: μετά το πρώτο σοκ, επιδόθηκαν σε διαγωνισμό του ποιος θα προτείνει την αυστηρότερη τιμωρία για την Ουγγαρία. Την επαύριο των εκλογών η ιταλική La Repubblica επέπληττε τους Ούγγρους που «πίστεψαν τα προπαγανδιστικά ψέματα του Ορμπάν, ότι η αντιπολίτευση θέλει να σύρει την Ουγγαρία στον πόλεμο, και αγνόησαν την ευθεία έκκληση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι να ανατρέψουν τον υποστηρικτή του Πούτιν»! «Γιατί στέλνουμε ευρωπαϊκά κονδύλια σε μια χώρα που δεν σέβεται τις κοινές μας αξίες;» αναρωτιόταν η τσέχικη Hospodarske. Ο ιρλανδικός Examiner πρότεινε «να εξακολουθήσουν να παρακρατούνται οι ενισχύσεις για την καταπολέμηση του Covid-19 και να περικοπεί η χρηματοδότηση της Ουγγαρίας από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό». Η ολλανδική Handelsblad χειροκρότησε τη δήλωση της εκνευρισμένης αρχικομισάριας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι εφεξής η όποια χρηματοδότηση θα εξαρτάται από τον σεβασμό του («ευρωπαϊκού») Δικαίου: «Επιτέλους, ήρθε η ώρα να εξασφαλίσουμε ότι η Ουγγαρία δεν θα συνεχίσει να υποσκάπτει τις ευρωπαϊκές αξίες και τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές μας». Κάτι τέτοια διαβάζουν οι Ούγγροι, και βρίσκουν τον Ορμπάν καταλληλότερο για τη δουλειά από τον επικεφαλής της ενωμένης (για πόσο ακόμη;) αντιπολίτευσης, τον Πέτερ Μάρκι-Ζέι, πολυδιαφημισμένο «επιτυχημένο δήμαρχο» της… κωμόπολης Χουντμεζοβασάρχελ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!