Σολομώντεια λύση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση αντί για την υπόσχεση της πλήρους κατάργησης του μέτρου

 

Με τη μέθοδο του «μικρότερου κακού» έλυσε τον γόρδιο δεσμό της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση η κυβέρνηση. Η κλιμακωτή επιβολή του μέτρου μπορεί να ελάφρυνε κάπως το βάρος που θα σηκώσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ακόμα μία, έστω και μικρότερη από τον αρχικό σχεδιασμό, αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος. Και μπορεί ο Ν. Φίλης να μιλά για «πενταροδεκάρες» που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, ωστόσο η πραγματικότητα στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών είναι διαφορετική με τους γονείς να παζαρεύουν ακόμα και τα 60 ή τα 30 ευρώ της επιβάρυνσης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, ο ΦΠΑ θα είναι μηδενικός. Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα κέντρα ξένων γλωσσών, τις σχολές χορού, τα ωδεία κλπ. θα επιβληθεί μειωμένος ΦΠΑ 6%. Τέλος, στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%. Φυσικά εκείνο που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα είναι τα «ισοδύναμα» που θα αντικαταστήσουν το αρχικό μέτρο, δηλαδή ποια κοινωνική ομάδα θα την πληρώσει προκειμένου να βρεθούν τα έσοδα 300 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους δανειστές.

Πάντως ακόμα και με αυτές τις ρυθμίσεις δεν λείπουν οι αντιδράσεις, ιδίως από τον κλάδο των ιδιωτικών σχολείων που επιβαρύνονται και περισσότερο με την τελική ρύθμιση. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θυμίζουν επίμονα την προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού για μη εφαρμογή του μέτρου, ενώ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, Μπ. Κυραϊλίδης προεξόφλησε πως αν εφαρμοστεί το μέτρο, ο ΦΠΑ θα μετακυλιστεί στους γονείς και μάλιστα αναδρομικά από 20 Ιουλίου, οπότε άρχισαν οι εγγραφές.

Για το θέμα, την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν και συγκεντρώσεις γονέων σε ιδιωτικά σχολεία (σ.σ. στη Λεόντειο Σχολή) όπου χαρακτηρίστηκε «τέχνασμα» ο διαχωρισμός των ιδιωτικών σχολείων από τα φροντιστήρια.

Ένα από τα… επεισόδια του σίριαλ με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση αφορά και τον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκη, ο οποίος τόνισε ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του περί μη πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση, αφού οι ψηφοφόροι της δεν πάνε σε ιδιωτικά σχολεία (σ.σ. θα ήταν και άτοπος εξάλλου ο ισχυρισμός, μετά τις τελευταίες «διευρύνσεις» του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με βάση το μαθητολόγιο της Σχολής Χιλλ…).

 

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!